In plina canicula sibienii sunt la un pas de a ramane fara una dintre putinele zone unde se mai pot racori. Unul dintre lacurile de la Ocna Sibiului a fost inchis ieri de inspectorii OPC dupa ce s-a ajuns la concluzia ca accesul in lac reprezinta o adevarata peripetie pentru cei care se incumeta sa intre. Aceeasi soarta a avut si campingul din zona si o unitate de alimentatie publica.

Reprezentantii primariei din Ocna dau vina insa pe turistii necivilizati, care distrug totul in urma lor. Controlul inspectorilor OPC a inceput la prima ora a diminetii. Zecile de persoane care se aflau deja la lacuri pentru a profita de proprietatile apei sarate i-au intampinat pe acestia cu bratele deschise si fiecare a profitat, ca sa isi exprime nemultumirile. „Nu se poate asa ceva.

Venim de ani de zile aici si nu s-a mai facut nimic. Venim pentru apa ca e sanatoasa, dar mizeria este ca la ea acasa. In plus, toaletele sunt sub orice critica, mai bine mergem in natura”, spune Maria Coman, o turista aflata in zona. Si pentru inspectori, vizita la Ocna a fost adevarata peripetie.

Balustradele de la intrarea in lacul Brancoveanu sunt subrede, misca la fiecare pas iar cand scara sustine mai multe persoane este posibil sa cedeze. „Lipsesc treptele la iesire, trebuie sa mergem in patru labe. Mi-e si frica ca se rupe", spune Daniela Pecheanu, inspector OPC Sibiu. Apostrofat de inspectori, primarul din Ocna Sibiului a incercat sa se scoata basma curata.

"Cum sa facem in sarea aia acolo, nu putem amenaja o scara decat asa. Teava rugineste, betonul se surpa, batem pilonii si pana maine s-a surpat terenul. Daca am bugetul de 3 miliarde jumate pe investitii anul acesta va dati seama ca nu am bani sa le amenajez la standard european, nu merge" Ioan Baltes, primar Ocna Sibiului. In zona grupurilor sanitare aceeasi problema.

Mizeria domnea ca la ea acasa, la campinguri la fel. Iar unitatile mde alimentatie publica ofereau si ele servicii indoielnice. La final, inspectorii au tras linie si au luat o decizie. „Am controlat 16 unitati si am decis inchiderea temporara a lacului Brancoveanu si a altor 4 unitati, printre si una de alimentatie publica, campingurile.

Am dat amenzi in total de aproximativ 500 de milioane de lei vechi. In mod normal ar fi trebuit sa inchidem tot ce inseamna lacuri la Ocna Sibiului, dar ne gandim si la turistii care se multumesc si cu serviciile din acest moment”, apreciaza Ilie Mitea, director executiv al OPC Sibiu.

Variante turistice

In alta ordine de idei, autoritatile locale au montat la Ocna Sibiului o instalatie nocturna, care lumineaza toate lacurile. Comerciantii din zona si-au prelungit si ei programul pana noaptea tarziu, in functie de clienti. In zilele frumoase de la sfarsit de saptamana, aici ajung chiar si cate 15.000 de sibieni. Insa nu numai sibienii vin la Ocna pentru a se racori.

Tot mai multi turisti folosesc apa sarata si namolul de aici pentru tratamente. O alta posibilitate pentru a scapa de canicula este zona turistica Balea Lac. Zapada este numai buna pentru practicarea sporturilor de iarna, iar bronzul mult mai sanatos. Pana la sfarsitul acestei saptamani, turistii care aleg sa mearga la Balea se pot bucura si de tabara de freestyle Summer Jib.

Aceasta este ultima manifestare dedicata sporturilor de iarna si incheie sezonul de anul acesta. Din programul ultimelor zile nu lipsesc demonstratiile, concursurile si concertele.