Cel mai important moment al Revolutiei la Campia Turzii a fost ruperea inchizatorilor de la sediul Comitetului Orasenesc de Partid, conform martorilor la evenimentele din decembrie 1989. Danut Constantin Stefan este liderul revolutionarilor din Campia Turzii din anul 1993.

Desi initial erau declarati doar 15 revolutionari de necontestat din localitate, dosarele depuse la Comisia Parlamentara pentru obtinerea certificatelor s-au triplat. Pe lista au aparut doi frati ai liderului Stefan, precum si sotia acestuia.

Cu toate ca exista sesizari la adresa unor membri ai familiei Stefan cu privire la participarea lor activa in Revolutie, toti beneficiaza de toate privilegiile pe care le ofera statutul de revolutionar.

Statutul de revolutionar a fost folosit din plin de multi impostori pentru a obtine diverse favoruri din partea Statului Roman. Abia dupa 16 ani de la Revolutia din decembrie 1989 s-au introdus criterii mai restrictive pentru obtinerea certificatelor.

Conform Legii 341 din 2004, cetatenii romani care depun cerere de preschimbare a certificatului sunt obligati sa prezinte documente probatorii privind implicarea in Revolutie si a riscului asumat.

Mai multi revolutionari din Campia Turzii, contestati sau nu, au intrat deja in colimator, dat fiind faptul ca Prefectura Cluj a luat atitudine fata de improprietaririle facute. Cazurile similare contestate in instanta de administratia locala depasesc un numar de 20 pe raza judetului Cluj.

Revenind la Campia Turzii, ar mai fi de spus ca daca unii specialisti in istorie recenta contesta existenta Revolutiei si a miscarilor de rezistenta, altii admit amploarea evenimentelor si ii crediteaza pe cei in cauza ca fiind revolutionari veritabili.

Revolutia din t89 a scos la iveala o serie de oportunisti din Campia Turzii. O familie intreaga, a carei cap este chiar seful Asociatiei de revolutionari din Campia Turzii, a obtinut, conform surselor noastre, prin mijloace neortodoxe, mult ravnitele certificate de revolutionar.

Toate aceasta situatie, des intalnita si in alte localitati din Ardeal, este rezultatul Legii 42/1990 abrogate de Legea 341/2004 a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989.

Potrivit acestui act normativ revolutionarii au o serie de beneficii care decurg din acest statut. Printre acestea se numara si atribuirea unei suprafete de 500 mp de teren intravilan destinat construirii de locuinte.

Mai multi revolutionari din Campia Turzii, contestati sau nu, au intrat deja in colimator dat fiind faptul ca Prefectura Cluj a luat atitudine fata de improprietaririle facute.

Cazurile similare contestate in instanta de administratia locala depasesc un numar de 20 pe raza judetului Cluj.

Revenind la Campia Turzii, ar mai fi de spus ca daca unii specialisti in istorie recenta contesta existenta Revolutiei si a miscarilor de rezistenta, altii admit amploarea evenimentelor si ii crediteaza pe cei in cauza ca fiind revolutionari veritabili.

Publicistul Victor Lungu, care a scos o serie de volume privind derularea evenimentelor in timpul Revolutiei din 1989 la Cluj, a declarat pentru cotidianul Buna ziua, Ardeal ca tot ceea ce s-a intamplat la Campia Turzii a fost mai mult efectul manipularii mass-media. "Nu se poate afirma ca revolutionarii din Campia Turzii beneficiaza ilegal de certificate.

Problematica este mai mult data de aceasta lege 42 abrogata de 341. Acolo nu au existat teroristi. Oamenii au fost incitati de televiziune si radio", a declarat Victor Lungu.

Liderul Asociatiei Revolutionarilor din Campia Turzii, Danut Constantin Stefan, este suspectat de a fi favorizat obtinerea de certificate de revolutionar pentru toti membrii familiei sale, fratii si sotia, precum si de facilitarea promovarii in cadrul MApN a unui membru al asociatiei, Teodor Cocan.

Astfel, Cocan, fost otelar la combinatul din Campia Turzii, a fost propulsat la unitatea de graniceri din Jimbolia cu gradul de capitan, prin intermediul lui Dan Iosif, aflat in bune relatii cu Stefan. De la Jimbolia, Cocan a ajuns la Politia Timisoara, sectia IV, ulterior fiind incadrat intr-unul din serviciile secrete romanesti.

Potrivit surselor noastre, Stefan ar fi fost recunoscator pentru gestul lui Dan Iosif si i-a facut cadou un telefon din portelan chinezesc cu ceas incorporat.

Dan Iosif, fost consilier al lui Ion Iliescu, revolutionar celebru, in prezent deputat PSD, este cunoscut pentru pasiunea sa de a colectiona diverse obiecte de arta, arme si aur - fiind posesorul a 2 kg de metal pretios.

Stefan, recunoscut pe plan national ca fiind revolutionar, ar fi profitat de aceasta pozitie in interes personal ilicit.

Potrivit surselor noastre, inca din anul 1993 de cand a devenit presedintele asociatiei, lista cu cei 15 membri de necontestat la participarea evenimentelor din 1989 la Campia Turzii a fost triplata si ulterior depusa la Comisia Parlamentara pentru obtinerea certificatelor.

Pentru "a nu bate la ochi" in demersul obtinerii a inca unui teren intravilan promis prin Legea 42, ar fi divortat de sotia sa, Elena Stefan, revolutionara cu patalama.

Danut Constantin Stefan sustine ca nu a facilitat obtinerea certificatului de revolutionar pentru nici unul din membrii familiei sale. Seful asociatiei a mentionat ca divortul este datorat unei chestiuni personale, o situatie conflictuala izvorata in urma implicarii sale in campaniile electorale.

Insa Stefan locuieste in continuare cu fosta sotie, fapt pe care el insusi l-a confirmat.

Danut Stefan considera ca in spatele acestor acuzatii se afla interese politice. Cert este ca membrii familiei Stefan sunt revolutionari sot, ex-sotie, frati si cumnat.

Contactat telefonic de BZA, fratele liderului, Nicolae Stefan, consilier juridic in cadrul Primariei Campia Turzii, a declarat ca a obtinut certificatul in urma actiunilor intreprinse la Revolutie si nicidecum prin intermediul fratelui sau.

Surse din localitate ne-au informat ca si celalalt frate al liderului, Ioan Stefan, a primit teren intravilan in Campia Turzii, cu toate ca acesta nici macar nu domiciliaza in localitate.

Primaria Campia Turzii si Asociatia Revolutionarilor se afla in proces cu Prefectura Cluj din cauza improprietaririlor facute.

Purtatorul de cuvant din cadrul Prefecturii, Victor Popa, a aratat ca procesul este datorat faptului ca nu s-a respectat procedura de aplicare a Legii 42/1990 si in loc de suprafata de 500 mp s-au atribuit revolutionarilor 600 mp. Prima sentinta in procesul mentionat a fost data in favoarea Prefecturii la data de 3 februarie 2006.

Primaria Campia Turzii a facut recurs, insa actiunea a fost respinsa la inceputul lunii trecute.

Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 prevede ca revolutionarii beneficiaza de prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, "daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii".

De asemenea, prin lege se pot atribui revolutionarilor, "in limita posibilitatilor", 10.000 metri patrati de teren in extravilan si 500 metri patrati din intravilan.

Intre drepturile acordate revolutionarilor prin intrarea in vigoare a acestei legi se gaseste si "cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial sau de prestari servicii corespunzator cu o suprafata utila de pana la o suta de metri patrati" sau a unei suprafete de teren de pana la o suta de metri patrati din domeniul public pentru construirea unui spatiu comercial.

Legea mai prevede atribuirea in proprietate, fara plata, a locului de veci, precum si accesul gratuit la medicamente, transport urban gratuit cu mijloacele de transport in comun si 12 calatorii gratuite anual pe calea ferata, la clasa I, dus-intors pana in localitatea resedinta de judet.