A sosit 1 mai si o data cu aceasta zi debuteaza si sezonul estival 2006, iar statiunea Mamaia deja a inceput sa roiasca de turisti. Hotelierii au pus la dispozitie 11.000 de locuri de cazare, fiind asteptati in jur de 8000 de turisti pe intreg litoralul romanesc dupa cum sustine Federatia Patronatelor din Turism (FPTR).

De asemenea, pentru utilizarea mai eficienta a capacitatilor hoteliere de pe litoralul romanesc si pentru a facilita accesul la o vacanta pe litoral a unui numar sporit de oameni, FPTR a hotarat sa continue programul „O saptamana la mare" in perioada 1 mai-15 iunie 2006.

In Mamaia, turistii au inceput sa soseasca inca de vineri, ocupand aproape in totalitate hotelurile deschise in statiune. Majoritatea turistilor sunt tineri sositi din tara pentru a se distra in aceasta minivacanta, locurile de distractie nelipsind zilele acestea din peisajul statiunii.

Pe langa acestia, profitand de vremea insorita din aceasta perioada, constantenii, tineri, batrani sau familii, au iesit la plimbare prin statiune. Telegondola functioneaza inca de vineri si isi va opri activitatea pe 1 mai, reluandu-o pe 1 iunie. Astfel, turistii prezenti zilele acestea in Mamaia inca se mai pot bucura pentru 8 RON de panorama statiunii dintre Cazino si Perla.

Tenis, fotbal si bowling

Terasele sunt si ele in majoritate deschise, turistii preferandu-le in special ziua, dupa cum sustine Mihaela Ionescu, ospatar la una dintre terase. Seara sunt preferate cluburile si discotecile, dar si spectacolele organizate in statiune. Unul din acestea se organizeaza in piateta de la Cazinou.

„Zilele tineretului" este un spectacol pentru tineri organizat de Liga Studentilor din Universitatea Maritima Constanta si Directia Judeteana pentru Tineret cu finantare de la Asociatia Nationala de Turism.

Evenimentul care are loc in perioada 29 aprilie-2 mai consta in concursuri de arta foto, caricatura, activitati sportive ca fotbal si streetball, teatru si concerte sustinute de solisti si trupe autohtone, iar astazi atat turistii cat si constantenii sunt asteptati sala Bingo unde intre orele 10 si 19, trei piste de bowling sunt gratuite.

Alte surse de distractie sunt si terenurile de tenis si de fotbal, preferate de persoanele mai in varsta. „Acesta e modul nostru de a ne distra si de a ne relaxa in acelasi timp", sustine George Balan de 35 de ani din Bucuresti.

Parcarile fara taxatori, bucuria turistilor

O alta bucurie a turistilor sositi cu masinile personale este faptul ca toate parcarile cu plata din statiune, in afara celor private, sunt lipsite de taxatori, acestia facandu-si aparitia probabil o data cu inceputul verii. In privinta hotelurilor, majoritatea sunt cu gradul de ocupare a camerelor de 90-95% ocupate in mare parte de tineri.

La hotel Ambasador, gradul de ocupare a camerelor este de 95%, ocupate numai de tineret, dupa cum ne relateaza Razvan Dobre, sef de receptie a hotelului, aceeasi situatie intalnindu-se si la hotelurile Albatros si Lido.

Bucurestenii au venit sa rupa scaune

O problema mai speciala se intalneste la hotelul Lido. Managerul hotelului, Stefan Marinescu, se plange de clientii sai, majoritatea fiind tineri din Bucuresti, care, sustine dansul, rup scaunele hotelului, fac galagie si dupa o noapte de distractie si alcool chiar dorm pe holurile hotelului, alcoolul reusind sa-i rapuna pana la revenirea in camere.

Turistii sunt in general multumiti de conditiile de cazare si de modul in care se prezinta statiunea Mamaia, parerile fiind impartite in ceea ce priveste preturile. Elena Popa, turista din Bucuresti, venita cu familia, sustine ca este multumita in general de conditiile din hotel, iar in ceea ce priveste preturile, acestea sunt „ca la mare".

O alta nemultumire a turistilor, in special a celor tineri este faptul ca la hoteluri nu le da voie sa stea mai mult de doua persoane in camerele duble, pentru aceasta ei fiind nevoiti sa ia un apartament.

O parte mai putin avantajoasa a turismului de pe litoral dar si a turismului din tara noastra in general este faptul ca 20% din turistii asteptati sa plece zilele acestea au luat drumul spre strainatate, dupa cum precizeaza FPTR. Acest lucru ar trebui sa le dea de gandit celor care se ocupa cu acest sector vital pentru tara noastra.

Un tanar a fost spulberat de o masina in 2 Ma

Au existat si evenimente neplacute, in special in tot sudul litoralului.

In afara a circa 5 come alcoolice si alte cateva intoxicatii etilice, precum si a catorva cazuri de traumatisme - vamaioti care si-au impartit pumni, probabil tot din „distractie" - un tanar a carui identitate nu a fost inca stabilita, de circa 27 de ani, a fost spulberat de un autoturism in statiunea 2 Mai, in jurul orelor 3 dimineata.

Se pare ca acesta era in stare de ebrietate, circuland pe marginea soselei, si nu a auzit autoturismul care se apropia. Trupul sau a fost depus la Morga Spitalului Municipal Mangalia, iar politistii cauta, si la aceasta ora, sa afla identitatea sa si conditiile in care a avut loc accidentul.

Vagoane distruse, neobservate de lucratorii CFR

Trenul accelerat care a plecat in aceasta dimineata din Gara Obor catre Mangalia a ajuns la destinatie vandalizat de catre niste tineri care au calatorit in drum spre litoral. Tinerii au distrus ultimul vagon al garniturii, i-au spart geamurile si i-au dezmembrat usile, dar nimeni nu a observat comportamentul violent al acestora.

Dezastrul a fost descoperit abia la destinatie, iar Politia Transporturi Constanta a inceput o ancheta pentru a descoperi vinovatii. Lucratorii CFR au strans mormane intregi de gunoi, iar pagubele sunt evaluate la zeci de milioane.

Bataie in sudul litoralului si cazare moca, direct pe plaja

Vama Veche, in topul distractiilor cu valuri de alcool

Depasind asteptarile oricarui patron de pensiune, hotel, mini-hotel, case sau pur si simplu pe cele ale proprietarilor de... terenuri (locul ideal de campare pentru corturile turistilor cu „resurse" financiare mai putine), sudul litoralului s-a animat, in mini-vacanta de 1 Mai, mai mult ca niciodata in ultimii ani.

Inca din cursul serii de vineri, sute de tineri au invadat gara Mangalia, spre bucuria soferilor de microbuze, care au profitat din plin sa mearga pe „blat", in afara graficelor. Destinatia, aproape fara exceptie - Vama Veche, intr-o mini-vacanta de trei zile...

Desi autoritatile locale ne-au declarat ca numarul tinerilor din Vama Veche si 2 Mai ajunsese in week-end la circa 3.000 de persoane, realitatea a fost cu mult mai „optimista", cel putin pentru proprietarii de pensiuni din zona - cel putin 6.000 de vamaioti s-au distrat in sudul extrem al litoralului. Cuvintele de ordine: bautura (cat mai multa) si distractie (si mai multa).

O camera la Vama Veche a putut fi inchiriata, cel putin acum, la inceput de sezon, cu sume cuprinse intre 50 de lei si 100 de lei, in functie de conditii si servicii. Surpriza neplacuta pentru iubitorii marii sositi pe litoral de 1 Mai a fost vazuta inca de la intrarea in statiune. Pe mai toate pensiunile se putea vedea afisat clar „Nu mai avem camere libere".

Astfel ca, sute de vamaioti au ales fie sa campeze in curtile localnicilor (5 lei de persoana), fie sa mearga direct pe plaja cu cortul (edilii locali au luat decizia sa nu ii taxeze pe vamaioti, asa ca gazduirea aici e gratis). Cei mai incinsi de bere, alcool sau ambele „amestecate" au dormit direct pe plaja, inveliti in paturi.

Desi temperatura pe litoral nu a depasit 17 grade Celsius, iar apa marii 10, cei mai multi dintre tineri au ales, ziua si noaptea, drept loc de distractie, plaja. Doar cativa, mai indrazneti, au cutezat sa intre in apa, regretand insa gestul imediat - marea este extraordinar de rece.

Petreceri la Vama si la Costinesti

Petrecerea din Vama Veche a inceput inca de vineri seara, cant tinerii si nostalgicii vamaioti au aprins focuri de tabara pe plaja. Sambata noaptea au concertat aici, pe o scena montata in centrul plajei, cei de la „Tapinarii" (concertul „Pescarus"), petrecerea tinand pana in zori.

Petrecerea trupei a pornit din Bucuresti, unde Club „A" a sarbatorit 1 Mai prin „Balul Burghezo-Muncitoresc" - o distractie de patru zile, care a punctat deschiderea clubului din Vama Veche. Tot o traditie a fost si concertul de deschidere sustinut de „Tapinarii".

Sambata, la ora 4.00 dimineata, petrecaretii din Club „A" au pornit cu autocarele spre Vama Veche, unde au fost asteptati cu foc de tabara, hamsii si vodca „moka".

Dupa concert si dupa petrecerea electronica de duminica, „Suburbia", luni dupa-amiaza „trupele" au urcat din nou in autocare catre Club „A" din Bucuresti, unde a avut loc Gala de premiere a Balului.

Cel mai activ muncitor care s-a facut remarcat si a spart normele la intrecerile de baut din Vama va fi premiat cu o veioza confectionata manual din coarne de cerb, decorata cu flori de colt, oferita cadou de Colectivul de oameni ai muncii din Combinatul Siderurgic Galati lui Nicolae Ceausescu, cu ocazia celebrului Congres al XIV-lea.

La Costinesti, zilele premergatoare lui 1 Mai au fost la fel de pline de distractie. Au concertat aici, pe plajaa, langa viitorul loc in care va fi montat obeliscul, DJ Project - DJ Maxx, DJ Gino Manzotti si Elena, care au adus in Discoteca „Tineretului" un show ce a dat semnalul petrecerilor in „statiunea tineretului".

DJ-ii dau spectacol cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea celebrei discoteci din Costinesti. Spectacolul a fost apoi preluat de fetele de la TNT si de trupa Hi-Q.

„Pootze" pentru stomacurile sarace

Localurile din Vama au fosat, pe durata mini-vacantei, arhipline, rocker-ii „facand legea". La terase s-a putut manca orice, oriunde, la preturi pentru toate buzunarele - de la banalele gogosi si omlete (2 lei), kebab si hamburger-i (6-8 lei) pana la specialitati sofisticate, servite la Bibi Bistro, cu preturi destul de prohibitive pentru pustii vamaioti. In schimb, au aparut si in acest sezon cele mai celebre clatite din tara.

„Aruncate", „Trase-n rom la farfurie", „Banana in scutec", „Pootze", „Dansa-n Transa", „Ciori", „Patinate", „Vanilate", „Zgribulite", „Indopate", „Micotice", „Play-boy", „Tzin-dee-fu-ami", „Dor de Vama" sau „Trotilate", acestea erau intre 1.5 si 9 lei. In mijlocul statiunii aglomeratie mare la... accesorii si gablonzuri tipic „rock". La doi pasi, o vamaioata sadea facea codite „cu ata", pentru numai 5 lei, iar clientela era destula.

In mai multe localuri accesul a fost, ca de obicei „interzis prostilor" (adresa de obicei indreptata catre cei „non-rocker-i"), iar altele te invitau sa pasesti prin „Poarta Raiului" (intr-o carciuma tipic vamaiota) sau sa servesti bere „la metru" - „la zece, una gratis".

Vama s-a schimbat, spiritul a ramas acelasi

Tineri sau mai putin tineri, multi dintre iubitorii Vamei Vechi sunt, in mare masura, uimiti de transformarea statiunii lor preferate. In cativa ani aici au aparut zeci de vile si pensiuni, care au alertat, in mare masura, spiritul zonei. „Cand am venit ultima oara, acum trei ani, nu erau asa multe cladiri in Vama. Statiunea era formata din multe case si un drum care le despartea.

Acum parca e totul sufocat, iar Vama si-a cam pierdut din farmec. Totusi, si eu si toti prietenii mei, vom veni in fiecare an la Vama, pentru ca aici regasim, de fiecare data, libertatea neconditionata, neingradita, de care avem nevoie cel putin doua-trei zile pe an", ne-a declarat Dorina Feer din Nadlac, judetul Arad.

La 2 Mai situatia a fost, la deschiderea sezonului estival, oarecum, mai „calma". Sambata seara aici mai puteau fi gasite locuri de cazare, epuizate insa la primele ore ale diminetii de duminica.

In ceea ce priveste statiunile Mangaliei, cel mai animat a fost Neptunul, statiune diametral opusa Vamei Vechi - aici au predominat, ca in fiecare an, turistii cu „fite" - masini luxoase, buzunare pline, adica, firesc, cei ce isi permit sa plateasca, pentru o noapte de cazare, intre 100 si 700 de lei.

Tinerii din Vama Veche s-au imbatat, au dansat si au cantat la malul marii

Distractia de la Vama Veche a continuat si in cursul zilei de duminica. Tinerii sositi intr-un numar impresionant in sudul litoralului au reusit sa bata orice record la ... consumul de bere pe „metrul patrat".

Noaptea cei mau putin norocosi (adica cea mai mare parte a vamaiotilor), cei care au dormit in corturi, direct pe plaja, au incins focuri de tabara, pentru a mai dezmorti atmosfera deosebit de rece de la mare, au cantat, au dansat si au petrecut ca in vremurile de demult ale Vamei.

La ivirea zorilor, plaja era un adevarat camp de razboi - sute de sticle de bere si bauturi tari zaceau ingropate in nisip, vamaiotii, doborati de oboseala, adormisera in corturi sau in fata acestora, in cazul celor care nu au mai nimerit „intrarea".

S-a dormit si in saci sau direct in paturile de acasa, pe plaja, langa camping-uri, in curtile localnicilor, pe banci, adica oriunde exista un coltisor la adapost de frigul patrunzator.

Pentru a alunga mahmureala, unii dintre tineri s-au aruncat in valuri, dis de dimineata, imediat dupa aceea trecand la a doua „serie" de betie, dupa cum ne-au declarat: „Maine (azi n.r.) plecam acasa, la Bucuresti, si nu stiu daca o sa mai avem ocazia asta, sa nu avem nici un fel de regula, nici o „apasare"...

A fost super, ne-am facut de cap cum am vrut, m-am facut praf... A fost unul dintre cele mai frumoase 1 Mai, cu mare, cu soare, cu bautura si... vamaiote frumoase", ne-a spus Bogdan, un bucurestean de 25 de ani, „vamaiot". Un alt tratament preferat al turistilor abia iesiti din betie - ciorba acra, la cazan...

Duminica plaja a fost, in general, linistita, majoritatea petrecaretilor preferand sa se „infunde" in localuri. Desi autoritatile locale afirmau ca in zona sunt circa 3.000 de tineri, numarul acestora depasise cu mult cifra de 6.000 - in Vama, 2 Mai si Limanu.

Mai mult, trenurile sosite in gara Mangalia gemeau de tinerii nerabdatori sa ajunga pe plaja, iar microbuzele nu au mai facut fata, clientii fiind inghesuiti ca sardelele.

Bataie intre rockeri

Si pentru ca la Vama toate lucrurile pareau destul de calme, rocker-ii fiind in acelasi „cuget si simtiri" - in bautura si... distractie - in dupa amiaza de duminica doi dintre vamaioti au tulburat linistea acestui spirit deja prea... pasnic.

In timp ce reluau ceea ce incepusera cu o zi inainte, cand au ajuns la Vama, un constantean si un moldovean din Pascani, „trotilati" la greu, s-au luat la harta in timp ce se aflau la unul dintre barurile deschise non-stop. „Nici ei nu mai stiau de la ce a inceput conflictul", a declarat pentru „Replica" agent sef Florin Ciocarlan, seful de post de la Limanu.

„Amandoi rocker-i, dotati cu toate „cele" specifice, printre care cizme cu tinte, au inceput sa isi care ceva pumni si picioare. In cele din urma, pe la orele 16.00, am fost sesizati si ne-am deplasat de urgenta la localul respectiv. I-am retinut, i-am adus la sectie, le-am luat declaratii si i-am amendat.

Cel vinovat de izbucnirea conflictului este Gabriel Podeanu, de 20 de ani, din municipiul Pascani". In cele din urma, rocker-ii au decis sa se impace, dupa ce au scos din buzunar banii pentru tulburarea linistii si ordinii publice. Ei s-au intors la „pasnica" indeletnicire pe care o aveau inainte de scandal - s-au inapoiat in Vama, de data aceasta la un alt local.