Sindicatul Liber Oltchim, conform Legii 130/1996, a negociat cu patronatul SC Oltchim SA un contract de munca cu valabilitate pe perioada 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2007, exceptie facand drepturile salariale care se negociaza anual, cu aplicare de la 1 ianuarie.

Pentru 2006, negocierea majorarii salariilor cu aplicare de la data de 1 ianuarie s-a finalizat pe data de 12 februarie a.c., fara insa a se ajunge la un consens, intrucat: „Sindicatul Liber Oltchim a solicitat o majorare a salariilor cu 30 la suta, incepand cu prima zi a acestui an pentru cei 5.200 de salariati", cerinta careia nu i s-a dat curs.

Argumente in favoarea acceptarii revendicarilor

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Sindicatul Liber Oltchim, structura condusa de presedintele Mihai Diculoiu, conducerea S.C. OLTCHIM S.A. Rm.

Valcea a intocmit un Buget de Venituri si Cheltuieli 2006, care include o majorare a salariilor cu 20 % incepand cu 01.01.2006, dar care nu a fost aprobata de Ministerul Economiei si Comertului, in calitatea sa de actionar majoritar la aceasta societate.

Ministerul Economiei si Comertului a prevazut in Bugetul de Venituri si Cheltuieli 2006 la nivelul S.C. OLTCHIM S.A. o majorare a salariilor de numai 6% incepand cu 01.01.2006, majorare care s-a acordat si a declansat nemultumirea generala a salariatilor societatii.

Atat pe perioada desfasurarii negocierilor cat si ulterior, Sindicatul Liber OLTCHIM a facut urmatoarele demersuri catre Ministerul Economiei si Comertului: „a transmis adresa nr.14/23.01.2006 prin care solicita stabilirea unui Buget de Venituri si Cheltuieli 2006 pentru S.C. OLTCHIM SA care sa asigure o majorare a salariilor cu 30% incepand cu 01.01.2006; in datele de 23 si 30 ianuarie 2006, Directorul Economic al S.C.

OLTCHIM S.A., Presedintele Sindicatului Liber OLTCHIM, Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie au avut intalniri la sediul Ministerului Economiei si Comertului cu directori din Directia Buget Finante".

Totodata, prin adresa nr.30/13.02.2006, SLO a solicitat sprijinul Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie pentru a organiza in cel mai scurt timp o intalnire la sediul Ministerului Economiei si Comertului intre Ministrul loan Codrut Seres si delegatia formata din Director General si Director Economic al S.C.

OLTCHIM S.A., Presedinte Sindicatul Liber OLTCHIM, respectiv Presedinte Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie. Demersurile Sindicatului Liber OLTCHIM si ale conducerii S.C. OLTCHIM S.A. nu au gasit intelegere la Ministerul Economiei si Comertului si nu am primit raspuns la solicitarile mentionate.

Refuzul Ministerului Economiei si Comertului de a accepta Bugetul de Venituri si Cheltuieli 2006 intocmit de conducerea S.C, OLTCHIM S.A. in care se prevede o majorare a salariului cu 20% incepand cu 01.01.2006 sau de a stabili un Buget de Venituri si Cheltuieli 2006 cu indicatori care sa asigure o majorare a salariilor cu 30% solicitata de Sindicatul Liber OLTCHIM a generat o stare tensionata in randul salariatilor societatii si in Adunarea Generala Extraordinara a Sindicatului Liber

OLTCHIM din 14.02.2006 s-a declansat conflict de interese conform Legii 168/1999. Motivarea solicitarilor Sindicatului Liber OLTCHIM se bazeaza pe: „existenta unui salariu mediu brut in S.C, OLTCHIM S.A, de numai 1009 lei, cu mult mai mic decat in alte societati comerciale subordonate Ministerului Economiei si Comertului; -S.C.

OLTCHIM S.A, a obtinut profit in anii 2004 si 2005, iar pentru 2006 se prevede un profit majorat cu 100%; -in Bugetul de Venituri si Cheltuieli 2006 se prevad cresteri fata de 2005 (cifra de afaceri s-a marit cu 30%, valoarea exportului cu 30%, profitul cu 100%, iar productivitatea muncii a crescut cu 34 %); prevederile OUG nr.79/2001 in care se arata ca majorarea salariilor sa nu depaseasca indicele de crestere a productivitatii muncii; reducerea personalului cu 1.200 persoane ca urmare a infiintarii societatilor mixte prin externalizarea unor activitati auxiliare; in S.C. OLTCHIM SA forta de munca este bine pregatita profesional si in aceste conditii de salarizare foarte multi parasesc societatea; S.C. OLTCHIM S.A. a realizat investitii noi care au determinat cresterea productivitatii muncii si calitatii produselor; S.C, OLTCHIM S.A. este societate cu renume pe plan intern si extern, primind si in anul 2005 numeroase premii".

Conducerea SC Oltchim SA sustine demersurile sindicalistilor

In acelasi comunicat de presa, Sindicatul Liber Oltchim considera ca este absolut necesar ca Ministerul Economiei si Comertului sa se implice alaturi de conducerea S.C. OLTCHIM SA, de Sindicatul Liber OLTCHIM „pentru majorarea salariilor in S.C. OLTCHIM S.A. in conformitate cu realizarile acestei societati si nu la nivelul impus de FMI".

Salariatii S.C, OLTCHIM S.A, sunt hotarati sa actioneze pe cai legale, prin toate mijloacele, pentru a obtine drepturi salariale conforme cu munca depusa si au convingerea ca „si MEC trebuie sa actioneze cat mai repede pentru a nu se ajunge la tensiuni sociale care pot avea consecinte greu de prevazut".

„Avem convingerea ca la nivelul fiecaruia dintre dumneavoastra puteti sa actionati pentru prevenirea tensiunilor sociale, sa interveniti ca munca salariatilor sa fie rasplatita in conformitate cu rezultatele muncii. Dorim ca S.C. OLTCHIM SA sa se dezvolte permanent, salariatii sa aiba salariile si conditii de munca conform cu prestigiul si renumele societatii.

Avem convingerea ca impreuna vom reusi sa oprim tensiunile sociale, iar dumneavoastra sa aratati ca intr-adevar analizati cu responsabilitate solicitarile salariatilor S.A OLTCHIM S.A. si implicit ale locuitorilor Judetului Valcea.

In functie de programul pe care-l aveti va rugam ca in cel mai scurt timp sa organizati intalniri cu Sindicatul Liber OLTCHIM si conducerea S.C. OLTCHIM SA, respectiv interventii la Ministerul Economiei si Comertului si Guvernul Romaniei astfel incat sa nu asteptati ca salariatii S.C. OLTCHIM S.A. sa treaca la actiuni de protest", se mentioneaza intr-un material transmis de SLO Consiliului de Administratie al SC Oltchim SA, directorului general Constantin Roibu, Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa" si federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie Bucuresti.