Sapte copii cu trei neveste

Are sapte copii, de care este mandru, de la trei sotii. S-a despartit de toate, dar spune ca este posibil sa se mai casatoreasca si sa aiba si alti copii. Fata cea mare, Hristina, de 23 de ani, se afla cu mama ei, Inga, in Estonia.

Cea de-a doua fata, Felicia, este din 15 septembrie 2005 eleva in clasa a VIII-a la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Sfantu Gheorghe, pentru ca - spune Fioghin - "a lasat-o pe mama ei, Ileana, si a venit la mine, de la Chisinau, unde a stat pana acum".

Ceilalti 5 copii (Radu, Emil, Dionisie, Dragos Domid si Charlotte) sunt stabiliti impreuna cu mama lor, Aurica, langa Montreal, in Canada, unde au plecat acum trei ani. De aceasta din urma sotie Fioghin nu a divortat inca, desi sunt despartiti de cinci ani, si zice ca are de gand sa-i aduca inapoi in Romania pentru ca sunt niste copii superdotati, ce nu trebuie lasati altor neamuri.

Despre cresterea si educarea copiilor are o filosofie ciudata. Fioghin spune ca le impune acestora sa citeasca si sa invete, daca altfel nu se poate, cu bataia. "Pofta vine mancand. Eu fac instructie cu ei. Asa se perpetueaza educatia necuvantata a omului. Totusi, sa nu uitam, educatia pleaca de la mamici. Unele mamici le insufla credinta in suflete copiilor, iar altele ii invata sa minta.

De altfel, cu totii ii invatam pe copiii nostri ceea ce stim noi", afirma Fioghin Calistru, care sustine ca fostele sotii sunt cele "care ma mai cauta din cand in cand, si nu inteleg de ce".

Inchis pentru ca a arborat steagul Romaniei la Chisinau

Pe 16 martie 1989, cand in tara mai erau noua luni pana la izbucnirea Revolutiei la Timisoara, Fioghin Calistru era arestat de puterea comunista la Chisinau, in Basarabia ocupata de rusi, pentru ca a arborat tricolorul romanesc. "Am fost singurul care a facut acest gest, pentru ca oamenilor le era frica de comunisti si se uitau de dupa perdele.

Totusi, am fost inchis impreuna cu alte zece persoane. In cazul meu, primul cap de acuzare era acela ca sunt "capetenie a 2.000 de teroristi romani care au scopul de a rasturna puterea sovietica". Am scapat de torturile din beciurile KGB-iste dupa 100 de zile pentru ca, la monumentul lui Stefan cel Mare din Chisinau, 100.000 de oameni au protestat pentru ca noi sa fim eliberati.

Imaginati-va ca am avut trei spioni KGB-isti pe urmele mele inca de la varsta de 18 ani...", povesteste aproape incredibilele-i aventuri prin viata Fioghin, un om altfel extrem de cult, pe care-l poti asculta, fara sa realizezi trecerea timpului, ore-n sir, pentru ca ai ce auzi si invata.

Daca pe Iurie Rosca il califica drept un "vandut", despre Ilie Ilascu, fost detinut politic in Transnistria si actual senator de Bacau, are numai cuvinte de lauda: "Sa stiti de la mine ca Ilie Ilascu, pe care il cunosc, este cel mai roman dintre romani! Nu stiti dumneavoastra si multi altii cate stiu eu despre el.

Ascultati-ma ce va spun, daca ar fi iesit si-ar fi spus ca romanii sunt un popor de nimic, rusii il faceau ambasador..."

Puscarias in Germania

A venit in Romania in 1994, cand s-a stabilit la Constanta. Un an mai tarziu s-a mutat in Capitala, de unde imediat a plecat in Germania. Perioada de cinci ani in care a trait in Occident a fost, la randu-i, tumultoasa.

In Germania a avut o serie de expozitii personale (Straubing - 1995, Freudenstadt - 1996, Rawenburg - 1997, Tubingen - 1998), dar a facut si puscarie un an si jumatate, intre 1998 si 2000, "pentru o bataie".

Dupa cinci ani, in 2000, s-a reintors in tara, tot in Bucuresti. In 2001, a venit la Brasov. Aici nu i-a placut insa pentru ca "orasul ala, desi e foarte frumos, e plin de moldoveni prosti. Daca ii intrebi pe copii unde au fost la bunica iti raspund imediat: la Focsani, la Piatra Neamt...".

Din anul 2002 locuieste la Sfantu Gheorghe, dar spune ca, foarte probabil, si aici se afla doar in tranzit: "Visez sa-mi fac o casa undeva in padure sau intr-un sat izolat."

Tablouri expuse in peste 30 de muzee din lume

Cand vine vorba despre pictura, Fioghin se lumineaza la fata. Pentru el pictura este o stare si nu se va lasa niciodata in viata de meseria pe care o are, deoarece "pictura e precum cancerul". "Meseria de pictor te marcheaza. Mai intai este o gluma, iar apoi devine patima.

Noi, pictorii, suntem oameni care vrem intotdeauna sa creem ceva frumos, dar, deseori, acest lucru trezeste multa ura si dusmanie." Artistul se lauda cu clienti putini, dar alesi, unii chiar din strainatate: "Ei fac parte, in general, din randul prietenilor si al cunostintelor. Cei care cumpara tablourile mele sunt oameni care apreciaza arta in general si pictura in particular.

Fiind profesionist, imi propun de fiecare data sa ating noi performante. Pictez biserici, icoane si tablouri de toate felurile (peisaje, portrete etc., toate pe panza). De asemenea, pictez mozaic in aur, lucru durabil de care numai romanii si tarii rusi mai faceau", explica pictorul care are "la activ" cateva mii de lucrari, multe dintre ele expuse in peste 30 de muzee din lumea-ntreaga.

"Prima lucrare pe care am facut-o mi-a cumparat-o statul estonian", spune Fioghin, subliniind intr-un mod extrem de original faptul ca nu se considera un pictor al Diasporei romanesti: "Si aici este Basarabia. Hotarele Basarabiei sunt inimaginabile, de zeci de ori mai mari decat sunt in realitate."

"Suntem cea mai vesela natiune din lume"

Cu privire la natiunea romana, desi are multe de exprimat, interlocutorul puncteaza: "Suntem cea mai vesela natiune din lume. Nimeni nu face haz de necaz ca romanul." Iar atunci cand vine vorba despre romani si maghiari, despre zona in care s-a stabilit pentru moment, Fioghin Calistru afirma ca "am venit in inima Romaniei si pentru ca ma gasesc prietenii mai usor, in trecere.

Daca m-as muta la Izvoarele Sucevei n-as fi in drumurile lor si, daca ar veni sa ma viziteze, ar trebui sa le platesc benzina. Ce-i drept, din cand in cand aici ai impresia ca nu esti in Romania. Sunt, insa, si lucruri minunate in aceasta parte de tara. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei de aici este maghiar, il cheama Tamas.

Maghiarii, ca si romanii, au in ei o omenie extraordinara, dar sunt suparat pe politicienii care ii reprezinta. Maghiarii sunt manipulati, dar eu ma straduiesc sa vad monumentul de omenie din ei".