Medicul de familie clujean Ioan Muresan detine recordul national in ceea ce priveste numarul de sugari inscrisi la cabinetul sau. Lista de pacienti intre 0 – 1 an a acestuia numara 176 de bebelusi – cifra care reprezinta un record national.

Munca laborioasa cu bebelusii este in aceeasi masura placuta si grea, intrucat presupune o mare responsabilitate. Cea mai mare dificultate o reprezinta faptul ca sugarii nu comunica.

Se considera omul potrivit la locul potrivit si spune ca partea frumoasa a acestei meserii este aceea ca micii pacienti se vindeca foarte repede, iar bucuria parintilor este nemasurata.

Povestea clujeanului Ioan Muresan incepe cu alegerea meseriei de medic, optiune care, spune el, este legata de cartea lui Stendhal – ‘‘Rosu si negru’‘. Ioan Muresan a terminat Liceul Sanitar la Oradea, dupa care, in anul 1987, a absolvit Facultatea de Pediatrie.

In momentul cand a fost nevoit sa-si aleaga meseria a fost marcat de romanul lui Stendahl, care l-a impulsionat sa alaga medicina. ‘‘In timp ce eram la liceu stiu ca am citit romanul lui Stendahl si am ramas cumva impresionat de faptele de acolo.

Iar la un moment dat stiu ca personajul are de ales intre a deveni preot sau medic, iar eu am simtit ca sunt in aceeasi postura. :i am decis sa continui cu o facultate profilata pe medicina, chiar mai mult, pe pediatrie.

Asa am ajuns sa absolv Pediatria si ulterior sa devin medic de familie, cand s-a aprobat legislatia in vigoare’‘, povesteste medicul clujean. Acesta are o experienta bogata in ceea ce priveste munca laborioasa cu oamenii.

Si-a facut stagiatura la Spitalul Clinic de copii din Cluj, a fost o perioada medic de dispensar, dupa care a urmat rezidentiatul in medicina de familie. ‘‘Am devenit medic de familie din anul 1999, cand a intrat in vigoare noua legislatie si legea sanatatii.

Am avut noroc sa lucrez atat cu copii, cat si cu adulti si cred ca acesta a fost primul pas care a determinat ca astazi sa am inscrise foarte multe persoane, dar si cei mai multi sugari din Romania’‘, explica Muresan.

Lucrul cu cei mici presupune o responsabilitate enorma, timp si rabdare, dupa cum spune medicul, dar satisfactia vine odata cu multumirea parintilor si increderea pe care acestia o acordamedicului de familie.

Lucrul efectiv cu sugarii presupune multa daruire, un program strict de vizite la medic si vaccinari de-a lungul primului an de viata al micilor pacienti. ‘‘Pentru a lucra cu sugarii trebuie sa ai inclinatie, talent si rabdare.

Cei mici nu comunica, doar plang, nu spun ce ii doare si aceasta e cea mai mare piedica pe care o intalnesc in calitate de medic de familie – pediatru. Parintii vin la noi cu bebelusii si vor ca ei sa fie tratati, ne vad ca cel mai mare sprijin al lor in astfel de momente si noi nu trebuie sa-i dezamagim.

Este greu este sa dau unui parinte o veste mai trista, ori noi suntem deja obisnuiti cu tot felul de situatii. A fi medicul de familie al unui sugar presupune vizita la noi la iesirea din maternitate, efectuarea uni bilant la o luna, vaccinari la varsta de doua, patru, sase, sapte si 12 luni.

Urmeaza vaccinarile optionale sau splimentare, pentru a preveni bolile moderne si controlul ortopedic la trei luni. Totodata, lucram la prevenirea rahitismului si a anemiei precum si a bolilor intercurente’‘, explicamedicul de familie.

In calitate de ‘‘tata’‘ al celor 176 de sugari inscrisi in acest moment la cabinetul sau, se simte foarte responsabil si marturiseste ca trebuie sa faca multe sacrificii. Cu toate acestea se considera omul potrivit la locul potrivit si nu regreta ca a pornit pe drumul medicinei de familie.

‘‘In fiecare luna se inscriu cam 15 nou-nascuti la cabinet. Avem pacienti nu numai din Cluj, ci si din Apahida si chiar Turda.

Experienta dobandita pe parcursul anilor mi-a dat siguranta in lucrul cu copiii si de aceea acum cea mai mare satisfactie pe care o am este aceea ca cei mici vin fara frica la medic’‘, marturiseste Ioan Muresan.

Acesta spune ca partea frumoasa in meseria sa este ca cei mici se vindeca foarte repede, iar parintii raman multumiti in urma serviciilor pe care el, ca medic, le presteaza.