Pe data de 30 Aprilie, Duminica Tomii, cardinalul Ignace Moussa I Daoud, Prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, a citit Bula papala prin care Mitropolia Blajului devine Arhiepiscopie majora, in prezenta a numeroase fete bisericesti si oficialitati politice si culturale. "Venerabilului Frate Lucian Muresan, in prezent Arhiepiscop si Mitropolit de Alba Iulia si Fagaras al Romanilor, ales Arhiepiscop Major al aceluiasi scaun, salutare si Binecuvantare Apostolica."

Acestea sunt cuvintele de salut adresate de Papa Benedict noului Arhiepiscop Major, intronizat astazi la Blaj.

"Cu mare afectiune sufleteasca pentru comunitatea Romanilor din Provincia de Alba Iulia si Fagaras, ne indreptam plini de bunavointa si cu purtare de grija, oferindu-va deplina sustinere spre a va mentine pe calea propriei prosperitati." Cardinalul Daoud este prefect emerit al Bisericii Antiohiene a

Sirienilor, fiind primul prelat de traditie rasariteana ce conduce Congregatia dedicata catolicilor rasariteni. Prefectul Congregatie a sosit insotit de Mons. Maurizio Malvestiti, din acelasi dicaster.

Mesaj papal

Dupa procesiunea solemna de la palatul arhiepiscopal spre frumoasa catedrala din "Mica Roma", a avut loc Sfanta Liturghie in cadrul careia nuntiul apostolic in Romania si in Republica Moldova, arhiepiscopul Jean Claude Périsset a dat citire celor doua documente papale din 16 decembrie 2005 prin care Benedict al XVI-lea decreta dubla ridicare in demnitate.

Pentru Biserica Romana Greco-Catolica este vorba de un act canonic ce oglindeste si consacra realitatea ei vie si totodata nivelul de crestere si de organizare la care a ajuns in regim de libertate, dupa deceniile de martiraj si clandestinitate.

Au participat la celebrarea solemna cardinalul Igantiu Moussa I Daoud, prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Lubomyr Husar, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, inalti prelati din Bulgaria, Grecia, Italia, Repulblica Moldova, Slovacia si Ungaria.

Fireste, nu puteau lipsi arhiepiscopii si episcopii catolici de rit latin si cei de rit bizantin care alcatuiesc Conferinte Episcopilor din Romania, si reprezentanti ai altor Biserici crestine din tara.

Remarcam prezenta doamnei Monica Macovei, ministru al justitiei, venita la Blaj intr-o vizita particulara, al secretarilor de stat din partea presedintiei si al primului ministru, care au citit pozitia oficiala a celor doua inalte personalitati referitor la sarbatoarea care a avut loc la Blaj, a domnului Andrei Marga, rectorul universitatii Babes-Bolyai si al altor oficialitati.

Biografia

I.P.S. Lucian Muresan s-a nascut la 23 Mai 1931 in comuna Ferneziu, Maramures.

A urmat scoala primara in localitea natala, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare si a absolvit tot acolo o scoala profesionala de prelucrare a lemnului.

Dupa satisfacerea stagiului militar si-a completat studiile medii, urmand liceul tot la Baia Mare. Desi visul sau era sa devina preot, nu a putut sa si-l vada indeplinit la timp, Biserica Romana Unita fiind desfiintata in anul 1948.

Asteptand sa se iveasca o posibilitate de a urma Teologia, s-a angajat si a lucrat in diverse servicii economice. La sugestia episcopului Iuliu Hossu, in anul 1955 au fost primiti in mod exceptional cinci tineri greco-catolici la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, sectia romana. Printre ei, si Lucian Muresan.

In anul IV de Teologie, afland Ministerul Cultelor de existenta lor, au parasit institutul, pentru a nu crea neplaceri. Pentru Lucian Muresan acest fapt a coincis cu inceputul persecutiei impotriva lui. Timp de un an nu a fost angajat nicaieri, in nici o functie. I s-a refuzat chiar angajarea in mina ca vagonetar.

Abia dupa un an a fost angajat muncitor necalificat la o cariera de piatra, si mai tarziu la Directia de Drumuri si Poduri Maramures, unde a lucrat pana la pensionare, in anul 1990.

Cu toata prigoana impotriva lui, Lucian Muresan a sfidat intimidarea si amenintarile si si-a continuat studiile teologice in clandestinitate cu profesori de la fostele academii teologice desfiintate.

Dupa eliberarea episcopilor din inchisori, prin decretul de gratiere din 1964, a fost hirotonisit preot, dupa care si-a inceput misiunea clandestina.

Pe data de 3 Martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Maramures, iar pe data de 27 Mai a fost consacrat episcop,prin punerea mainilor mitropolitului Alexandru Todea, dupa care va deveni Arhiepiscop si Mitropolit de Alba Iulia si Fagaras, in anul 1995.