Miliardarul timisorean Ovidiu Tender continua sa finanteze cea mai importanta investitie imobiliara din orasul de pe Bega, evaluata la peste 130 milioane de euro, in ciuda faptului ca, momentan, este nevoit sa-si conduca afacerile din spatele gratiilor.

Cartierul "Noua Timisoara" a inceput sa prinda contur intr-o zona ultracentrala, situata in apropierea Politiei Municipale, pe terenurile dezafectate ale fostei fabrici de lana "ILSA".

Datorita zonei rezidentiale pe care este plasat complexul imobiliar, in imediata apropiere a canalului Bega, o buna parte dintre apartamentele de lux au si fost contractate in avans de catre viitorii proprietari, la preturi cuprinse intre 130.000 si 250.000 de euro.

Ovidiu Tender a fost arestat preventiv la inceputul lunii trecute, fiind acuzat ca, impreuna cu fratii Iancu, ar fi constituit o grupare de criminalitate organizata, care a prejudiciat bugetul de stat cu 2.700 miliarde lei vechi.

"Zgarie-norul" lui Tender, contestat de arhitecti

Grupul Imobiliar "Tender" anunta cu mare fast, in primavara anului 2003, construirea, in municipiul Timisoara, a primului zgarie-nori din Romania. "Ridicam un nou cartier, pe care il vom numi "Noua Timisoara". Va avea 1.500 de apartamente de clasa superioara, de standard european.

Vom construi spatii comerciale, un centru de afaceri, piscine publice, o parcare subterana pentru 5.000 de masini, pecum si un turn de 116 metri inaltime, pe 43 de etaje", spunea, la vremea respectiva, directorul societatii, Dan Manolache. Acesta estima ca punerea in aplicare a proiectului va dura circa doi ani.

Imediat dupa achizitionarea intreprinderii "ILSA" s-a trecut la dezafectarea utilitatilor industriale pentru eliberarea celor 170.000 de metri patrati de teren necesari constructiei. In paralel, a fost demarata o campanie agresiva pentru contractarea in avans a apartamentelor, in ideea ca o parte a constructiei sa fie finantata din banii viitorilor proprietari.

"Au scos la oferta toate apartamentele la pretul de 1.000 euro/mp. Acesta a fost valabil pana la data de 1 aprilie 2006. Acum se vinde cu 1.300 euro/mp, deci un apartament de 250 mp poate ajunge si la 300.000 de euro", a spus directorul societatii imobiliare "Savelprest".

Pe de alta parte, inceperea lucrarilor la cartierul "Noua Timisoara", care ar urma sa aiba si un turn de peste 200 de metri, nu este vazuta cu ochi buni de comunitatea arhitectilor locali. "Probleme din punct de vedere static nu exista, ci doar din punct de vedere vizual.

Desi, initial, s-au cerut avize pentru un turn de 120 de metri, ulterior s-a revenit cu o cerere pentru un turn de 220 de metri. In oricare din cele doua variante s-a hotarat sa se faca un studiu de altimetrie, pentru a se vedea impactul unei asemenea cladiri pentru peisajul arhitectonic timisorean.

Din punctul meu de vedere, o cladire de peste 200 de metri plasata acolo este nerezonabila, pentru ca asemenea constructii ar trebui grupate intr-un city, asa ca in Statele Unite ale Americii, nu fiecare sa-si faca turnul lui unde considera de cuviinta.

Pana nu se face studiul de altimetrie, orice discutie despre acest subiect este in zadar", a declarat presedintele Ordinului Arhitectilor Timisoara, Adrian Florin Ionasiu.

Investitie imobiliara cu radacini in scandalul RAFO?

In ciuda acestor avertismente de specialitate, constructia merge mai departe, neexistand nici o sincopa in privinta finantarii. "Grupul nostru imobiliar isi continua programul de dezvoltare fara nici un fel de restrictie, in acelasi ritm. Arestarea domnului Ovidiu Tender nu a afectat aceasta afacere in nici un fel.

De fapt, problemele penale sunt ale societatilor sale si au fost transmise catre el, dar timpul il va elibera. Niciodata nu am avut poprire pe conturi", a afirmat directorul Grupului Imobiliar "Tender", Dan Manolache.

Desi Ovidiu Tender este creditat cu o avere de 170 milioane de euro, exista suspiciuni ca unele surse de finantare ale cartierului rezidential s-ar pierde in negura afacerii RAFO, in conditiile in care miliardarul este urmarit penal si pentru aceasta infractiune.

De altfel, cel mai mare scandal in care a fost implicat numele omului de afaceri, inainte de izbucnirea scandalului RAFO, a fost cel in care contul sau a fost alimentat cu peste 200 milioane de dolari proveniti din Columbia, prin intermedierea functionarului NATO, Willem Matser.

In timpul anchetelor efectuate de autoritatile olandeze s-a descoperit ca legatura dintre cei doi intreprinzatori era actualul senator Ioan Talpes, la acea data sef al Serviciului de Informatii Externe.