Anul trecut am publicat in ziarul Actualitatea adevarata istorie a lui Jacob Muschong, cel mai bogat lugojean al tuturor timpurilor. Ecourile, privind relatarea despre viata si realizarile lui Jacob Muschong, au fost peste asteptari. Am fost contactati de urmasii familiei si am aflat amanunte inedite.

Günter Muschong

Iata ce ne scrie dipl. ing. Günter Muschong: "Am trait 30 de ani la Timisoara, dar nu am avut niciodata contact personal cu familia Muschong, respectiv cu urmasii lui Jacob din Lugoj. Stiam ca Jacob si bunicul meu Josef erau inruditi si se cunosteau personal, dar niciodata nu am reusit sa aflu mai mult despre ramura din Lugoj.

Am facut cunostinta cu descendentii familiei din SUA, care si ei se intereseaza de familia completa, deoarece toate ramurile Muschong se reduc la un singur Nicolas Muschong, care in 1770 s-a stabilit la St. Hubert (azi Veliko Banatsko Selo - Jugoslavia), venind din St. Hubert, Franta. Suntem pe cale de a deznoda firele familiei, care s-a raspandit intre timp in 6 state pe 3 continente".

Primul Muschong

Nicolas Muschong nu a purtat la inceput acest nume, probabil ca in ortografia franceza s-ar fi putut chema Mougeon sau Mouchon. El a fost ne-voit sa adopte o forma germanizata a numelui sau, cand in anul 1770 a cerut autoritatilor habsburgice drep-tul de a se stabili impreuna cu cei trei fii in Voivodina. Locul respectiv a pri-mit numele de St.

Hubert, ca o reamintire a locului de unde a plecat. Astazi oraselul poarta denumirea de Velico Banatsko Selo. Din Nicolas Muschong s-au desprins mai multe ramuri: Lugoj Jacob Muschong, Voiteg - Stefan Muschong, Ciacova-Peter Muschong, Timisoara - Stefan Muschong, Jimbolia - Michael Muschong.

Averea lui Jacob

La moartea subita a lui Jacob Muschong, in 13 decembrie 1923, principalii mostenitori erau cele doua fiice si ginerii sai, Ekaterina si Elemer Patyanski, respectiv Margareta si Adalbert Sladek. Cea dea treia fiica, Barbara, a fost dezmostenita de Jacob Muschong, inca de cand era in viata. Reevaluata, averea industriasului lugojean ar putea depasi astazi suma de 3 miliarde de dolari.

Ea cuprinde cele trei fabrici de tigla si caramizi din Lugoj, statiunea Buzias, nenumarate imobile si terenuri agricole. Din motive personale, mostenitorii lui Muschong, in special Margareta Wening, l-a imputernicit pe Mihai Tanjala, actualul patron al fabricii de caramida, construita in 1888 de Muschong.

Revendicarile sunt multiple si complicate si nu stim cat a reusit sa recupereze deocamdata.

Un mostenitor surpriza

De la Primaria Lugoj am aflat ca acum doua saptamani a aparut un nou mostenitor, pe nume Robert Sladek, care nu figureaza in arborele genealogic al familiei. Intr-un email trimis acestei institutii, dumnealui atrage atentia ca in realitate sunt 5 mostenitori si nu trei, dar nu face o dovada exacta a celor sustinute.

In opinia dumnealui cei cinci mostenitori sunt: Margareta Wening (nepoata), Dorothea Nasta (stranepoata), Monica Maria Nasta-Stach (stranepoata), Robert Roland Szladek (nepot) si Chris Rudolf Szladek (stranepot). Poate ca sirul acestor mostenitori nu se opreste aici, dovada ca magia reusitei lui Jacob Muschong nu a incetat sa straluceasca.