Somatii trimise aiurea

Desi aveau toate actele in regula, sute de soferi prahoveni s-au trezit acasa cu scrisori prin care erau instiintati ca le este suspendata inmatricularea.

"De mai bine de o luna sute de oameni speriati s-au prezentat la noi pentru a cere lamuriri in legatura cu instiintarea primita acasa. Toti proprietarii de masini noi au avut parte de un astfel de soc. Ei au fost informati ca li se va suspenda inmatricularea, desi conform legii, autoturismele nu trebuie sa aibe inspectia tehnica timp de doi ani de la data cumpararii", ne-a declarat directorul RAR Prahova, Gheorghe Necula.

"Eu mi-am cumparat un Logan acum trei luni si m-am trezit acasa cu o scrisoare in care mi se spunea ca mi-a fost suspendat certificatul de inmatriculare. Va dati seama ce soc am avut. A trebuit sa bat drumu pe la politie si RAR ca sa le explic ca eu sint nevinovat", spune Gheorghe Florea, unul dintre prahovenii care au cazut victimele sistemului.

Sistemul e de vina

Haosul a fost generat de aplicarea noii legislatii prin care soferii ale caror autovehicule nu au inspectia tehnica efectuata isi pierd certificatele de inmatriculare si sint pasibili de amenzi cumprinse intre 3.000 si 5000 RON. "Actiunea de suspendare de drept a inmatricularii este derulata exclusiv de catre Directia Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Politiei, iar orice sesizare ar trebui adresata autoritatii respective.

Rolul RAR a fost exclusiv acela de a furniza informatii referitoare la ITP efectuate, atit in cadrul reprezentantelor proprii, cit si la statiile ITP autorizate. De aici, rezulta si faptul ca nu apar in aceasta evidenta vehiculele noi, inmatriculate ca urmare a uneri omologari de tip", se disculpa directorul RAR Prahova. De partea cealalta, politistii se pling de volumul foarte mare de munca.

Pina in prezent, Serviciul public pentru eliberarea permiselor de conducere si inmatricularea vehiculelor Prahova a transmis circa 10.000 de instiintari. Seful Biroului de inmatriculare Ploiesti, inspectorul principal Sebastian Zabava, spune ca inca se lucreaza la interconectarea datelor din evidenta Serviciului de inmatriculare, a firmelor de asigurare, precum si a celor privind inspectiile tehnice periodice.

Este si motivul pentru care au aparut, probabil, astfel de erori. Data limita pina la care trebuie instiintati toti proprietarii de vehicule ale caror certificate de inmatriculare nu au fost preschimbate, este 1 septembrie 2006.

Cum se procedeaza

Daca primiti o astfel de somatie, desi aveti masina mai noua de doi ani sau inspectia tehnica efectuata, trebuie sa faceti o reclamatie la ghiseul infiintat special de RAR in acest scop. Alaturi de reclamatie trebuie sa depuneti copii ale urmatoarelor acte: scrisoarea primita de la politie, certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate, dovada de efectuare a ITP, in termen de valabilitate si datele dumneavoastra de contact.

Inspectii falsificate

Si, totusi, nebunia suspendarii certificatelor de inmatriculare a avut si o parte buna. Oficialii RAR au putut depista pina acum 50 de timbre false ca urmare a efectuarii unei revizii fictive. "Partea buna a acestei harababuri consta in faptul ca pe zi ce trece descoperim tot mai multe ITP-uri false. Oamenii sint practic jefuiti de cei care se dau drept specialisti RAR. Zilele acestea am mai descoperit un pagubit, care a platit 150 RON pentru o ilegalitate. Cazul a fost preluat de politisti" a declarat directorul RAR Prahova.