Muzeul Judetean Mures, Sectia de Etnografie si Arta Populara, organizeaza expozitia "Viata satului in arta naiva", Autor Laczko Aranka. Expozitia va avea vernisajul azi, ora 12, la Muzeu de Etnografie si va fi deschisa pana pe data de 20 august.

Laczko Aranka se ocupa mai mult de pictura, grafica si oua pictate. S-a dedicat artei traditionale maghiare mai ales in ultimii 15 ani, insa a fost atrasa de desen inca din copilarie. Primul care i-a descoperit talentul a fost Bondi Dezso. Cu timpul, a inceput sa se specializeze pe diferite mestesuguri traditionale maghiare, de unde s-a inspirat si pentru creatii proprii, originale.

Cel mai mult a practicat grafica, cu care a si inceput, continuand cu tesutul covoarelor la razboi si cu pictarea oualor.

"M-am nascut la oras, insa m-am regasit la tara", spune Aranka. Sursa inspratiei sale este arta traditionala din Secuime, mai ales cea din zona Lazarea. Referitor la motivele traditionale ale artei populare, Aranka picteaza oua in traditia maghiara, cu motivul lalelei si alte motive vegetale.

Tablourile sale in ulei, ca si covoarele prezinta motive traditionale ca " Turmadar"- pasarea simbolica, spicul de grau sau cerbul (acesta din urma un motiv foarte des intalnit la maghiari), sau reprezentari cosmice ca soarele sau luna. Alaturi de acestea apar figuri specific crestine, mai ales Fecioara Maria sau figuri de sfinti catolici, ca Santul Stefan.

Aranka a aparut intr-un catalog de arta traditionala editat de Herbert Wisner in Germania, cu lucrari de grafica, iar tablourile ei se afla in diferite colectii din tara si din lume.

A avut expozitii personale sau de grup in Ungaria, Suedia, Italia, Olanda, Franta si SUA. In tara lucrarile ale au fost admirate la Targu Mures, Bucuresti, Pitesti, Tarnaveni si Oradea, precum si la targurile traditionale din anumite sate ale Romaniei.