Somogyi Ferenc, ministrul de Externe al Ungariei, a taiat duminica, alaturi de vicepremierul roman Marko Bela, panglica sediului Consulatului Maghiar de la Miercurea Ciuc, al doilea inaugurat in Romania dupa cel de la Cluj Napoca.

Vicepremierul Marko Bela, respectiv secretarul de stat in MAE Vlad Naumescu, l-au suplinit pe Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de Externe roman, aflat in convalescenta dupa un accident suferit la schi.

Delegatia maghiara a fost completata de ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, Terenyi Janos, respectiv de Cseh Aron, consulul general de la Cluj Napoca, respectiv de Szabo Bela, care a preluat duminica oficial functia de consul general al Consulatului Maghiar de la Miercurea Ciuc.

Festivitatea de inaugurare, desfasurata in mare parte in fata cladirii Consulatului, situata pe strada Petofi Sandor nr. 45, a debutat cu intonarea imnurilor Ungariei, Romaniei si cel secuiesc, ultimul fiind singurul la care cele cateva sute de persoane prezente la manifestare au reactionat.

Mesajele oficiale au fost transmise de vicepremierul Marko Bela, care a subliniat importanta deschiderii Consulatului Maghiar de la Miercurea Ciuc, dupa 16 ani de asteptare.

"Consulatul de la Miercurea-Ciuc este important pentru Ungaria si Romania deopotriva, dar cel mai important este pentru maghiarii din Transilvania, pentru secui, fiindca prin el se apropie mai mult de Ungaria", a declarat Marko.

Vicepremierul s-a referit si la initiativa secuilor, de pe 15 martie, afirmand ca pana acum UDMR este formatiunea comunitatii maghiare care a reusit sa obtina cele mai multe lucruri pentru cetatenii romani de etnie maghiara.

"Cine s-ar fi gandit acum 16 ani ca un steag al Ungariei va flutura oficial pe o cladire din Harghita?", s-a intrebat Marko Bela.

Ministrul de Externe ungar a rostit un discurs echilibrat, subliniind ca cele doua state au nevoie unul de celalalt.

"Ungaria, tinand cont si de propriile sale interese, va face si in viitor totul pentru ca in timpul care a mai ramas Romania sa indeplineasca conditiile aderarii la Uniunea Europeana si sa devina, la data preconizata, membru cu drepturi depline a comunitatii europene", a declarat ministrul de externe ungar, Somogyi

Ferenc. Discursuri in cadrul ceremoniei au mai tinut presedintele Consiliului Judetean Harghita, Bunta Levente, si primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert.

Ceremonia oficiala de inaugurare a Consulatului a fost urmata de o vizitare a birourilor moderne a caror amenajare nu a afectat valoarea arhitecturala a cladirii, dupa care invitatii s-au mutat la Hotelul Fenyo unde a avut loc receptia oficiala.

Inainte ca participantii sa deguste bucatele traditionale - reprezentate de sarmalute, dar si delicatesele devenite obisnuite la un bufet suedez, Szabo Bela a mai rostit cateva cuvinte, invitandu-l, parca pentru a repara o gafa, si pe Constantin Strujan, prefectul harghitean, sa tina un speech.

Strujan i-a asigurat pe reprezentantii Consulatului de sprijin, declarand ca, banuieste ca acelasi lucru vor face si colegii sai din celelalte sase judete arondate consulatului de la Miercurea Ciuc.

Singura prezenta mureseana la eveniment, in afara vicepremierului, pe care am remarcat-o, a fost cea a subprefectului Burkhardt Arpad.

Consulatul Maghiar, infiintat pentru a raspunde mai bine nevoilor maghiarilor din zona, inclusiv a cetatenilor romani plecati la munca in Ungaria, va acoperi sapte judete, si anume: Mures, Harghita, Covasna, Neamt, Bacau, Suceava si Botosani.

Guvernul maghiar a grabit putin deschiderea Consulatului Maghiar de la Miercurea Ciuc, fixata initial pentru toamna acestui an, datorita alegerilor ce vor avea loc luna viitoare in Ungaria, aceasta inaugurare putand fi bifata ca o realizare a actualului Guvern, condus de Gyurcsany Ferenc, primul ministru al Ungariei si viitorul opozant al FIDESZ-ului

Viktor Orban, un sustinator declarat al fractiunilor radicale din UDMR, dar si al organizatiilor secuiesti.

De altfel, in spatele oficialitatilor, participantii au putut observa un panou pe care scria santier in lucru, in care se arata ca lucrarile ar trebui finalizate pe 15 martie de catre Tectum Company SA Miercurea Ciuc, in timp ce amenajarile interioare vor fi teoretic gata, conform contractului, pe 31 mai.