Angajatii societatii "Semtest" SA din Timisoara nu vor mai fi evacuati in strada de grupurile de interese ce doresc sa puna mana pe terenurile de milioane de euro din patrimoniul intreprinderii.

Curtea de Apel Timisoara a dat dreptate salariatilor fostei statiuni de insamantari artificiale din orasul de pe Bega, in litigiul cu reclamantul Nicolae Gavra, si a casat sentinta Tribunalului prin care acestia erau obligati sa vanda 80 la suta din actiunile societatii.

In urma acestei hotarari, unitatea nu va mai fi lichidata, iar cei 150 de angajati isi pastreaza locurile de munca, ramanand pe mai departe sa-si desfasoare activitatea intr-una dintre putinele ferme din Romania implicate in ameliorarea genetica si reproductia taurilor de rasa.

In anul 1999, Asociatia Salariatilor de la "Semtest", care avea ca membri fermieri din sase judete din vestul tarii, a castigat la licitatie pachetul majoritar de actiuni. Prin contractul de vanzare-cumparare, cei 80 de actionari s-au obligat sa plateasca un avans de 20 la suta, iar diferenta sa o achite in cinci rate anuale.

Primele trei rate au fost platite din venituri proprii sau imprumuturi de la persoane fizice, iar pentru achitarea ultimelor doua rate, in disperare de cauza, s-a contractat un credit bancar la BRD, in valoare de patru miliarde lei, care a fost garantat cu patrimoniul societatii.

"Daca nu primeam acel credit, am fi pierdut unitatea si banii platiti pana in acel moment. Fondul Proprietatii de Stat ar fi reziliat contractul cu noi pentru neplata ratelor. Astfel, am reusit sa platim integral actiunile catre FPS, dar am ramas datori la BRD pana in 2007", a afirmat directorul societatii, Gheorghe Vaida.

Acesta a mai spus ca, inainte de contractarea creditului bancar, a imprumutat bani, tot pentru plata actiunilor, de la patru oameni de afaceri timisoreni, printre care si verisorul sau, Nicolae Gavra, patronul postului de televiziune local "Analog TV".

Imprumut de 300.000 de dolari, girat cu actiunile "Semtest"

"Intr-adevar, am imprumutat aproape 300.000 de dolari, pentru care am garantat cu actiuni, insa contractele de imprumut puteau fi transformate in contracte de vanzare-cumparare doar daca nu am fi achitat datoria la timp. Acest lucru nu s-a intamplat, noi depunand intr-un cont, la dispozitia creditorului Nicolae Gavra, contravaloarea in lei a celor 300.000 de dolari", a adaugat Vaida.

Dupa acest episod parea ca lucrurile merg bine, dar s-a ivit o neintelegere. Presedintele Asociatiei Salariatilor "Semtest" a trimis, in 14 iunie 2004, prin fila CEC si executor judecatoresc, circa 7,3 miliarde lei vechi verisorului Gavra, pentru stingerea datoriei, insa patronul de la "Analog TV" nu a mai vrut banii, ci actiunile cu care s-a garantat imprumutul.

In aceste conditii, nu a ridicat banii, care si acum se afla intr-un cont la dispozitia sa, si, cateva luni mai tarziu, respectiv in 4 octombrie, printr-o controversata sentinta civila, Tribunalul Timis a obligat Asociatia Salariatilor "Semtest" sa transmita actiunile cuvenite lui Vaida si sotiei sale, iar pe acestia sa le vanda imediat lui Nicolae Gavra.

De altfel, simtind potentialul imobiliar al terenurilor "Semtest", societate aflata la periferia orasului, in partea de vest, Nicolae Gavra a achizitionat, in septembrie 2002, de la SIF Banat-Crisana, pachetul de 16,75 la suta din actiuni, pe care societatea de investitii il detinea la fosta statiune de insamantari artificiale.

Curtea de Apel Timisoara i-a repus in drepturi pe angajatii "Semtest", insa batalia acestora pentru mentinerea fermei de tauri pe terenurile de milioane de euro de la marginea Timisoarei nu s-a terminat inca.

Mai exista o cale de atac, recursul, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa actiunea la instanta suprema ar putea sa comporte anumite riscuri pentru Nicolae Gavra, omul de afaceri care, in urma cu cativa ani, a vandut catre UPC Romania cea mai mare retea de televiziune prin cabru din Timisoara.

El stie ca verisorul sau, Gheorghe Vaida, detine o serie de informatii confidentiale despre valoarea acestei tranzactii si in ce masura banii rulati in imprumutul cu "Semtest" aveau origini sanatoase.

"Nu vreau sa folosesc informatii de acest gen, suntem veri, totusi, insa, daca el ne va lasa pe drumuri, nu vom avea incotro", a avertizat directorul societatii. In schimb, Gavra pare foarte stapan pe situatie.

"Pana la urma, magistratii vor trebui sa constate, pe buna dreptate, ca imprumuturile nu au fost restituite la timp si ca actiunile cu care s-a garantat trebuie sa intre in posesia noastra", a spus patronul "Analog TV".