Ministerul Apararii Nationale a transferat imobilele si terenurile aferente de la fosta Baza Aeriana 93 Aviatie Giarmata, din judetul Timis, catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care le-a predat Aeroportului International "Traian Vuia" din orasul de pe Bega. Decizia a fost luata prin hotarare de Guvern la sfarsitul lunii martie, in urma unor demersuri de acum doi ani. Baza aeriana a fost desfiintata in septembrie 2004.

Conducerea aeroportului a privit cu optimism decizia Guvernului, considerand ca este o oportunitate pentru derularea programului de dezvoltare a aerobazei, un proiect evaluat la aproape 100 de milioane de euro.

Teoretic, se doreste preluarea unor cai betonate de rulare a aeronavelor, a unor cladiri speciale si administrative, precum si a terenurilor aferente, in suprafata totala de peste 240 de hectare.

"Prin acest transfer, se asigura multiple facilitati pentru activitatea de zbor, cea mai importanta fiind posibilitatea de amenajare a unei noi platforme intermodale de transport", a afirmat purtatorul de cuvant al aeroportului, Carmen Stoica.

Practic, insa, impresionantul proiect este blocat de inscrierea considerata drept abuziva a Consiliului Local Giarmata pe o suprafata de 101 hectare din preajma aerobazei, caz dezbatut acum in instanta. Directorul aeroportului, Dan Idolu, a sutinut ca in spatele acestei povesti s-ar ascunde interese oculte, altfel intabularea pe pista nu ar fi fost posibila.

"Sunt interese abuzive care blocheaza dezvoltarea acestui proiect vital pentru economia zonei de vest", a spus Idolu.

Prefectura a intentat in instanta de contencios-administrativ o actiune impotriva CL Giarmata, care a fost, insa, respinsa in prima faza, iar urmatorul termen in proces va avea loc in data de 9 mai. Cu situatia pe jumatate deblocata, administratia aeroportului si cea a judetului asteapta infatisarile in instanta, pentru a putea demara programul strategic de dezvoltare, ce se intinde pana in 2015.