Presedintele-director general al Televiziunii Romane a marturisit ca si-a dorit un film simplu, nu unul in care sa spuna totul, „cum e tentatia la debut" si ca a cautat ceva vreme pina sa gaseasca in literatura contemporana de la noi, din urma cu cinci ani, o poveste despre maturizarea unor tineri.

A dat peste cartea omonima a Ceciliei Stefanescu, pe care a citit-o undeva in Ardeal, in preajma Anului Nou. S-a gindit ca e cumplit de greu de ecranizat. Dar a intilnit-o pe Cecilia si au decis sa faca un scenariu. Autoarea cartii a fost cea care a scris, pina la urma, mai mult scenariul. O mina de ajutor a dat in ultima faza si Razvan Radulescu, colaboratorul lui Cristi Puiu.

Rezultatul e un film despre deruta afectiva a unor tineri de 18-19 ani. Legaturile dintre cei trei protagonisti, doua fete si un baiat, se intimpla, insa, sa nu fie dintre cele mai frecvente. Alex(andra) si Kiki, colege la Facultatea de Litere, sint indragostite una de alta. Kiki si Sandu, doi frati care, in ochii parintilor, au ciondaneli familiale, sint indragostiti unul de altul.

Ambele relatii, desi disproportionat explorate in film, sint privite fara prejudecati. Tocmai de aceea orice reactie de infiorare in fata „imoralitatii" ar fi exagerata. „Ne-am propus un film in care accentul sa fie pus pe povestea de dragoste. (...) Un film de dragoste despre niste oameni tineri, azi, in Romania", a afirmat regizorul.

„Nu-i vorba despre o poveste de gen. E un film despre tulburarile virstei", a spus, la rindul ei, Cecilia Stefanescu.

Despre iubire pe fondul unei relatii lesbiene

Tudor Chirila, interpretul lui Sandu, a pus punctul pe i: „Eu cred ca, pina la urma, nu trebuie sa ne ferim ca acest film e si despre lesbiene. Pentru ca am face o discriminare.

Lesbienele nu se pot iubi? Lesbianismul e o mlastina in care «floarea iubirii» nu poate incolti? E un film despre iubire pe fondul unei relatii lesbiene." „Legaturi bolnavicioase" are mult de cistigat de pe urma distributiei.

Ioana Barbu si Maria Popistasu, a caror interpretare a fost laudata de revista „Variety" in cronica de la Berlinala, au, intr-adevar, forta de a le da substanta personajelor lor.

Prima dintre ele, proaspat absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, isi face unul dintre cele mai bune debuturi posibile in rolul lui Alex, fata cuminte, „crescuta frumos" de familie la Pietrosita, venita la Bucuresti pentru a face facultatea.

Incest

Din grija scenaristilor de a construi relatiile dintre cele doua fete si familiile lor s-a nascut, se pare, ideea unui incest sugerat intre Kiki si Sandu.

„Cind am decis sa introducem acest personaj (Sandu - n.r.), nu a fost din dorinta de a face filmul mai interesant, ci eram intr-un punct in care ne-am dat seama ca personajele erau prea putin caracterizate prin familiile din care fac parte", a sustinut regizorul.

Tudor Chirila recunoaste ca, la inceput, i s-a parut ca personajul fratelui e „cam pus cu mina": „Am avut si o discutie cu Tudor Giurgiu, care a sunat, probabil, precum clasicele cereri ale actorului roman de a mai avea o scena in film. Dar chiar credeam ca, in economia filmului, era nevoie de o scena in plus care sa duca sau nu in ambiguu relatia Kiki-Sandu.

Ceea ce m-a motivat sa accept rolul a fost ideea ca Sandu e un personaj de care trebuie sa-ti fie mila. Nu e vina lui ca se intimpla...

Am decis sa joc acest personaj ca pe orice alt barbat care se indragosteste de o femeie." Din distributie mai fac parte Mircea Diaconu, Virginia Mirea, Tora Vasilescu, Valentin Popescu si doua nume celebre in showbiz-ul romanesc - Dragos Gardescu, alias Puya, si Mihaela Radulescu.

„Legaturi bolnavicioase" va fi prezentat la Marché du Film de la Cannes, o ocazie de a semna noi contracte de distributie pentru acest film, care a fost deja achizitionat pentru a rula pe marile ecrane si a fi difuzat de posturi TV din Olanda, Belgia, Polonia si Taiwan.