Alaturi de Dan Voiculescu, George Copos, Adrian Nastase sau Dan Ioan Popescu, pe lista politicienilor bogati, trebuie mentionat fara rezerve si Cozmin Gusa, liderul Partidului Initiativa Nationala.

Prezenta lui Gusa in galeria politicienilor bogati, vine in urma declaratiei sale de avere, postata pe site-ul Camerei Deputatilor. O evaluare estimativa arata ca averea lui Gusa se ridica la aproximativ patru milioane de euro.

Cinci imobile, dintre care o casa in deja celebra comuna Cornu, un imobil in zona rezidentiala a Bucurestiului, sute de hectare de teren, masini scumpe, sute de actiuni la SIF-uri, precum si 12 conturi bancare in lei si in valuta reprezinta doar o parte din averea declarata a lui Cozmin Gusa.

Potrivit declaratiei de avere, Gusa a inceput sa-si dobandeasca fabuloasa avere din 2001-2002 incoace, adica incepand cu perioada in care detinea functia de secretar general al PSD.

Din 2001 pana in prezent, Cozmin Gusa a adunat o avere fabuloasa, estimata la aproximativ patru milioane de euro, contrar propriei declaratii de avere.

Modul in care si-a dobandit Gusa averea are legatura atat cu celebrii frati Iancu, cu serviciile secrete, cat si cu Nicusor Nastase, proprietarul celebrului complex Vox Maris din Constanta.

Potrivit declaratiei de avere postata pe site-ul Camerei Deputatilor, averea lui Cozmin Gusa cuprinde mai multe terenuri intravilane, apartamente, 12 conturi in lei si valuta si mai multe plasamente financiare.

Urmandu-l, probabil, pe fostul presedinte al PSD, Adrian Nastase, Gusa detine in comuna Cornu mai multe terenuri, dar si o casa. Astfel, Gusa declara ca detine un teren intravilan in suprafata de 936 mp in comuna Cornu, dar si o suprafata cu faneata de 1.000 mp, in aceeasi localitate.

Tot la Cornu, Gusa detine, incepand cu 2003, o casa de vacanta in suprafata de 584 mp, care, potrivit surselor noastre valoareaza peste 700.000 de euro.

Si asta pentru ca nu e vorba despre o casa de vacanta oarecare& potrivit surselor noastre, casa de vacanta a liderului PIN are zece camere si teren de fotbal cu nocturna.

Gusa a mai cumparat in 2002 o casa in Capitala, situata zona rezidentiala Herastrau, in suprafata de 285 mp, a carei valoare se ridica, potrivit informatiilor noastre, la aproximativ 600.000 de euro. Mai departe, Gusa detine un imobil si in comuna Voluntari, in suprafata de 273 mp.

Daca mai adaugam cele doua apartamente situate in Bucuresti, declarate de Gusa, potrivit aprecierilor unor experti, doar imobilele detinute de politician valoareaza peste doua milioane de euro.

Asemeni unui veritabil om de afaceri, Gusa a investit si in terenuri. Acesta detine cinci suprafete de teren amplasate in Voluntari, Cornu si Bucuresti. Are declarate trei autoturisme, dintre care doua motociclete.

Cu toate acestea, sursele noastre sustin ca "magnatul" Gusa detine alte doua autoturisme nedeclarate, trecute pe diverse societati. Unul dintre acestea este un Jeep Cherokee, la volanul caruia poate fi zarit deseori pe strazile Capitalei.

Gusa detine nici mai mult nici mai putin decat 12 plasamente bancare in lei si in valuta.

Totodata, familia Guga (prin Gabriela Gusa, sotia politicianului) are 29.500 de actiuni la SIF Banat Crisana, 39.000 de actiuni la SIF Moldova, 44.000 de bucati la SIF Transilvania si 28.000 de bucati la SIF Oltenia.

Familia Gusa mai detine actiuni la diverse societati, printre care& Fondul Pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara (societatea ce urma sa construiasca Dracula Park), Autotrade Transilvania, SC Globalcon Prod SRL sau SC Consulting Partners SRL.

Magureanu si Nicusor Nastase - cheia succesului in afaceri

Asa cum am aratat, spectaculoasa avere a liderului PIN bate pragul de patru milioane de euro. Cum poate un om a carui singura preocupare este politica sa se imbogateasca astfel in decurs de nici cinci ani este raspunsul la care vom incerca sa va oferim in cele ce urmeaza un raspuns plauzibil.

Averea acestuia trebuie, indiscutabil, asociata si cu traseul sau politic, PSD-PD-PIN, dar si cu oamenii in jurul carora a gravitat. Este cunoscuta relatia lui Gusa cu Virgil Magureanu, dar si cu Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii, relatii pe care politicianul nu le-a negat niciodata.

Ar mai fi de spus ca, potrivit surselor noastre, Gusa isi petrece, impreuna cu familia, mai toate vacantele, in Statele Unite, unde potrivit unor informatii ce nu au putut fi probate, ar derula afaceri tocmai cu Magureanu.

Ramane totusi inexplicabil cum, un fost angajat la diverse trusturi de presa, un tanar politician, la urma urmei, fara mosteniri de la matusi si alte rude, poate in cativa ani sa acumuleze o asemenea avere.

Potrivit informatiilor noastre, insa, averea spectaculoasa a liderului PIN trebuie cautata tocmai pe malurile Marii Negre. Nicaieri altundeva decat in Constanta, la Vox Maris, domeniul controversatului om de afaceri Nicusor Nastase, un apropiat al fostului partid de guvernamant.

Sursele noastre sustin ca Gusa a primit in schimbul unor favoruri facute lui Nastase un pachet semnificativ de actiuni la complexul Vox Maris. Asta se intampla prin 2003, la putina vreme dupa ce Nastase a reusit sa achizitioneze de la stat (adica de la PSD) celebrul complex turistic.

Intreaga operatiune s-ar fi realizat tocmai cu sprijinul lui Gusa, pe atunci secretar general al PSD. Ajutorul dat de Gusa l-ar fi costat pe Nastase 10 la suta din actiunile detinute la complex, ce au ajuns in posesia tanarului politician dornic de afirmare. Altfel spus aceste actiuni au ajuns gratuit in mainile lui Gusa.

Pe de alta parte, aspect foarte ciudat, din declaratia de avere postata pe site-ul Camerei Deputatilor, aflam ca Gusa a incasat 6,9 miliarde de lei din vanzarea unor actiuni la societatea… Vox Fortuna SRL. Societate, infiintata recent, cu un scop anume.

Si mai mult, ar fi de precizat faptul ca, nu doar din punct de vedere semantic, Vox Fortuna aduce cu Vox Maris, ci vorbim de una si aceeasi persoana aflata in spetele celor doua societati– Nicusor Nastase.

Bani si de la Rafo?

Buna ziua, ARDEAL a dezvaluit in editiile anterioare legatura lui Gusa cu fratii Iancu, actionarii majoritari ai VGB Oil, societate ce detine 50 la suta din Balkan Petroleum, proprietara rafinariei bacauane RAFO.

In anul 2004, in preajma alegerilor, Cozmin Gusa, la acea vreme mana dreapta a lui Traian Basescu, a intrat in cercul vicios al fratilor Iancu. Fratii Iancu l-au cunoscut pe Cozmin Gusa prin intermediul lui Toni Dobos, in prezent consilier al presedintelui Poli Timisoara, la acea vreme "U"-ist cu acte in regula.

La "U" Cluj activau mai multi jucatori imprumutati, inclusiv de la Poli Timisoara, echipa achizitionata de fratii Iancu contra sumei de trei milioane de euro.

Potrivit anumitor surse, apropierea dintre Gusa si fratii Iancu a mers pana intr-acolo incat cel dintai le-ar fi promis fratilor ca ii va ajuta sa-si rezolve "problemele cu Justitia".

Pentru acest "serviciu", ramas la nivelul de promisiune, Gusa ar fi primit, in schimb, niste "favoruri financiare", pe care, odata cu plecarea din PD si infiintarea Partidului Initiativa Nationala, le-ar fi varsat in conturile noii sale formatiuni politice, dar si in cele personale.

Revenind, odata cu castigarea alegerilor de catre Alianta, Gusa a incercat sa-si tina promisiunea facuta fratilor Iancu, motiv pentru care s-a adresat cu o "solicitare" lui Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor.

Blaga insa nu a raspuns solicitarii lui Gusa, ba mai mult, l-a instiintat pe Traian Basescu despre "manevrele" acestuia. A urmat reactia ferma a lui Basescu, concretizata in schimbarea lui Gusa din fruntea grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor.

Simtind ca scaunul i se clatina, Gusa a incercat sa-si forteze norocul, propunandu-se candidat pentru sefia PD. Finalul acestor evenimente este binecunoscut, mai exact parasirea "la cerere" a PD de catre Gusa si un mic grup de apropiati ai acestuia.

Aventuri de maidanez

Fost secretar general al PSD, fost membru de vaza al PD, Cozmin Gusa a avut una dintre cele mai stranii traiectorii politice din Romania ultimilor ani. Cu toate ca este originar din Ardeal, din Campia Turzii - unde intr-o vreme vindea guma de mestecat prin gara - Gusa a avut un comportament public dambovitean.

La Gusa, smecheria, insolenta si debitul verbal excesiv nu i-au fost atenuate de studiile universitare. Gusa a absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai, in anul 1994. Din biografia sa oficiala lipsesc insa cateva episoade, spunem noi, importante.

Unele surse sustin ca Gusa a debutat in afaceri comercializand tigari si vestita "ciunga", pe vremea comunismului. Mai apoi, gratie calitatilor sale manageriale, a ajuns director de marketing al firmei clujene Hiparion, care editeaza si distribuie publicatii.

N-a rezistat prea mult in respectiva firma, asa ca, in 1995, s-a angajat redactor (sef al sectiei romane) la Radio Sonic.

Postul a falimentat la scurt timp, nu inainte insa ca Gusa sa fi fost dat afara din radio pe motiv ca si-a "sapat" propriii sefi, procedeu pe care viitorul secretar general al PSD l-a folosit cu succes peste tot pe unde s-a perindat.

La inceputul lui 1995, plin de datorii, Cozmin Gusa a fost angajat, pentru a nu muri de foame, la cotidianul Mesagerul Transilvan. Sefii Mesagerului nu simteau nevoia imperioasa de a angaja un secretar de redactie, dar, prin recomandare, l-au angajat pe Cozmin Gusa, care a recidivat in postul de Dinu Paturica.

Angajarea lui Gusa a fost determinata si de faptul ca sotia sa era salariata controversatului om de afaceri Sorin Dan, unul dintre actionarii Mesagerului.

De altfel, Gusa a pornit imediat o campanie discreta de lingusire a actionarilor ziarului si, concomitent, de denigrare a celor care l-au ajutat sa iasa din groapa datoriilor, adica a conducerii publicatiei.

Ulterior, Gusa a fost introdus de catre unul dintre actionari in Consiliul de Administratie, pentru ca, la sfarsitul lui 1995, sa fie numit presedinte al CA si director general, in locul lui Octavian Iacob.

Ziare si vedete porno

Ca dovada de recunostinta fasa de toti cei care l-au ajutat, Gusa l-a demis din functie si pe Florin Danciu, numindu-l in locul sau pe Mircea Tatar (ruda cu sotia lui Dan Voiculescu), ziarist caruia terminarea studiilor i-a luat un veac.

Ajuns in fruntea Mesagerului, Gusa a facut o serie de afaceri atat de profitabile, incat cotidianul a ajuns in scurt timp la sapa de lemn. In toamna anului 1997, Gusa a plecat in SUA, la prima bursa de studii.

Unul dintre cei care l-au recomandat calduros pentru respectiva bursa a fost Iuliu Pacurariu, fost senator PD, in prezent secretar de stat.

La intoarcere - intrat probabil in gratiile Serviciul de Informatii Externe - Gusa s-a trezit cu o sumedenie de functii, toate foarte bine platite& director executiv al Companiei Jurnalul, director al Departamentului Teritoriu al Antenei 1, pentru ca, in 2000, sa ajunga la conducerea Jurnalului National.

Tot in 2000, Gusa a pornit inca o afacere nascuta moarta - Jurnalul de Cluj. In aceeasi vreme, Gusa a racolat-o pe femeia care-l va ajuta in viata, fara a-i fi insa sotie, Laura Andresan, in prezent binecunoscuta starleta porno.

Revenind la Gusa, surse avizate sustin ca pozitia acestuia in Jurnalul era atat de solida, incat Dan Voiculescu i-a aratat lui Marius Tuca spectrul somajului, cand acesta din urma i-a cerut demiterea lui Gusa.

Numai ca in ianuarie 2001 s-a produs lovitura de teatru pe scena celui mai important partid politic romanesc& Cozmin Gusa a fost numit brusc secretar general al PSD.

Unul din cei care l-au introdus pe Gusa in cercul lui Nastase a fost ex-ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, iar alti grei din partid, cum ar fi Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, l-au sustinut.

Drept "recompensa", Gusa i-a facut vant lui Tudor, fiul ministrului, din functia de conducere detinuta la organizatia de tineret a PSD. Daca in presa lui Gusa i-a fost usor sa aplice tactica lui Dinu Paturica, mazilindu-si sefii, in PSD a comis cateva erori tactice care i-au fost fatale.

In primul rand, spun surse avizate, s-a amagit singur cu puterea pe care o detinea.

Gusa a pornit o serie de atacuri la adresa "dinozaurilor" din partid, adica Dan Ioan Popescu, Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea sau Dan Matei Agathon. Mai mult, Gusa l-a atacat virulent in presa, in toamna anului 2000, chiar pe Ion Iliescu. Lucru stiut insa, "presedintele" nu iarta.

In acest fel, Gusa, prea mic pentru un razboi atat de mare, a enervat conducerea PSD, care i-a pregatit mazilirea. Semnele aparusera mai devreme. Initial, Nastase a incercat sa-l convinga pe Gusa sa accepte postul de prefect al Bucurestiului, pentru ca apoi sa candideze la Primaria Capitalei.

Secretarul general al PSD a declinat oferta. In plus, Gusa a fost banuit de conducerea partidului ca ar fi autorul manifestului "aripii curate a PSD", intitulat "Adevarata remaniere".

Fostul secretar general al PSD a intuit corect ca urmeaza sa fie trecut pe linie moarta, asa ca a plecat singur, la fel de brusc cum a venit, demisionand si din functie, si din partid.

Dupa o scurta perioada de "independenta" politica, Cozmin Gusa accepta, in primavara anului 2004, oferta lui Traian Basescu de a se inscrie in PD.

"Manevra politica" era una neasteptata, avand in vedere faptul ca schimbul de replici dintre Basescu si Gusa, in perioada in care cel din urma era "social-democrat", depasea limitele bunului simt.

Odata cu castigarea alegerilor prezidentiale de catre Basescu si eliberarea fotoliului de presedinte al PD, eforturile lui Gusa s-au indreptat spre preluarea puterii, actiune barata insa de Traian Basescu.

In ciuda traseului sau politic dar si al comportamentului indeiolnic, politicianul Gusa se infatiseaza, in prezent, in fata natiunii, cu "traista" plina de bani si hotarat sa se intoarca acasa, adica in Cluj. Nu in vizita, insa, ci pentru a candida impotriva lui Emil Boc, la alegerile din 2008.

In ciuda insistentelor noastre, Cozmin Gusa nu a putut fi contactat pe telefonul mobil, in cursul zilei de ieri, pentru a ne oferi o declaratie oficiala cu privire la aspectele prezentate.