Victor Alistar este directorul executiv al filialei romane a prestigioasei organizatii Transparency International, devenind purtatorul de cuvant al coalitiei anticoruptie initiate de societatea civila romaneasca.

Trecutul recent al acestui Fat-Frumos imberb il recomanda insa mai degraba drept un veritabil cal troian menit sa compromita demersurile reformiste ale unor organizatii neguvernamentale care s-au transformat in ‘‘cainii de paza’‘ ai democratiei romanesti.

In ultimul an, posturile radio-TV si presa scrisa reproduc declaratiile lui Victor Alistar, transformandu-l intr-un etalon al moralitatii si profesionalismului pentru societatea romaneasca.

Se pare ca formatorii de opinie sunt alesi si promovati dupa criterii stranii, preferandu-se uneori ‘‘dalmatieni’‘ usor de santajat la momentul potrivit.

Va propunem un exercitiu de transparenta inedit, care-l vizeaza chiar pe liderul organizatiei care militeaza pentru cresterea transparentei decizionale in administratia publica, pentru facilitarea liberului acces la informatiile de interes public, pentru combaterea eficienta a coruptiei din sectorul public.

Era firesc sa ne asteptam ca Transparency International este un etalon de bune practici in aceste domenii si ca liderii sai sunt niste modele pentru cetatenii romani si nu numai.

Cine este Victor Alistar?

Are 28 de ani si este directorul executiv al Transparency International. A lucrat in presa, in administratia publica si in domeniul ONG-urilor. E si cadru universitar.

Este membru al Adunarii Generale a Transparency International, in Comisia Guvernamentala pentru Managerii Publici, in Comitetul strategic al Directiei Anticoruptie si Standarde Profesionale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

‘‘Crezul meu profesional este acela ca orice este realizabil, chiar daca nu in termenul scontat, daca ce iti propui este onest si sustinut cu angajament. Cred in consecventa. Este important sa nu uiti de ce ai plecat la drum si sa nu cazi prada tentatiilor obiectivelor colaterale.

Intr-o lume a informatiei abundente si a oportunitatilor de tot felul, este un avantaj strategic sa te tii de lucrul inceput pana la capat. Un alt element care m-a ajutat a fost neimplicarea partizana - raul cel mai mare care se poate intampla in termeni de credibilitate si deci de resurse de actiune civica’‘, spune Alistar.

Descrierea de mai sus a fost facuta de ziarul Cotidianul, deoarece Victor Alistar face parte din galeria celor ‘‘opt bravi soldati in transeele societatii civile’‘ ai Generatiei Asteptate, un proiect menit sa aduca in prim-plan liderii Romaniei de maine..

Merita oare tanarul Alistar asemenea galoane? L-am cautat pentru a-i propune acest exercitiu de transparenta si a primit invitatia cu multa suspiciune. Raspunsurile au fost evazive sau au tradat un tupeu urias, incercand sa ofere piste gresite si pozand intr-o victima a ‘‘sistemului ticalosit’‘.

Mercenarul cameleonic din curtea familiei Matei

Pana in 2001, domnul Alistar a fost seful Protocolului din Primaria Capitalei, slujindu-l cu abnegatie pe fostul primar general Viorel Lis. ‘‘OmuL Iscusit’‘ a ramas celebru pentru escapadele sale amoroase facute pe banii contribuabililor, pentru modul discretionar in care a impartit cu nemiluita apartamentele Municipalitatii spre beneficiul clientelei sale.

"Sambelanul’‘ Alistar stia asadar multe secrete ale primarului Lis, devenind indispensabil acestuia si reclamand plata pentru multiplele servicii facute iubaretului edil. Schimbarea din vara lui 2000 nu i-a priit, nereusind sa castige aprecierea ‘‘matelotului-sef’‘, asa ca si-a cautat un nou stapan.

Asa a ajuns Victor Alistar purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), in epoca teribilei pesedizari a functiei publice. I-a aparat cu trup si suflet pe cei trei demnitari care au facut posibila concedierea abuziva si ilegala a miilor de functionari publici care incomodau guvernarea PSD.

Octav Cozmanca, Verginia Vedinas si Joszef Birtalan au fost prezentati de PR-istul Alistar drept ‘‘olimpienii administratiei publice’‘.

Victor Alistar s-a ocupat si cu monitorizarea avertizorilor de integritate din ANFP, adunand ‘‘probe’‘ pentru executarea sumara si rapida a functionarilor care se opuneau ilegalitatilor comise de guvernantii iresponsabili.

Rapoartele de evaluare si de monitorizare intocmite de oficialii si expertii europeni au fost cosmetizate de ‘‘vajnicul’‘ functionar, realitatea fiind contrafacuta sistematic si livrata opiniei publice la comanda politica a noilor sai stapani.

Pe plan academic, asistentul universitar Alistar este considerat copilul de suflet al sotilor Matei din cadrul scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Prof.univ.

Ani Matei este prorectorul universitatii, fiind fostul lider al Uniunii Tineretului Comunist si facand parte din echipa fostului rector Secares, liantul dintre SNSPA si fosta Academie comunista ‘‘stefan Gheorghiu’‘. Victor Alistar se afla si pe statul de plata al Institutului National de Administratie (INA), acolo unde tov.

Ani Matei a fost director general adjunct in guvernarea PSD. Recent, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Transparenta l-a angajat ca asistent personal pe Andrei Iaver, un functionar de la INA implicat intr-o serie de activitati dubioase, care impuneau cel putin sanctionarea sa disciplinara. Sotia fostului lider utecist este prof.univ.

Lucica Matei, decanul Facultatii de Administratie Publica si coordonatoarea lucrarii de doctorat a doctorandului Victor Alistar. Asemeni mentorilor sai, tanarul asistent isi ofera serviciile la mai multe discipline, polivalenta sa fiind exceptionala.

Din 2004, Victor Alistar a devenit director executiv al organizatiei neguvernamentale amintite anterior si i-a fost aprobata cererea de suspendare din functia publica de purtator de cuvant al ANFP.

Asa a reusit ambitiosul tanar sa-si rezerve un post foarte bun in administratia publica, motivandu-si cererea de suspendare cu apartenenta sa la o organizatie internationala, Transparency International.

In martie anul curent, domnul Alistar a obtinut prelungirea suspendarii sale pentru inca un an, preferand sa-si rotunjeasca veniturile in cadrul societatii civile finantate cu valuta forte, scapand de obligatia de a mai depune declaratia de avere si de interese si de a mai intra sub incidenta legislatiei privind functia publica.

Poate fi considerata asociatia condusa de Alistar drept o organizatie internationala? TI-Romania nu este finantata de Secretariatul International al Transparency International http://www.transparency.org/ de la Berlin si a fost infiintata in 1999 ca organizatie neguvernamentala romaneasca.

Victor Alistar: ‘‘Unde-i lege nu-i tocmeala, legea e pentru totI’‘

Atletul luptei anticoruptie a fost implicat intr-un urias scandal pe vremea cand era functionar public in Primaria Capitalei. A fost acuzat ca a obtinut ilegal un imobil din fondul locativ al Municipalitatii.

O poveste urata in care acuzatiile de fals, uz de fals si fals in declaratii au pus in pericol nu doar cariera ambitiosului Alistar ci si libertatea acestuia.

In iunie 2000, PD-istul Traian Basescu castiga surprinzator alegerile locale si devenea Primarul General al Municipiului Bucuresti. La prima audienta acordata cetatenilor Micului Paris, noul edil primea si o reclamatie la adresa unui sef din primarie.

Victor Alistar, seful Protocolului, era acuzat de doamna Mariana Tofan ca obtinuse ilegal apartamentul nr. 1 din vila aflata in str. Atena nr. 4 din sectorul 1, la doi pasi de Palatul Victoria.

Primarul Basescu a dispus efecturea unui control si concluziile au fost socante. Directia de Control General a pus pe masa edilului NOTA semnata de directorul Mihai Iordache si de seful de serviciu Bogdan Bujoreanu.

Actiunea de control a evidentiat faptul ca functionarul Victor Alistar primise un apartament de la primarie, desi mama sa era proaspata beneficiara a unei repartitii municipale intr-un apartament de 3 camere primit tot din fondul locativ si in care locuia impreuna cu feciorul contopist. Citam din NOTA de control.

‘‘Potrivit Ordinului de repartizare nr. 123650 / 17 dec. 1998, emis de Primaria Municipiului Bucuresti, acesta (n.red. apartamentul nr. 24 cu suprafata de 105 mp, situat in Calea Calarasilor nr. 166, sector 3) a fost atribuit d-nei ALISTAR VIORICA ELENA, perfectandu-se contractul de inchiriere nr. 1251 / 26 ian. 1999.

In fisa suprafetei locative a fost inscris ca membru de familie fiul titularei de contract, d-nul ALISTAR TEODOR VICTOR, salariat la Primaria Mun. Bucuresti.

Repartizarea apartamentului s-a facut contrar prevederilor Legii nr. 114/1996 (3 camere la 2 persoane) si anterior finalizarii lucrarilor de construire si receptiei finale a imobilului, predarea-primirea catre chirias facandu-se prin proces-verbal la data de 20 aprilie cu mentiunea asigurarii partiale a utilitatilor.

Cu toate ca d-nul Alistar Teodor Victor indeplinea conditiile de a-si stabili domiciliul la noua adresa, a preferat sa mentina pierduta cartea de identitate, legitimandu-se cu adeverinte provizorii in care este inscrisa mentiunea ‘‘lipsa spatiu’‘.

La data de 21 ian. 2000, prin cererea nr. 118222 / 2000, inregistrata la Cabinet Primar General a solicitat repartizarea unei locuinte din fondul locativ de stat, iar la data de 18 aprilie 2000 prin cererea nr. 120144 / 2000 a solicitat in mod expres garsoniera din str. Atena nr. 4 sector 1.

Precizam faptul ca cererea a fost vizata de Primarul General in data de 14 aprilie 2000, anterior inregistrarii acesteia si fara ca garsoniera respectiva sa fi fost comunicata libera de catre Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar.

Comunicarea liberului s-a produs in fapt in data de 18 aprilie 2000 in aceeasi zi cu inregistrarea cererii, cand a fost intocmita si ancheta sociala si s-a emis si repartizarea nr. 118222 / 18 apr. 2000 de catre Serviciul Spatii de Locuit, in baza careia s-a intocmit contractul de inchiriere nr. 23660 / 19 aprilie 2000.

Repartizarea locuintei din str. Atena nr. 4 s-a facut in conditiile in care d-nul ALISTAR TEODOR VICTOR detinea locuinte din fondul locativ de stat impreuna cu mama sa, uzand de declaratii false (vezi declaratia notariala autentificata de Biroul notarial public NOTAREX sub nr. 765 / 3 aprilie 2000).

Pentru a acoperi falsul in declaratii, d-nul Alistar Teodor Victor a depus la Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar o cerere prin care a solicitat radierea din contractul de inchiriere nr. 1251/1999 detinut de mama sa Alistar Viorica Elena pe motivul neintelegerilor familiale si a imposibilitatii convietuirii in acelasi apartament (in fapt nu utilizau locuinta intrucat era in curs de executie). Cererea a fost depusa in data de 8 mai 2000 si inregistrata nejustificat sub nr. 4219 / 15 feb. 2000 de catre Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar.

La data de 10 iulie 2000 nu era efectuata radierea din contractul de inchiriere nr. 1251/1999 a d-lui Alistar Teodor Victor. (…)

Mentionam faptul ca la data de 12 aprilie 2000 d-nul Alistar Teodor Victor s-a casatorit, asa cum rezulta din Certificatul de casatorie nr. 593465 / 2000 emis de Primaria sectorului 3.

Fata de cele prezentate propunem:

1. mentinerea contractului de inchiriere nr. 1251/1999 avand ca titular de contract pe Alistar Viorica Elena si ca membri de familie pe Alistar Teodor Victor, impreuna cu sotia, situatie in care se respecta prevederile Legii nr. 114/1996 (3 camere la 3 persoane).

2. departamentul Juridic-Contencios sa intreprinda demersurile necesare in vederea rezilierii contractului de inchiriere nr. 23660 / 19 aprilie 2000, incheiat pe numele d-lui Alistar Teodor Victor, pentru locuinta din str. Atena nr. 4 sector 1 si sustinerea intereselor Primariei Municipiului Bucuresti in dosarul civil nr. 3321 / 2000. (…)’‘

Hotul striga ‘‘Hotii!’‘?

A primit un imobil Victor Alistar ca dar de nunta din partea sefului sau generos? De cate infractiuni s-a facut vinovat ‘‘atletul luptei anticoruptie’‘? Acestea sunt doar doua din intrebarile adresate direct liderului organizatiei Transparency International.

Nu a dorit sa ne puna la dispozitie nici o proba in favoarea domniei sale, invitandu-ne sa cautam argumentele sale in scriptele Municipalitatii si ale Procuraturii. Ne-a amenintat doar ca isi va apara onoarea in Justitie, fara sa ne mai trimita un drept la replica sau alte precizari.

Curata transparenta! A recunoscut doar ca primarul Basescu a aprobat NOTA reprodusa anterior si ca si-a dat demisia din functia de sef al Protocolului PMB fiind scarbit de ‘‘lucratura’‘ careia i-a cazut victima.

Am incercat sa obtinem declaratia de avere si de interese precum si CV-ul acestui titan al societatii civile. Nu am avut succes, dar ne-a asigurat ca peste o luna acestea se vor gasi pe www.transparency.org.ro http://www.transparency.org.ro, pagina web a organizatiei pe care o conduce stralucit.

Victor Alistar a recunoscut ca a fost cercetat penal pentru fals in declaratii si ca a avut o serie de procese pentru a-si pastra imobilul primit de la primarul Lis. A pierdut procesul si a renuntat la apartament, dar a sperat ca va obtine o locuinta prin ANL, insa fara succes nici pe acest front.

Din luna februarie 2006, activitatea Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) este sprijinita si evaluata de un comitet strategic, ca structura consultativa, din care face parte si domnul Victor Alistar, in calitate de reprezentant al societatii civile.

De curand, ‘‘imaculatul’‘ Alistar lucreaza si ca expert in cadrul Centrului de Asistenta Anticoruptie al Transparency International - Romania.

In calitate de consilier, acesta prezinta cetatenilor modul in care pot face plangeri de tip judiciar (catre Politie sau parchete) sau administrativ (prin petitii catre departamente si corupuri de control, comisii de disciplina, agentii cu competente anticoruptie din subordinea Executivului) pentru solutionarea problemelor de coruptie semnalate.

Victor Alistar a declarat ca va propune Academiei Romane ca la urmatoarea editie a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane coruptia sa fie definita ca ‘‘abuzul puterii in scopul obtinerii de beneficii personale’‘.

Se bazeaza pe propria experienta! In plus, directorul Alistar are o colega celebra in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta: ministrul justitiei Monica Macovei.

Actualul Guvern a atribuit de altfel organizatiei in cauza, din care fac parte domnul Alistar si doamna Macovei, in folosinta gratuita un sediu din patrimoniul imobiliar al statului, aflat in administrarea Regiei Protocolului de Stat.

Am parasit sediul Transparency International Romania cu un gust amar, exercitiul de transparenta propus liderului organizatiei fiind bulversant prin rezultatul obtinut. Mi-am amintit insa ca in ziua precedenta asteptasem aproape o ora ca ‘‘olimpianul’‘ Alistar sa imi acorde cateva minute din timpul sau pretios.

Acesta invocase o sedinta importanta care se prelungea spre ghinionul meu. Invitatul sau a iesit la un moment dat din birou pentru cateva minute, spre disperarea discretului director executiv Alistar. Parlamentarul PSD Dan Ioan Popescu era cel care petrecea deja a doua ora in biroul domnului Victor Alistar.

Acesta a iesit surescitat din birou si a amanat interviul promis pentru a doua zi, motivand cu vadita stanjeneala ca este prins intr-o actiune de lobby parlamentar. ‘‘Lupul’‘ Alistar facea lobby pe langa ‘‘mielul’‘ Dan Ioan Popescu, aflat in pragul sacrificarii pe altarul luptei anticoruptie.