Inconstienta sau teribilismul ii pot costa pe tinerii sub 18 ani grei ani din viata dupa gratii. Potrivit unui studiu realizat de Politie, aproape jumatate din tineri nu stiu ca raspund penal pentru faptele comise. Varsta minorilor care comit infractiuni este de minim 11 ani, fata de anii trecuti, cand se inregistrau rar cazuri de infractiuni la minori cu varste de sub 14 ani.

Pentru a avea o imagine exacta a masurilor care trebuie sa fie luate in domeniul delincventei juvenile, Inspectoratul Judetean de Politie a efectuat un sondaj in scolile din Iasi. Au fost aplicate mai multe intrebari privind gradul de cunoastere a elevilor in ce priveste cunoasterea legii si opiniile fata de masurile prevazute de lege.

Specialistii IJP au aplicat chestionare in 33 de scoli, pe un esantion de 520 de elevi cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Majoritatea din cei care comit infractiuni provin din familii monoparentale sau cu unul din parinti plecati in strainatate.

Anturajul, cel mai mare pericol

In studiul efectuat de politisti, 62,3% dintre elevii chestionati considera influenta anturajului ca fiind cel mai important factor care contribuie la savarsirea unei infractiuni.

Elevii spun ca "durii" sunt influentati de "gasca" sa fure, fara sa stie ca folosirea violentei fizice de exemplu, in cazul unui furt, duce la formularea unei acuzatii de talharie care se pedepseste cu ani grei de inchisoare.

Un procent de 43% dintre minori stiu ca raspund in fata legii abia dupa varsta majoratului, nefiind informati ca pot fi pedepsiti cu ani de inchisoare chiar daca nu au implinit 18 ani. Pedeapsa pe care elevii o considerata adecvata fata de minorii care comit infractiuni este internarea intr-un centru de reeducare si nu la inchisoare, opinie impartasita de 38,4% dintre cei chestionati. De asemenea, 50,5% spun ca internarea intr-un centru ar fi o masuri justa.

Pe masura ce inainteaza in varsta, elevii au tendinta de a fi mai concilianti si evita sa se implice prin sesizarea Politiei. In proportie de 21,6%, elevii cred ca isi pot rezolva problemele intre ei, fara sa implice un reprezentant al autoritatii, profesor sau politist. Apelul la autoritate este considerata o varianta de reactie doar pentru 7,1% din subiecti.

"Foarte multi din cei cu care am discutat au aflat abia cand au ajuns la Politie care sunt consecintele faptelor lor. De asemenea, am observat ca minorii care ajung sa comita infractiuni provin din medii in care nu li se ofera ce si-ar dori si ajung sa creada ca pot obtine mai usor ceva daca fura, sperand ca nu vor fi prisi.

Sunt atrasi de lanturi, telefoane mobile, lucruri de care fac rost usor si le vand rapid", a declarat Daniela Doltu, psiholog in cadrul IJP Iasi.

Bani facuti usor

Pe 21 martie a.c., cand s-a vazut cu buzunarele goale, minorul I.F. a decis sa rezolve aceasta problema. Prima sursa de venit care i-a venit in minte au fost doua lantisoare din aur, aflate la gatul Ancai I. Ieseanca mergea pe bdul Socola cand a fost zarita de I.F. Tanarul s-a apropiat linistit alaturi de ea si, dintr-o miscare, i-a smuls bijuteriile si a fugit.

S-a dus la un amanet si pentru 7,09 grame de aur, a primit 140 de RON. Prea putin insa pentru asteptarile minorului. Asa ca, in aceeasi zi, in zona Liceului "Emil Racovita", a vazut-o pe Elisabeta C. Si aceasta avea la gat un lantisor din aur. Crezand poate ca sintagma "ulciorul nu merge de doua ori la apa" se aplica strict in cazul ulciorului, I.F. s-a apropiat, la fel ca in primul caz, de femeie. Doar ca, de aceasta data, lantisorul nu a mai vrut sa-si paraseasca stapana. Speriata, victima a strigat dupa ajutor, iar tanarul a fost imobilizat de un trecator. In momentul in care l-au perchezitionat, oamenii legii au descoperit asupra minorului si contractul de amanet.

Parintii despartiti, mama plecata in Italia

"Locuiesc cu sora mea, parintii mei fiind plecati la lucru in Italia. Intrucat am ramas fara bani, mi-a venit ideea sa smulg lantisoare de la gat pentru a face rost de bani", le-a declarat I. F. oamenilor legii. Potrivit caracterizarii facute de diriginta sa, I. F., elev in clasa a IX-a, "este repetent si nu frecventeaza cursurile.

A participat la o singura ora in semestrul I, la insistenta mea. Mama este plecata in Italia, tatal nu tine legatura cu familia. Are o sora in clasa a XII-a. Pe semestrul I a acumulat 219 absente iar pe semestrul II, 102 absente.

A fost implicat intr-un incident cu furt, trei elevi declarand ca l-au vazut pe el furand un telefon mobil dar, ulterior, la ancheta Politiei, toti cei trei elevi au recunoscut ca nu era vorba de I. F.", spune diriginta minorului. Parintii au divortat in urma cu 7 ani. Dupa divort, cei doi au ajuns in grija mamei.

"Parintii au divortat, motivele fiind tensiunile cauzate de infidelitatea tatalui precum si de comportamentul agresiv al acestuia fata de sotia sa. Minorul isi petrecea timpul liber impreuna cu prietenii, care nu au avut implicatii penale anterioare.

Involutia situatiei scolare este corelata cu plecarea mamei in Italia si cu demersurile facute de aceasta de a-si lua fiul in aceasta tara", se precizeaza intr-o ancheta sociala facuta de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Iasi in cazul lui I. F. Dupa ce a stat in arest preventiv 30 de zile, la Tribunalul Iasi s-a pus in discutie judecarea lui in stare de libertate.

Minorul le-a solicitat judecatorilor sa-l lase in libertate pentru a-si putea continua studiile. Mai mult, aparatorul sau a cerut punerea in libertate provizorie sub supraveghere, intrucat masura aceasta ar avea un impact pozitiv asupra lui I. F. si nu i-ar prejudicia dezvoltarea fizica, psihica sau morala.

Din fericire pentru acesta, dupa ce judecatorii au stabilit o cautiune de 2.000 de RON, Tribunalul Iasi a admis cererea de eliberare provizorie, minorul urmand sa fie supravegheat de mama sa, care s-a intors din Italia.

Statistici ingrijoratoare

In primele trei luni ale anului, statisticile Politiei arata ca fenomenul delincventei juvenile a crescut ingrijorator pe segmentul de varsta de sub 14 ani pana la 16 ani. S-au inregistrat 19 fapte comise de 20 de minori, din care 3 cu violenta. 11 au fost comise de elevi, 9 de adolescenti in stare de abandon scolar, iar 14 sunt din orase si 6 din mediul rural.

64 de minori cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani au comis 47 de fapte, din care un omor, un viol, 18 talharii si 21 de furturi. La cei cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, s-au inregistrat 77 de fapte comise de 94 de autori, din care doua omoruri, 18 talharii si 57 de furturi.