Caporalul Bogdan Hancu, in varsta de 28 de ani, militar angajat pe baza de contract in cadrul Politiei Militare, si-a pierdut viata joi dimineata, in jurul orei 8, in urma exploziei unei masini capcana. Alaturi de acesta, si-au pierdut viata si trei militari italieni, iar altii au fost raniti.

Familia ieseanului ucis pe campul de lupta a primit vestea chiar de la comandantul Garnizoanei Iasi, colonelul Marius Tarnacop. Tanarul a plecat in Irak in ciuda opozitiei familiei, atat sotia, cat si parintii sai, ambii militari de cariera, nefiind de acord cu plecarea in misiune.

Bogdan se pregatea sa devina ofiter in Armata Romana, misiunea din Irak fiind pentru el cea mai buna oportunitate de a demonstra ca merita acest lucru. Singurul fiu al unei familii de militari de cariera din Iasi a fost ucis joi dimineata in Irak, intr-o misiune de patrulare.

Caporalul Bogdan Hancu, in varsta de 28 de ani, facea parte dintr-o patrula mixta italiano-romana, care efectua o misiune de monitorizare si antrenare a politiei irakiene.Patrula a fost atacata in jurul orei 8.

Initial, autoritatile au furnizat informatia ca soldatul roman, precum si alti trei militari italieni si-au pierdut viata in urma exploziei unei masini capcana.

Potrivit cercetarilor carabinierilor italieni, s-a descoperit ca incidentul a fost provocat de o bomba plasata in scuarul care desparte cele doua sensuri de mers, de pe soseaua din Nassyria.

Intreaga familie s-a opus plecarii

Cumplita veste a fost dusa familiei de catre comandantul Garnizoanei Iasi, colonelul Marius Tarnacop. Militarul urma sa vina acasa peste doua luni, la sfarsitul lunii iulie. Ultima data a vorbit la telefon cu intreaga familie miercuri seara.

A vorbit cu parintii sai, cu sotia si bunica si i-a asigurat ca totul este in regula si sa nu isi faca griji pentru ca se va intoarce sanatos acasa in iulie, la incheierea misiunii.

Bogdan i-a povestit sotiei sale, Ionela, ca in cursul diminetii urma sa plece in misiune si ca vor vorbi, probabil, peste doua zile. "M-am opus sa plece atunci cand mi-a spus ca s-a gandit sa plece in Irak. Stiam riscurile, iar presimtirile mele negre s-au adeverit", a spus Ionela, cu ochii in lacrimi.

Nici parintii lui Bogdan nu au fost de acord cu plecarea sa in Irak, ambii, atat mama, cat si tatal, fiind militari de cariera. Mama acestuia, Carmen Hancu, locotenent - colonel in rezerva, a fost ani la rand purtator de cuvant al Corpului 10 Armata.

Ea a povestit, sfasiata de durere, ca a incercat sa schimbe decizia fiului sau, de a pleca in Irak. Plina de amaraciune, spune acum ca trupele romanesti nici nu ar trebui sa se afle in Irak. "Este opinia mea personala, nu avem ce cauta acolo, oricum nimeni nu poate schimba situatia de acolo.

Ca mama, m-am impotrivit plecarii fiului meu in Irak, va dati seama, este unicul meu baiat. Nici macar acum nu realizez ca Bogdan nu mai este. Nu pot sa ma gandesc ca, de acum, voi avea doar o fotografie in casa. Asteptam sa se intoarca in iulie, teafar si sanatos", a povestit mama caporalului.

Maricel Valerian Hancu, tatal caporalului ucis, a fost seful Sectiei Operatii, din cadrul Corpului 10 Armata, iar acum este colonel in rezerva. El a participat la mai multe misiuni militare ale Romaniei in cadrul Tratatului de la Varsovia si spune ca i-a explicat fiului sau riscurile unei asemenea misiuni.

"Nu i-am spus ca nu sunt de acord sa plece. Pentru un soldat, o misiune de tipul acesta in strainatate conteaza foarte mult in cariera, mai ales ca Bogdan vroia sa devina ofiter in Armata Romana. Am participat la nenumarate misiuni si am discutat cu el foarte mult inainte de a pleca", a spus acesta.

A ales armata drept ultima sansa

Dupa absolvirea liceului, Bogdan Hancu a urmat cursurile Scolii Postliceale Sanitare, profilul de tehnica dentara. A incercat in zadar sa isi gaseasca un loc de munca in domeniul in care s-a pregatit. A luat decizia sa se incorporeze in armata, fiind trimis la Piatra-Neamt.

Comandantii lui l-au convins sa se angajeze in armata cu contract, in 2003 incadrandu-se in Batalionul 151, dupa care a fost transferat la Politia Militara.

"Pe cele 60 de locuri programate de Ministerul Apararii Nationale pentru formarea companiei de Politie Militara din Irak, au fost 570 de candidati de la toate unitatile militare din intreaga tara. Fiul meu era bun la calculator si stia foarte bine limba engleza, stapanea terminologia militara.

S-a pregatit foarte bine pentru testele programate, ca sa fie selectat pentru plecarea in Irak", a povestit tatal sau, Maricel Hancu.

In ce priveste incidentul in urma caruia fiul sau si-a pierdut viata, fostul colonel crede ca atacul a fost premeditat, cei care au amplasat masina capcana avand informatii precise despre locul prin care trec misiunile de patrulare. "Acum, nimeni nu imi poate explica si nu poate sa imi dea nici o explicatie despre cum a murit.

Acolo nu a fost o intamplare, totul a fost planuit si premeditat, se stia ca vor fi acolo, pentru ca pregatirea unui echipament cere foarte mult timp. Nu pot sa inteleg, in conditiile in care sunt structuri de informatii, nu ale noastre, evident, cum a fost posibil acest incident, de ce nu s-a stiut inainte acest lucru.

Acum, este prea tarziu pentru orice fel de explicatie, Bogdan a murit", mai spune acesta. Se pare ca destinul i s-a impotrivit o data atunci cand a vrut sa intre in Armata.

Sotia sa, Ionela, in varsta de 26 de ani, spune ca armata a fost pentru el o oportunitate de a realiza in viata macar o parte din lucrurile pe care le-au facut parintii sai. Bogdan mai avea o sora in varsta de 30 de ani si locuia impreuna cu sotia sa, Ionela, intr-un apartament in cartierul Dacia.

S-au casatorit in luna octombrie a anului trecut, dupa o relatie de prietenie de opt ani, cunoscandu-se atunci cand Ionela si-a dat ultimele examene pentru bacalaureat.

"Era un om foarte bun, ajuta pe toata lumea, i-a placut foarte mult armata, dar iata ca, pana la urma, a fost un ghinion pentru el, nici nu stiu ce pot sa spun, nici nu realizez ca a murit, mai ales ca asteptam sa se intoarca acasa dupa atatea luni de asteptare", spune Ionela.

Trupul neinsufletit va fi depus la capela de la unitatea militara din Tatarasi, in cursul zilei de ieri fiind programata sosirea pe Aeroportul Iasi cu o aeronava speciala.

Avansat post-mortem

Caporalul Bogdan Hancu a fost avansat la gradul de sublocotenent (post -mortem) prin ordin al ministrului Apararii.

MApN a anuntat ca va lua toate masurile necesare pentru sprijinirea familiei lui Bogdan Hancu si a dat asigurari ca protejarea militarilor romani aflati in misiuni internationale ramane una dintre preocuparile majore ale ministerului.

Bogdan Hancu facea parte din compania de Politie Militara care participa la operatiunea Antica Babilonia, din Irak. Compania de Politie Militara romaneasca este alcatuita din 100 de militari si actioneaza in Camp Mittica, langa Nassiriyah.

Incidentul este cercetat de o comisie mixta italiano-romana, a mai anuntat Ministerul Apararii.

Presedintele si-a transmis regretele

Intr-un comunicat al Presedintiei, se spune, referitor la decesul soldatului ucis in Irak, ca "prin curajul de a face parte din trupele romanesti de mentinere a pacii in zonele fierbinti ale lumii, caporalul Bogdan Hancu se inscrie in randul eroilor Romaniei, care isi pun viata in pericol zi de zi, actionand acolo unde terorismul reprezinta o realitate cotidiana".

Ministerul Afacerilor Externe, prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si Guvernul Romaniei condamna atacul terorist comis joi in Irak si transmit condoleante familiei. Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, si-a exprimat "profunda tristete" fata de moartea caporalului roman Bogdan Hancu.

Acesta a spus ca va trimite o scrisoare de condoleante familiei militarului.

Tensiuni la Roma

Potrivit Ministerului Apararii de la Roma, citat de Reuters, alti trei militari italieni si-au pierdut viata in incidentul produs pe un drum din sud-vestul orasului Nassiriyah, iar un al patrulea a fost ranit grav. "Este o tragedie pentru intreaga tara", a declarat Romano Prodi intr-un comunicat.

Aceste decese ar putea agrava tensiunile existente in cadrul coalitiei de centru-stanga a lui Prodi, care a castigat alegerile generale, intre cei de stanga, care doresc o retragere imediata, si cei ca Prodi, care sunt in favoarea unei retrageri treptate.

Italia a desfasurat aproximativ 2.600 de militari in Irak, pe care intentioneaza sa ii retraga pana la sfarsitul anului. Potrivit Reuters, acesta este cel mai important atac comis asupra trupelor italiene, de la cel din 2003, de la Nassiriyah, care a provocat moartea a 19 italieni, majoritatea militari.