Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu, impreuna cu Ionel Branga, director executiv comercial din partea Radiocom - Societatea Nationala de Radiocomunicatii, au fost prezenti saptamana trecuta in localitatea Fagetu din comuna Plopis pentru a prezenta si testa, alaturi de cei 700 de slovaci care convietuiesc aici, serviciile de telefonie si Internet oferite de telecentru incepand din primavara acestui an.

La vanatoare de semnal

Spre deosebire de alte localitati din Salaj, Fagetu, o localitate izolata de slovaci, se numara printre localitatile in care a fost instalat cate un telecentru ca parte a programului national de instalare de telecentre in comunitatile cu acces limitat la serviciile de telefonie si Internet.

La eveniment a participat si Pisek Francisc, primarul comunei Plopis, care a spus ca in aceasta comunitate locuiesc circa 700 de persoane, din care una de etnie roma si restul slovaci si ca din fiecare familie cate o persoana este plecata peste granitele tarii pentru a-si castiga existenta.

Despre importanta instalarii telefoniei si a internetului, edilul a apreciat ca din cauza ca localitatea este una izolata posta vine doar o singura data pe saptamana si ca pana la instalarea telecentrului locuitorii acestui sat ieseau la „vanatoare de semnal”, asta in cazul persoanelor care aveau telefoane mobile.

Despre localitatea Fagetu, primarul comunei Plopis, Pisek Francisc, a apreciat ca intinsa pe o suprafata de aproape 40 de km, cu distante mari intre locuinte, era pana acum sase-sapte ani complet izolata, lipsita de orice tip de infrastructura.

In timp, a fost racordata la reteaua de energie electrica, s-a construit un drum si acum, prin instalarea acestui telecentru, s-a rezolvat inca o problema de mare importanta pentru comunitate - comunicatiile.

Telecentru administrat de o maicuta

„Este o bucurie pentru localnici sa poata comunica in sfarsit rapid cu membrii familiilor din Slovacia. La fel ca si casa de caritate pe care o administram aici, telecentrul este deschis non-stop.

Internetul este gratuit tot timpul, asa ca profesorii din sat au planuit deja sa vina cu elevii sa tina aici orele de informatica, sa-i invete sa navigheze pe Internet si sa foloseasca computerele,” a explicat administratorul telecentrului, sora Maria Charitas, de la Institutul Surorilor Milostive ale Sfintei Cruci din Slovacia.

In scurtul discurs sustinut, sora Maria Caritas, venita in localitatea Fagetu acum 14 ani tocmai din Slovacia, a mai afirmat ca „de cand avem internet nu ne mai simtim izolati in munti”, adaugand ca de la instalarea telefoniei fixe au fost vandute cartele telefonice de peste 15 milioane de lei.

Despre activitatea desfasurata in „Casa de Caritate a Surorilor Sfintei Cruci”, institut infiintat in Fagetu in anul 1993 cu ajutorul unei comunitati elvetiene, Martin Rolnik, preotul din sat, ne-a spus ca aici activeaza trei calugarite si ca pe durata intregului an scolar aici beneficiaza de ingrijire si hrana patru copiii veniti la scoala din sat de la 8 kilometri departare.

Tot prin bunavointa celor trei maicute, in cadrul acestui institut se acorda ingrijire persoanelor varstnice, copiilor si persoanelor cu handicap din comunitate.

Martin Rolnik a mai adaugat ca din donatiile locuitorilor din Fagetu, cat si din cele primite de la elvetieni s-a reusit realizarea a trei camere unde sunt ingrijiti bolnavii, a unei camere de consultatii, a unei bucatarii, cat si a mai multor spatii destinate tinerilor din localitate.

Preotul din sat ne-a mai spus ca printre planurile de viitor se numara realizarea unei noi scoli in localitate, deoarece scoala in care invata in prezent cei peste 85 de elevi este veche de peste 130 de ani. La aceasta se adauga si infiintarea unui internat si a unei sali de sport.

Despre importanta telecentrului din Fagetu

„Telecentrul din Fagetu ni se pare un exemplu de buna practica, pentru ca aici comunitatea si-a mobilizat toate resursele pentru a folosi la maxim beneficiile tehnologiei. Intreg proiectul instalarii de telecentre se bazeaza pe ideea de parteneriat intre administratia locala, furnizorii de comunicatii si ANRC.

Rezultatele foarte bune ale acestei colaborari ne incurajeaza sa credem ca vom reusi sa conectam toate comunitatile izolate din Romania la servicii de comunicatii,” a declarat cu aceasta ocazie Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Ionel Branga, din partea Radiocom a declarat: „Resursele si competentele tehnice si comerciale ale Radiocom ne-au permis sa furnizam in cadrul proiectului ANRC servicii de comunicatii electronice in 59 de localitati.

Ceea ce este important de subliniat este insa dorinta Radiocom de a sustine proiectele de dezvoltare sociala, inclusiv cel de implementare a serviciului universal, resursele amintite mai sus fiind doar instrumentele care au permis implementarea proiectului. Telecomunicatiile sunt viitorul secolului XXI, iar copiii sunt cei care vor duce mai departe ceea ce noi cream in prezent.

Tocmai de aceea, am extins proiectul in localitate prin montarea astazi a unui nou post telefonic si in scoala, astfel locuitorii din Fagetu avand acces acum la 3 posturi telefonice”. In cadrul acestui program au fost instalate 33 de telecentre si vor mai fi date in folosinta 75 pana la sfarsitul lunii august a acestui an.

Fagetu este una dintre cele 9 localitati din cadrul proiectului in care solutia de comunicatii a fost instalata de Radiocom, aceasta companie urmand sa dea in folosinta inca 50 de telecentre pana la sfarsitul lunii august 2006. De mentionat ar fi si faptul ca in ziua inaugurarii oficiale a telecentrului, localnicii din Fagetu au avut acces gratuit la serviciile de telefonie fixa si internet.