Publicatiile Trustului Gazeta au ridicat valul de pe realitatea teribila din cadrul Universitatii Romano-Americane (URA), condusa dictatorial de "ceausistul" rector Ion Smedescu. Articolul publicat in Gazeta de Bucuresti a produs un veritabil tsunami in cadrul URA.

Lumea a inceput in sfarsit sa vorbeasca, dezvaluind ziarului nostru adevaruri cu-tremuratoare despre activitatea clanului Smedescu si a aghiotan-tilor slugarnici care-i servesc pe cei doi frati detestati.

Studenti, profesori, personal administrativ, absolventi, actuali sau fosti membri ai comunitatii academice, toti acestia au pus la dispozitia "Gazetei de Bucuresti" informatii de mare valoare pentru desavarsirea unei investigatii jurnalistice de senzatie privind mediul universitar de la URA.

Fratii Smedescu nu au scrupule, eliminand de-a lungul timpului din anturajul lor chiar si pe cei mai devotati colaboratori, pentru a-si instaura si a-si conserva dictatura absoluta.

"A calca pe cadavre" nu este chiar o simpla figura de stil pentru cei doi, mezinul Moni Smedescu lansand amenintari cu moartea de cate ori se simte incoltit.

Activitatea de militian de tip Garcea violent si-a pus amprenta pe "personalitatea" fostului colonel, care a ratat de putin sansa nemeritata de a deveni general al Politiei Romane dupa Decembrie 1989.

Fostul activist comunist este vajnic revolutionar anticeausist

Tov. Ion Smedescu, fostul secretar general al CENTROCOOP din era ceausista, a avut rang de demnitar in epoca de trista amintire. Cu o dorinta teribila de a parveni cu orice pret, activistul comunist Smedescu a suferit un soc teribil cand functia sa de secretar general a fost desfiintata prin 1980.

Un tovaras i-a semnalat lui Nicolae Ceausescu ca erau prea multi secretari generali in sectorul public si asta stirbea din prestigiul functiei de secretar general al PCR, pozitie ocupata de dictator.

Astfel s-a decis eliminarea "concurentei", pentru a se asigura unicitatea "Preaiubitului" Conducator, printre pagubasi fiind si oportunistul Smedescu.

Ion Smedescu a continuat insa sa ocupe o functie importanta in cadrul CENTROCOOP, avandu-l drept subordonat pe actualul lider liberal Dan Radu Rusanu. Se pare ca relatia a ramas foarte apropiata, Smedescu putand miza pe protectia liberala in caz de forta majora.

Liberalul Rusanu are de curand probleme mari, fiind anchetat de procurori pentru niste "scamatorii" intrate sub incidenta legii penale.

In 1990, tov. Smedescu se transforma incredibil intr-un revolutionar cu patalama. Reiese asadar ca-i datoram "revolutionarului" Smedescu nu doar edificarea comunismului si ceausismului, ci si torpilarea acestora in Revolutia din 1989.

In scriptele guvernamentale ale Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (www.sspr.ro ) se afla nu mai putin de trei revolutionari Smedescu, toti fiind colegi in cadrul organizatiei L.N.L.V.R.D. t89 C.E.M. – BUCUREsTI.

Nume si prenume: SMEDESCU DUMITRU

Data nasterii: 30/05/ 1937 NUMAR CERTIFICAT: 12238

CALITATE: Fapte Deosebite LOC NASTERE: CERNISOARA-V

ASOCIATIA CURENTA: L.N.L.V.R.D. t89 C.E.M. – BUCURESTI

Nume si prenume: SMEDESCU IOAN

DATA NASTERII: 03/09/ 1954 NUMAR CERTIFICAT: 6726

CALITATE: Fapte Deosebite LOC NASTERE: OLT

ASOCIATIA CURENTA: L.N.L.V.R.D. t89 C.E.M. – BUCURESTI

Nume si prenume: SMEDESCU ION

DATA NASTERII: 16/10/ 1934 NUMAR CERTIFICAT: 1316

CALITATE: Fapte Deosebite LOC NASTERE: VALCEA

ASOCIATIA CURENTA: L.N.L.V.R.D. t89 C.E.M. – BUCURESTI

Surprinde insa pe langa detinerea unei calitati nemeritate si data nasterii "revolutionarului" Smedescu: 16 octombrie 1934!!! Nu este data reala, acesta fiind nascut cu 10 ani mai devreme.

A avut rectorul Smedescu doua acte de identitate, cu date de nastere diferite, pentru a parea mai tanar in acte? Am incercat sa verificam dosarul de revolutionar al tov. Smedescu, dar ne-am lovit de refuzul categoric al secretarului de stat Petrisor Morar.

Acesta este patit deja din cauza transparentei pe care a asigurat-o in cazul imposturii dovedite pentru "revolutionara" soacra a liderului PSD Mircea Geoana.

Demnitarul revolutionar Morar nu mai doreste sa faca valuri, intelegand ca poate sa ramana fara functie, daca marii impostori vor fi adusi in fata Justitiei romane si vor fi obligati sa returneze tot ce au primit fraudulos ca falsi revolutionari& terenuri, spatii comerciale, scutiri de impozit, apartamente, credite subventionate, transport gratuit, locuri de veci etc. Investigatia "Gazetei de Bucuresti" va incerca sa evidentieze "actele de vitejie" ale tov. Smedescu si drepturile fructificate pe baza certificatului de luptator pentru Victoria Revolutiei.

Am descoperit insa cu aceasta ocazie si declaratia de avere depusa de secretarul de stat revolutionar. Stupefianta! Va invitam sa va minunati lecturand o declaratie de avere a unui revolutionar care a prosperat enorm dupa Decembrie 1989, fiind cu siguranta un om de afaceri talentat.

Demnitarul timisorean Morar a declarat 8 terenuri agricole cu o suprafata de peste 110 ha, 8 terenuri intravilane cu o suprafata de circa 2 ha, la care se adauga 9 apartamente, 3 case de locuit, o casa de vacanta, o vila in constructie si un spatiu comercial, toate acestea depasind O MIE de mp.

Conturile bancare si firmele pe care le controleaza vin sa completeze o avere de top printre demnitarii actuali, ocupand un loc fruntas in panoplia guvernantilor din ograda Partidului Democrat.

URA nu e societate de binefacere pentru studenti

"Sunt un fost cadru didactic la URA si am plecat pentru ca eram scarbit de practicile de acolo. Am adus un curs la URA cu recunoastere internationala si cu diplome pe care studentii le puteau obtine la absolvire.

Eram tare incantat ca pot sa le ofer studentilor mei aceasta varianta gratuita, care sa-i ajute la o angajare ulterioara. Am facut o nota interna si Rectorul Smedescu a scris sec& «Ce?! Suntem societate de binefacere?!» Acesta dorea impunerea unei taxe pentru cei care doreau sa participe.

Eu veneam cu curs, formator si diplome cu recunoastere internationala GRATUITE, iar Rectorul Smedescu era preocupat de cat sa ceara pentru asta. si cursul era al unei prestigioase firme... AMERICANE! Cred ca orice comentariu e de prisos.

E pacat ca profesorii sa suporte toata sudalma si sa nu se cunoasca adevarul si din partea cadrelor didactice. An-gajatii URA au prevederi contractuale foarte dezavantajoase si, in caz ca pleaca, trebuie sa aduca bani de acasa ca sa plateasca pentru «formarea profesionala» asigurata de URA.

Va indemn sa nu ezitati si sa spuneti lucrurilor pe nume si sa incercati sa schimbati ceva. E numai in interesul membrilor comunitatii academice!"

Fostul cadru didactic nu este singura victima a rectorului Smedescu. Toti cei care au avut in trecut curajul sa-si exprime opiniile au platit scump. Inscenari, executii publice, discreditari, amenintari, toate acestea fac parte din "arsenalul" tovarasului rector, folosit cu succes de acesta si in epoca ceausista.

Studentii se revolta si denunta abuzurile managerilor

"Gazeta de Bucuresti" nu si-a propus sa discrediteze Universitatea Romano-Americana, ci sa traga un semnal de alarma, sa prezinte o realitate tot mai ingrijoratoare pentru soarta unei uni-versitati de talie mare, care ar trebui sa devina un etalon pentru invatamantul superior romanesc.

Discreditarea URA este pusa in opera de fapt chiar de catre rectorul Smedescu si de catre anturajul obedient care incurajeaza megalomania fostului activist comunist devenit peste noapte revolutionar anticeausist si pro-american fervent.

"Pe langa faptul ca URA este condusa de niste, sa recunoastem, comunisti, avem si o mare problema cu preturile. In special pentru cei care traiesc in caminul URA.

Administratia caminului e de toata jena, ni se cer 50.000 de lei/luna pentru un amarat de radio din piata, accesul la internet e 700.000 de lei/luna, iar orice frigider sau ceva mai mare se taxeaza cu 250.000 de lei/luna. Daca vrei sa nu mori de foame, ai putea merge la cantina.

Problema e ca o masa e de 110.000 de lei/zi, asa cum e stipulat in contract. Practic platim 2.900.000 de lei/ luna pentru masa. si cand o bucata de carne e pe la 45.000 de lei, inseamna ca studentul URA poate manca doar o data/zi.

Si in restul timpului ce face?! Acum aproximativ o saptamana s-au strans niste semnaturi in camin, o mica revolta impotriva sistemului, ca sa zic asa, iar patru reprezentanti ai studentilor din camin au fost primiti in vizita la rector pentru a expune problema preturilor.

Cand acesta i-a poftit in birou, prima lui intrebare a fost& «Voi sunteti cei patru care vreti sa fiti dati afara din URA?» Unul dintre studenti, dupa multe discutii, a scapat o remarca rectorului& «Dar ce e aici, regim comunist?» iar raspunsul domnului rector a fost ca «DA».

Un indiciu ar fi si pozele cu domnul Iliescu din biroul rectorului. Problema preturilor nu s-a rezolvat, o luna de stat in camin ajungand pe la 6.200.000 de lei, care reprezinta chiria si masa. Acea masa cu care nu putem supravietui o luna intreaga.

Deci daca ar fi sa ne gandim practic, cam 8.000.000 de lei ar fi de ajuns pentru masa si cazare. Mai adaugam si unele utilitati si fara bani de buzunar platim cam 10 milioane de lei.

Aviz amatorilor de URA! Daca va permiteti sa dati 15 milioane pe luna plus taxa anuala, welcome! Ei vor fi foarte bucurosi sa va inghita banii!". Asa descrie un boboc caminist din anul I "binefacerile" regimului Smedescu.

"Taxa de scolarizare este normala, nu mi se pare mare in comparatie cu alte universitati, dar bineinteles ca exista si aici mici chichite. In fiecare an se plateste o taxa de (re)tehnologizare (5 euro/student, respectiv 10 euro/student la Facultatea de informatica).

Daca stam sa facem un calcul elementar, la cati studenti sunt in universitatea asta ar iesi o suma fabuloasa pentru «(re)tehnologizare»", bani pe care eu sincer nu i-am vazut investiti in ceva concret. Despre campus... pfuai!!!

Aici e dezastru! Este o dictatura autoritara a administratorului, deja celebrul SAM, un om care nu stiu unde a fost crescut, probabil in grajdul cu vite.

Se crede stapan peste tot ce inseamna Campusul URAs nu se oboseste nici macar sa bata la usa camerei tale, va intra nestingherit! Preturile sunt astronomice pentru conditiile oferite si aici vreau sa fac o paranteza... Cica ar fi «camin-hotel»... cel putin asa se spunea si cred ca se mai spune si in continuare...

Pai bine, fratilor! La ce hotel platesti curent in functie de electronicele din camera? La ce hotel nu-ti mai merg lifturile dupa o anumita ora sau ai pene de curent din considerente de economie? La ce hotel iti schimbi singur becul daca se arde? La taxa care se plateste pentru o camera de camin (70/80 de euro/luna de persoana!!!) mi se pare aberant sa mai impui si alte taxe. In plus, viata de camin lasa un pic de dorit, in sensul in ca orele de vizitare sunt limtate si dupa ora 22.00 ar trebui sa fie liniste… mormant (chiar daca nu este asa).

Parca-ar fi la manastire! Iar internetul este 17 euro/ luna??? Sa fim seriosi!!! Cantina, desi arata ea cum arata, la preturile alea mai bine te duci si mananci la un restaurant ca ajungi mai ieftin si mai satul! A fost sesizat si OPC-ul din cate stiu eu in cateva ocazii, dar, cum coruptie exista peste tot, cantina URA a fost informata de aceste controale si bineinteles ca au fost pregatiti cum se cuvine pentru acestea. In decurs de un an valoarea manualelor pe care ar trebui sa le aiba un student de la URA se ridica la aproximativ inca 100 de euro pe langa taxa initiala, daca nu mai mult.

Adevarul e ca unele nu esti obligat sa le cumperi, dar asta depinde de profesor, ca la unii, daca nu ai cumparat manualul, nu iei examenul oricata materie ai sti! Totusi, dupa cum am mai spus, nu toate sunt obligatorii, iar manualele costa bani peste tot, indiferent de editura care le editeaza. Frig tare azi in universitate.

De fapt, cred ca numai in salile de curs, ca la mai mari in birouri nu cred ca era la fel. Economiile astea de genul fara lumini aprinse, caldura mai putina si oprirea lifturilor nemultumesc pe toata lumea, studenti si profesori.", declara un alt "enorias" al URA, cazut in capcana caminului-hotel.

"Sunt in anul I si vreau sa zic ca la URA este de fapt sediu SRIs de la o banala femeie de serviciu si pana la rector, toti par a fi niste oameni ai Securitatii, nu mai zic de administratorul Caminului, «SAM» si cei 3 catei ai acestuia, adica sefii de camin, care te storc de bani, amenzi peste amenzi, cea mai mica fiind 25 de euro, plus pagube la mobilier care nu exista (ex. saltelele sunt de 3-4 ani si ei iti taxeaza ca paguba de uzura si ele nu sunt inlocuite) Unde se duc banii??? Nu stiu, cred ca la Sam si la Smedescu. Mai dam 90 de euro pentru un fond de rulaj pe care nu il primim inapoi.

Tin sa intreb& ce atitudine are statul in treaba asta? Uitasem ca traim in Romania! La URA mai sunt profi destul de ok, dar altii sunt degeaba. Vreau sa felicit «Gazeta» si cred ca libertatea presei ne ajuta, ca vad ca numai ea e baza in tara asta.

Va multumesc din tot sufletul ca ati deschis acest subiect despre URA", enumera un student multiplele taxe impuse mai mult sau mai putin oficial in campus.

Practicile securistilor din era ceausista sunt inca prezente si sunt condamnate de un student revoltat.

"Multumesc «Gazetei» si vreau sa zic ca la URA se plateste TOT, pana si apa care o consumam si ar mai fi ceva& studentii din camin sunt dezavantajati.

Spre exemplu administratorul intreaba fara bun-simt chestii personale, cum ar fi cati bani ai la tine, ce sunt parintii tai, daca e adevarat ca ai atata avere, chestii personale care nu ar trebui spuse si nu mai zic foarte multe ilegalitati, chiar foarte multe.

Statul nu face nimic, un control de la minister sau protectia consumatorului insotiti de presa fiind ideal, ca sa vada si ei ce este aici".

"Eu sunt dintre cei care merg frecvent la cursuri si nu-mi amintesc de cand nu l-am mai vazut la fata pe rector.

Oare mai este in viata sau l-au impaiat acolitii si-l tin cu proptele acolo ca sa fie cineva in functie? Daca mai este in viata, eu unul ma cam indoiesc ca batranelul mai face diferenta intre stanga si dreapta.

Fratilor, oare chiar am ajuns asa de rau ca sa ne conduca o mumie? Oare nu putem si noi sa ne strangem in fata la URA si sa chemam televiziunile ca sa le aratam ca asa nu se mai poate? Parca s-a mutat Cimitirul Bellu la URA. Eu propun sa-i spunem Mausoleul URA.

Daca e sa fim seriosi, avem numai dinozauri la cursuri. Probabil ca tinerii sunt mai greu de fraierit ca sa stea in invatamant. Scrieti, fratilor, si alte nereguli ca sa iasa la iveala si sa ne ajute presa sa scapam de Cidut!!". Asemanarea tov.

Smedescu cu Cidul care-si speria si mort inamicii este facuta de un student al URA doar pentru a sublinia inca o data incapacitatea fireasca a octogenarului rector de a manageria cu succes universitatea, fiind insa doar pe post de sperietoare pentru cei care tremura doar la auzul numelui sau.

"Sistem ticalosit" si clientelar in slujba rectorului

Rectorul Smedescu a rezistat 15 ani in fruntea Fundatiei care patroneaza URA, pentru ca a avut proptele inalte, provenite de regula din "reteaua" de tovarasi travestiti in capitalisti dupa 1989.

Cine l-a lasat pe tov. Smedescu sa taie si sa spanzure dupa bunul plac pe mosia sa nu-mita Universitatea Romano-Americana? Vom clarifica aceasta chestiune in numerele urmatoare ale "Gazetei de Bucuresti".

Ne oprim totusi asupra unor nume care figureaza sau au figurat pe statele de plata ale universitatii, acceptand astfel sa se subordoneze rectorului controversat. Prof. univ. dr. Dan Drosu-saguna, presedintele Curtii de Conturi, preda la URA si a avut o relatie excelenta cu tov. Smedescu pana de curand.

Chestorul Florin Sandu este cadru didactic la URA, fiind si fost sef al Politiei Romane.

Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamant universitar din ministerul de resort, este nu numai profesor la URA, dar este si adjunctul rectorului in cadrul Fundatiei care patroneaza universitatea, fiind considerat de mult timp succesorul tov. Smedescu.

Demnitarul Miron ne-a evitat toata saptamana, dar sursele noastre din minister ne-au confirmat ca acesta nu a reusit sa obtina confirmarea ca rector a rudei sale, acesta semnand diplome nerecunoscute de MEdC.

Victor Ponta este lector universitar si amfitrion al manifestarilor tineretului PSD gazduite cu generozitate de URA.

Profesorul Dumitru Tudorache este eminenta cenusie de la URA, fiind legat de o tovarasie veche de rectorul Smedescu. Trecutul amandurora este controversat, anii 1990 si 1991 fiind emblematici pentru "cariera" acestora. Un alt personaj important este prof. Constantin Barbulescu, fostul rector al Academiei de Studii Economice, caruia PROF. Smedescu ii poarta o mare recunostinta.

Am incercat sa obtinem si punctul de vedere al temutului rector Smedescu, dar acesta a refuzat categoric sa acorde un interviu "Gazetei de Bucuresti". S-a imbolnavit subit si a disparut din prim-planul academic, absentand si de la cursuri.

In numerele viitoare vom mai adauga un capitol investigatiei noastre, prezentandu-va povestea adevarata a ridicarii campusului URA, sumele uriase vehiculate de ordinul zecilor de milioane de euro, litigiile ajunse in fata instantei de judecata, infractiunile si inscenarile reclamate, si, nu in ultimul rand, creditele contractate de rectorul Ion Smedescu, "Cidul romano-american".