Cert este ca ministrul Hardau si situatia din invatamant raman controversate, parerile politicienilor si ale persoanelor implicate in sistem fiind impartite.

Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, considera ca vina pentru situatia profesorilor o poarta Guvernul, premierul Calin Popescu Tariceanu, Ministerul de Finante si vicepremierul Marko Bela care “este pe nicaieri”.

“Primul ministru ar fi trebuit sa isi pastreze demnitatea si sa acorde in intregime suma de 1,1 miliarde lei si nu doar 9 %, pentru ca in orice alta tara aceasta problema ar fi fost rezolvata”, sustine Croitoru.

Acesta considera ca actualul ministru al Educatiei “nu ar trebui in nici un caz schimbat, pentru ca este un om demn, care a facut tot ce tinea de el in problema invatamantului”. Politicienii au pareri impartite cu privire la situatia din invatamant si la prestatia ministrului Hardau: opozitia critica, colegii de partid lauda.

Petru Calian, deputatul clujean din partea Partidului Conservator, regreta din start ca ministrul Educatiei este din Cluj si spune ca il respecta ca om “dar, din pacate, ca ministru nu a facut suficient”.

Calian este de parere ca Mihail Hardau se face vinovat de esecul negocierilor cu Guvernul, pentru ca nu s-a luptat suficient si a dat dovada de slabiciune: “Daca a fost dat afara pe usa, trebuia sa intre din nou pe fereastra si sa nu renunte la lupta”. Deputatul PC este de parere ca o parte din vina revine si Guvernului, “dar cea mai mare greseala este a ministerului”.

Pe de alta parte, Petru Calian este de parere ca “domnul Hardau a fost un ministru de sacrificiu. S-a facut un loc la prefectura (Cluj - n.n.) si dansul a fost trimis la minister”.

Presedintele Partidului Democrat Cluj, Daniel Buda, ii tine partea lui Hardau: “Ministrul e din Cluj si este de la PD, dar problema este in curtea lui Tariceanu si Vladescu: primul-ministru ar trebui sa ia niste lectii de economie”, transeaza deputatul clujean, care explica faptul ca proiectele au fost depuse de catre Ministerul Educatiei, dar finantarea a fost refuzata.

Daniel Buda il sfatuieste pe Tariceanu sa inceteze cu astfel de practici si “sa inteleaga ca face parte dintr-o coalitie si sa rezolve problema acum in ceasul al doisprezecelea”.

Inspectorul scolar general, Tatiana Zlatior, este singura persoana care nu intelege acest conflict dintre sindicatele din invatamant, Ministerul Educatiei si Guvern. “Din punctul meu de vedere, acesti bani mult contestati s-au obtinut, sunt investiti foarte serios”, spune inspectorul scolar general, iar nemultumirea vine doar din partea sindicatelor.

“La nivelul judetului Cluj acei bani primiti pana acum sunt suficienti si trebuie doar investiti cu atentie”, explica Tatiana Zlatior, care considera ca “ este doar o falsa problema si s-ar putea datora unei lipse de comunicare intre partile participante la negocieri”.

Mihail Hardau nu are nici o vina, considera inspectorul scolar general, care il lauda pe ministru pentru ca “a gestionat cu foarte multa eficienta o perioada destul de grea, cum a fost cea de anul trecut din decembrie”, marcata de greva profesorilor.