Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan, va dispune efectuarea unui control in acele localitati in care s-au alocat bani pentru refacerea infrastructurii dupa inundatii. El a afirmat ca a primit mai multe semnale din partea primarilor ca unele lucrari, incredintate direct de Consiliul Judetean firmelor care le-au executat, nu sunt de calitate.

"Am observat ca sunt preferate, in mare, aceleasi societati si ca, in loc sa se duca 10 bascule de balast, intr-un loc se duce doar una, iar atunci se vede cu ochiul liber daca o lucrare este sau nu de calitate. Am asteptat sa treaca iarna ca sa vedem exact cum stau lucrurile la fata locului.

Vom desemna o comisie din partea Prefecturii, care ne va prezenta un raport pe care apoi il vom da publicitatii", a declarat Szilagyi.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a referit la cele 22 de miliarde lei vechi alocate, in luna decembrie a anului trecut, pentru refacerea infrastructurii, afectata de inundatii in special in zona de campie a judetului.

Banii au venit direct de la bugetul de stat si au fost repartizati, prin procedura de incredintare directa, de catre Consiliul Judetean unor firme de profil din Bistrita-Nasaud, Cluj si Maramures.

Seful Serviciu Drumuri din cadrul CJ, Alexandru Ortan, a declarat, insa, ca nu exista suspiciuni privind calitatea lucrarilor, din moment ce s-a facut deja receptia finala si au fost preluate de institutie. "Prefectura are tot dreptul sa controleze ce vrea. In privinta firmelor care au obtinut lucrari de la noi, tot ce pot spune este ca nu a fost favorizat nimeni.

Selectia s-a facut pe baza unor criterii care pot fi oricand verificate fiindca sunt in conformitate cu legea", a spus Ortan.

Cei mai multi bani i-a obtinut SC "Nordconforest" SA Cluj, 10 miliarde lei vechi, pentru executarea unor lucrari de refacere a drumurilor si a podurilor in zona comunei Budesti. A urmat apoi SC "Lucrari Drumuri si Poduri" SA Bistrita, firma al carei actionar unic este Consiliul Judetean, care a primit 5,9 miliarde lei vechi pentru 16 puncte de lucru contractate.

Lista continua cu SC "Fulga" SRL Negresti Oas cu 2,43 miliarde lei vechi si SC "Drumex Ardeal" SRL Cluj - cu 1,1 miliarde lei vechi. Sume mai mici au mai primit SC "Ucta" SA Bistrita, SC "Ecofun" SA Bistrita, SC "Constructperom" SA Bistrita, SC "Purimpuls" SA Bistrita, SC "Dimex" SRL Bistrita si SC "Drum Proiect" SRL Bistrita.

"Nu a existat firma specializata in constructii de drumuri si poduri din oras care sa nu fi primit o lucrare. Valoarea lor este diferita in functie de capacitatea si solvabilitatea societatilor respective", a adaugat reprezentantul CJ.