Un director norocos

Potrivit editiei de ieri a ziarului Cotidianul, directorul sucursalei ploiestene a comapaniei Loteria Romana a vindut unui personaj controversat dreptul de proprietate asupra unui apartament cistigat in urma campaniei "Vila de Aur". Loteria Romana a pus in vinzare in ultimii zece ani lozuri ale caror premii constau intr-un sejur la o vila din Poiana Brasov, pe viata.

Teoretic, aproape 1.700 de romani aveau posibilitatea de a-si asigura o vacanta in cea mai luxoasa statiune montana din tara. Practic, insa, de aceste privilegii s-au bucurat.... sefii Loteriei Nationale! Printre cei care au intrat in posesia unui loz cistigator la "Vila de Aur" s-a numarat si directorul sucursalei ploiestene a Loteriei, Gheorghe Costea.

Colegii de la Cotidianul au publicat contractul de vinzare-cumparare a unui loz cistigator, contract parafat intre directorul Costea si un bucurestean pe numele sau Viorel Popa, care a achizitionat pina in prezent aproape 600 de sejururi in vilele Loteriei Nationale din Poiana Brasov.

No comment

In urma acestei tranzactii, directorul Costea a incasat 22 de milioane de lei, in aceeasi situatie aflindu-se mai multi sefi de sucursale ai Loteriei, semn ca afacerea este mai mult decit dubioasa. Mai mult, potrivit aceluiasi articol, o posibila ruda apropiata directorului ploiestean a mai vindut un loz aceluiasi Popa.

Este vorba de Maria Costea, din comuna Tomsani, localitatea natala a lui Gheorghe Costea, unde acesta detine mai multe proprietati. Cum este posibil ca un director de sucursala sa faca negot cu lozuri cistigatoare? Ei bine, chiar daca nu este moral, angajatii Loteriei Nationale au dreptul sa participe la jocurile companiei.

Nu putem, insa, sa nu ne intrebam, cum de a dat norocul tocmai peste directorul Costea? Desi am incercat sa aflam si punctul de vedere al directorului Loteriei Romane, sucursala Ploiesti, acesta a refuzat orice dialog, invocind o deplasare in interes de serviciu la Tirgoviste.

Secret de serviciu

Imediat dupa declansarea procedurilor de anchetare a vicepremierului George Copos, acuzat ca ar fi vindut Loteriei la suprapret 38 de spatii comerciale in intreaga tara, Republicanul a solicitat conducerii Loteriei Romane situatia tranzactiilor imobiliare incheiate la nivelul judetului Prahova cu grupul de firme Ana Electronic.

Desi este o companie de stat, al carei unic actionar este Ministerul Finantelor, demersul nostru jurnalistic a fost blocat de refuzul mai-marilor Loteriei.

Intr-un comunicat remis redactiei noastre (vezi facsimil), directorul de marketing, Adrian Albu, sustine ca Loteria Nationala nu se supune Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice, motivul invocat fiind de-a dreptul penibil: compania se autofinanteaza!

Fiscul va controla conturile Loteriei

Ministrul Finantelor i-a solicitat presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, sa inceapa un control financiar-fiscal de fond pentru perioada 2003-2005 la Compania Nationala Loteria Romana SA.

Intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice se arata ca solicitarea ministrului vine in urma semnalelor primite din partea presei privind posibile nereguli, care ar fi avut loc in perioada mai sus mentionata la Loteria Romana.