De-a lungul timpului, mai multe obiective militare administrate de Corpul 4 Armata Teritorial au fost transferate discret in subordinea Directiei Administrative si Servicii (DAS) a MApN.

Promotorul acestor actiuni este generalul Zisu, al carui nume se leaga de numeroase scandaluri. La Cluj, generalul Zisu a reusit pana acum sa-si treaca in administrare Hotelul Camin de Garnizoana Cluj, situat in Piata Stefan cel Mare.

Cercul Militar Cluj va intra in administrarea Directiei Administrative si Servicii din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Directia Administrativa si Servicii a MApN este condusa de generalul Catalin Zisu, al carui nume este implicat in numeroase scandaluri referitoare la clubul sportiv Steaua.

Zisu a luat in administrarea directiei pe care o conduce, in detrimentul Corpului 4 Armata Teritorial, hoteluri militare aflate la Stana de Vale si Vatra Dornei, precum si Hotelul-Camin de garnizoana din Cluj-Napoca.

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a initiat un proiect care vizeaza trecerea sub administratia Directiei Administrative si Servicii (DAS), condusa de generalul Catalin Zisu, a tuturor Cercurilor Militare din tara.

In aceasta saptamana, o comisie MApN va sosi la Cluj-Napoca, pentru preluarea cladirii si inventarierea bunurilor. Seful Cercului Militar Cluj, Mirel Ovidiu Rusu, sustine ca situatia imobilului este cat se poate de clara. Cladirea apartine Statului Roman, iar MApN are drept de administrare pe partea sa de imobil.

Din totalul de 4.703 mp, 3.843 mp reprezinta spatiul ocupat de Cercul Militar Cluj (administrat de MApN), restul fiind proprietatea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm (RADEF), filiala Transilvania. Conform aceleiasi surse, cladirea va fi preluata in cursul acestei saptamani de catre DAS.

Pana in prezent au fost rezolvate doar problemele ce tin de personalul Cercului Militar.

In context, situatia asociatiilor care au sediul in aceasta cladire ar putea deveni incerta. Este vorba de Uniunea Cadrelor in Rezerva si Retragere, Asociatia Cultural Patriotica "Maresalii Romaniei" si Muzica Militara a Garnizoanei.

Mirel Ovidiu Rusu sustine ca, in principiu, nu se vor produce schimbari majore, iar asociatiile isi vor putea pastra sediul in conditiile de pana acum.

Ambitiile lui Zisu

Directia Administrativa si Servicii a MapN se ocupa de tot ceea ce inseamna gospodarire in Armata. Conducatorul acesteia, generalul de brigada Catalin Zisu este un cadru militar care a urcat treptele ierarhice cu o viteza suprinzatoare& Zisu a devenit general la doar 37 de ani!

Potrivit proiectului MApN, ar urma ca toate cercurile militare din tara sa fie preluate de catre Directia condusa de generalul Zisu. In numai cativa ani, Directia condusa de Zisu a reusit sa puna mana pe o serie de obiective militare, trecandu-le din administrarea Corpului, direct in cea a structurilor centrale ale MApN.

Astfel, din administrarea Corpului 4 Armata Teritorial "Maresal Constantin Prezan" au fost preluate hotelurile militare de la Stana de Vale si Vatra Dornei. De asemenea, si caminul de garnizoana de la Baltatesti (o statiune montana din Moldova), a trecut in administrarea directa a DAS.

La Cluj, generalul Zisu a reusit pana acum sa-si treaca in administrare Hotelul Camin de garnizoana Cluj (situat in Piata Stefan cel Mare).

Numele generalului Zisu este implicat si in patru scandaluri legate de clubul Steaua& licitatiile de inchiriere a stadionului Ghencea, constituirea societatii pe actiuni SC FC Steaua SA, demisia colonelului Laurentiu Rosu si numirea colonelului George Boroi in functia de sef al Clubului Sportiv Steaua, precum si schimbul de terenuri dintre Becali si MApN.

Catalin Zisu a fost membru in cadrul Adunarii Generale a CSA Steaua tocmai in perioada in care MApN pierdea controlul asupra clubului in favoarea lui Becali.

La vremea respectiva, in 2002, Viorel Paunescu, presedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua si Gigi Becali, vicepresedinte al CA si principal finantator al echipei, s-au "duelat" pentru sefia viitoarei societati pe actiuni.

Zisu, alaturi de generalii Eugen Badalan si Traian Pigui, erau militari disciplinati, partizani ai lui Paunescu, fiind implantati in Adunarea Generala de catre ministrul Apararii Victor Babiuc, tocmai pentru a executa ordinele acestuia si a-i asigura lui Paunescu succesul.

Dupa ce Becali si-a adjudecat lupta, cei trei - Badalan, Pigui si Zisu - au fortat aparitia unei Hotarari de Guvern, care a anulat HG din 1999, prin care FC Steaua primea in folosinta, gratuit, pe o perioada de 20 de ani, stadionul si baza sportiva.

Imediat dupa aparitia HG, in vara anului 2003, Gigi Becali lua foc si afirma ca acestea nu sunt decat niste masinatiuni menite sa-i puna bete-n roate, dupa ce se razboise cu Viorel si George Constantin Paunescu pentru stapanirea gruparii de fotbal din Ghencea.

Zisu, care devenise intre timp ofiterul insarcinat sa descurce problema cu stadionul, afirma ca acesta poate fi atribuit, cu titlu de inchiriere, doar in baza unei licitatii. Dupa un schimb de replici dure cu Paunescu si Zisu, Gigi Becali a fost singurul care a licitat, incheind cu MApN un contract de inchiriere pe doi ani.