Iulian Dascalu, om de afaceri din Iasi, intentioneaza construirea unui mall la Cluj-Napoca. Urmare a licitatiei organizate de Consiliul Judetean Cluj in decembrie 2005, societatea Iulius Group SRL a fost selectata pentru a ridica un mall pe suprafata de 7 ha de teren concesionata de autoritatile locale.

In competitia pentru terenul Consiliului Judetean Cluj a participat si SE Euromentor, firma patronata de clujeanul Arpad Paszkany.

Afacerile lui Dascalu la Iasi, unde prin proiectul "Palas" vrea sa construiasca un complex rezidential chiar in centrul vechi al orasului, au ajuns in atentia DNA Bucuresti.

La Cluj, SE Euromentor a atacat in instanta rezultatul licitatiei prin care Iulius Group a intrat pe piata clujeana a marilor constructii de centre comerciale. Paszkany a stramutat procesul la Mures, tocmai pentru a avea garantia unei decizii corecte din partea Justitiei.

Doua dintre afacerile ieseanului Iulian Dascalu sunt atacate in instanta.

La Iasi, proiectul "Palas" prin care Iulius Group intentioneaza sa ridice un complex rezidential in centrul orasului, pe terenul concesionat de primarie la un pret ridicol de scazut, a ajuns la DNA cu solutia de incepere a urmaririi penale.

In acelasi timp, procesul prin care Arpad Paszkany, patronul SE Euromentor, a atacat decizia CJ Cluj de a concesiona 7 ha de teren in favoarea Iulius Group SRL in vederea construirii unui mall se judeca la Mures. Atacat pe doua fronturi, Dascalu s-ar putea baza pe unii dintre oamenii racolati de firma sa, grei din serviciile secrete si finante. Cine sunt acestia, cititi in BZA.

Proiectele omului de afaceri Iulian Dascalu prin societatea la care este unic asociat, Iulius Group SRL Iasi, au starnit intotdeauna controverse.

La Timisoara, unde Iulius Group a construit un urias complex comercial de tip mall, afacerea a fost "nasita" de Gheorghe Atudoroaie, directorul societatii pe zona de Vest a tarii, pe un teren care a devenit "marul discordiei".

Spatiul a apartinut Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA si a intrat in proprietatea lui Dascalu in urma unui contract de inchiriere, urmat de unul de vanzare-cumparare din 2001, potrivit caruia pentru 121.195 mp au fost platite 3.029.875 USD.

Cazul a starnit un scandal in mass-media timisoreana si a fost dezvaluit faptul ca un metru patrat de teren in "Zona Antenelor" - terenul cumparat de Dascalu - este de 100-150 USD. Un simplu calcul arata ca terenul a fost vandut cu cel putin 5-6 ori sub valoarea reala.

Printr-un act aditional al contractului de vanzare-cumparare, SN Radiocomunicatii SA vinde SC Iulius Group SRL o alta suprafata de 1,1 ha, la un pret de 254.000 USD. Primaria Timisoara avea nevoie de acelasi teren pentru realizarea unui inel de centura a municipiului. Astfel, prin Hotararea nr. 356, la data de 10 decembrie 2002, CL Timisoara decide sa achizitioneze suprafata de un hectar de teren, aflat in proprietatea SC Iulius Group SRL, si sa plateasca firmei private 70 USD/mp. Suma platita de primarie depaseste un milion de dolari.

Potrivit presei timisorene, o alta favoare din partea municipalitatii timisorene a fost promisiunea protejarii afacerii lui Dascalu prin neacordarea de autorizatii de construire nici unui centru comercial pe o raza de 3 km din jurul Iulius Mall.

Dupa succesele inregistrate la Iasi si Timisoara - localitati unde mana dreapta a lui Dascalu, Gheorghe Atudoroaie, a jucat roluri importante in serviciile secrete, a venit randul Clujului sa faca drum deschis pentru Iulius Group.

Primul pas a fost castigarea licitatiei pentru atribuirea a 7 hectare de teren in Cluj-Napoca, in urma deciziei Consiliului Judetean Cluj. Astfel, influenta lui Dascalu, prin generalul SRI in rezerva, Gheorghe Atudoroaie, ajunge la PSD, PNTCD si, mai nou, la PNL.

Recentele acuzatii venite din partea omului de afaceri Zaharia Schrotter privind relatiile apropiate ale lui Dascalu cu serviciile secrete se confirma prin prezenta lui Atudoroaie la bordul director al companiei Iulius Group.

La Iasi, Iulius Group SRL a obtinut 12 ha de teren de la primaria condusa de pesedistul Gheorghe Nichita. Cotele de profit au fost impartite in modul urmator: 90% la Iulius Group si 10% primarie.

Evaluarea terenului pune la randul sau probleme: a fost realizata de un tehnician septuagenar, neacreditat de Corpul Expertilor Tehnici si care a fixat valoarea terenului la 50 euro mp, in conditiile in care nici un investitor nu gaseste teren in zona la mai putin de 300-400 euro mp, acuza omul de afaceri Zaharia Schrotter.

De altfel, acuzatiile lui Schrotter au fost considerate cat se poate de fondate, insa nu de Serviciul Teritorial Iasi al DNA (care a dat NUP la plangerile lui Schrotter), ci de catre DNA Bucuresti.

In consecinta, DNA Bucuresti a inceput urmarirea penala impotriva viceprimarului Constantin Neculau, directorului tehnic Mihai Chirica si expertului tehnic Alexandru Casian - toti angajati ai Primariei Iasi.

Totodata, Zaharia Schrotter acuza faptul ca Dascalu se bazeaza pe o serie de "oameni din serviciile secrete" atunci cand negociaza afaceri importante.

BZA a dezvaluit in premiera trecutul unuia dintre oamenii de incredere ai tanarului om de afaceri iesean. Gheorghe Atudoroaie, general SRI in rezerva este director zonal Transilvania-Banat al Iulius Group. Inainte de a juca pe terenul lui Dascalu, Atudoroaie a fost loctiitor al sefului Securitatii din Timisoara.

Arestat alaturi de alti securisti in 1990, locotenent-colonelul Atudoroaie a fost achitat in 1991. Dupa iesirea din inchisoare, a fost reincadrat de catre Virgil Magureanu pe functia de sef al SRI Iasi, ca specialist in razboiul din Transnistria.

Ca urmare a reusitei iliesciene de a indeparta clasa politica din Basarabia de ideea unirii cu Romania, Atudoroaie este promovat in 1992 in inalta functie de sef al Unitatii de Protectie a Cadrelor din SRI - la nivel national, cunoscuta sub denumirea conspirativa de Diviziunea E.

Atudoroaie este trecut in rezerva in 1997, odata cu indepartarea de catre regimul Constantinescu a directorului SRI, Virgil Magureanu. Dupa revenirea la putere a tandemului Iliescu-Talpes in ianuarie 2001, consilierul pe servicii secrete Atudoroaie este din nou in carti, fiind avansat la gradul de general in anul 2004.

Eugen Butur este in cartile lui Dascalu pentru postul de director general la Iulius Mall-Iasi. Pe langa faptul ca este membru in clubul Rotary (ca si Dascalu), Butur a avut o functie importanta in serviciile secrete romanesti, fiind pana la Revolutie sef de Contrainformatii la Divizia Iasi.

Potrivit surselor noastre, Butur a avut legaturi destul de apropiate chiar cu actualul director al SRI, Radu Timofte, pe vremea cand acesta era sef de Stat Major la Batalionul din Radauti. Butur a urmat o cariera militara pana in anul 1993, cand a fost detasat la Ministerul de Finante.

In anul 1995 ajunge sef al Directiei Regionale Vamale Iasi. La inceputul acestei luni, Eugen Butur a fost destituit din functie pentru "suspiciuni de coruptie".

Aceasta decizie a fost luata de ANAF dupa ce a constatat incalcari repetate ale conduitei profesionale, dar si pentru "indicii clare asupra unor acte de coruptie" pentru care s-au sesizat organele de cercetare penala.

In octombrie 1998, Iulius Group a cumparat de la doi ieseni 1.000 mp de teren in apropierea Popasului Pacurari, cunoscut ca o zona ferita de poluare. Pretul platit a fost de 147.750.000 de lei. Peste trei ani, Iulius Group, care a impartit terenul in doua parti egale, le-a vandut.

Clientii lui Dascalu au fost seful Curtii de Conturi, Constantin Iatco, si un controlor financiar din institutie, Ionel Bostan. Ambii au platit cate 75 de milioane de lei. Un calcul simplu arata ca din aceste tranzactii Iulius Group a iesit in pierdere.

Aceasta situatie curioasa este explicata de grupul condus de Zaharia Schrotter, care se opune afacerii "Palas", prin "ajutorul" pe care Iatco l-a aratat ulterior lui Dascalu, a carui firma inregistra datorii la bugetul de stat in perioada respectiva.

O alta "coincidenta" este angajarea recenta a lui Radu Iatco (fiul sefului Curtii de Conturi Iasi) in functia de director economic la Iulius Group. Dascalu motiva angajarea lui Iatco junior la firma sa prin faptul ca este un tanar competent.

O alta legatura intre Constantin Iatco si Iulian Dascalu este apartenenta celor doi la clubul Rotary.

Un alt personaj interesant de pe statele de plata ale lui Dascalu este colonelul Feraru. Acesta a fost seful pazei de la Iulius Mall Iasi, iar acum e directorul tehnic al complexului.

Ovidiu Feraru a fost maior de SRI si este un pion important in Iulius Group atat din punct de vedere al relatiilor "informationale", cat si din punct de vedere al relatiilor... familiale.

Astfel, in anul 2002, firma lui Dascalu s-a inscris la o licitatie organizata de Administratia Financiara Iasi, adjudecandu-si un imobil cu un teren aferent de 3.413 mp.

Interesant este ca Iulius Group a fost acceptata la licitatie, in pofida faptului ca la acea data inregistra obligatii de plata restante la bugetul de stat, motiv pentru care ar fi trebuit - conform legii - sa fie exclusa din capul locului.

Ulterior "Iulius Group" a incheiat un contract de schimb cu Cooperativa Tehnica Confectii SOCOM Iasi, cedand o parte din imobilul adjudecat, contra unor hale evaluate la 17 miliarde lei vechi (peste 500.000 dolari). In acea perioada, Iulius Group avea datorii ce depaseau 50 miliarde lei catre bugetul de stat.

In aprilie 2003, Administratia Finantelor Publice (AFP) declanseaza o procedura de executare silita, aplicand sechestru taman pe halele care facusera obiectul schimbului dintre Dascalu si SOCOM.

Curios: au fost preferate niste dughene supraevaluate de la periferia Iasiului, in timp ce Iulius Group avea in proprietate imobile si in centrul Iasiului, ca sa nu mai vorbim de conturile firmei de la trezorerie. Administratia a decis sa valorifice halele pe calea vanzarii la licitatie publica.

Astfel, s-a intocmit o evaluare care a supraapreciat pretul halelor la aproape 60 miliarde lei! Logic, pretul urias nu a atras amatori. AFP a decis astfel sa treaca imobilul in proprietatea publica a statului, in ideea de a stinge totusi o parte din datoriile de peste 50 miliarde lei ale Iulius Group.

S-a avut in vedere un referat intocmit de Mirela Feraru, director general in Directia de Munca si Solidaritate Sociala.

Aceasta invoca faptul ca Directia de Munca Iasi are nevoie de acel imobil pentru a organiza o arhiva.

Valoarea de trecere a halelor in proprietatea statului a fost fixata la 40 miliarde lei! O suma incredibil de mare, fata de preturile practicate pe piata, specialistii sustinand ca imobilul nu valora nici macar 20 miliarde lei.

Enigma acestei afaceri - prin care Iulius Group si-a stins datorii uriase catre stat (50 miliarde lei) prin pierderea unui imobil obtinut cu o investitie initiala de aproximativ 5,3 miliarde lei - poate fi dezlegata de identitatea Mirelei Feraru, cea care a intocmit referatul-carlig.

Aceasta Feraru este sotia lui "domt colonel Feraru". Faptul ca jongleria cu privire la acest imobil a fost facuta doar in interesul afaceristului Iulian Dascalu este demonstrata si de situatia ulterioara a halelor, pe care Directia de Munca Iasi nu le-a folosit in scopul pretins prin referat.