Comisia Regionala a Monumentelor Istorice (CRMI) nu a avizat amplasarea firmelor Euro GSM de la magazinele de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 si Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, magazine amplasate in cladiri protejate. Inspectorii Primariei au cerut demontarea firmelor, dar fara succes.

In timp ce, in Occident, imobilele istorice sunt pastrate si protejate cu sfintenie, in Romania, acestea sunt supuse abuzurilor agentilor economici si degradarii continue.

Euro GSM, companie patronata de sotii Silvia si Zsolt Fodor, a angajat, anul trecut, societatea de proiectare si arhitectura Trans Form, pentru a-i realiza documentatia pentru amplasarea unei firme luminoase pe imobilul de la numarul 12 de pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca, unde compania detine un magazin.

Beneficiarul lucrarii este Episcopia Unitariana, de la care Euro GSM a inchiriat cladirea pana in 31 martie 2008, iar finantator este distribuitorul de telefoane mobile. Aceeasi firma de proiectare a fost angajata si pentru amplasarea firmelor magazinelor Euro GSM si Panda de la numarul 21 pe bulevardul Eroilor.

Magazinul Panda, dealer Vodafone, este inregistrat pe societatea First Mobil Telecommunications. Aceasta este patronata, prin firma GI Consulting, de catre turdeanca Gabriela Ilea. Societatea Trans Form a obtinut de la Primarie, in 15 august 2005, certificat de urbanism, in scopul amplasarii firmei luminoase Euro GSM de pe Bulevardul 21 Decembrie.

Pentru ca certificatul de urbanism nu tine loc de autorizatie de construire si nu confera dreptul de a executa lucrari, Euro GSM a continuat demersurile pentru a obtine autorizatie pentru o lucrare ce fusese efectuata cu mult timp in urma.

Unul dintre asociatii de la Trans Form, arhitectul Vlad Negru, spune ca nu i s-a parut ciudata intentia Euro GSM, pentru ca mai sunt agenti comerciali din zona centrala care nu au avize pentru firme. Asadar, in 20 decembrie, compania a depus cereri pentru obtinerea de avize de la CRMI.

Firmele Euro GSM au ramas fara avize CRMI

Pe motiv ca nu a primit raspuns, societatea a intentat un proces institutiei subordonate Ministerului Culturii si Cultelor, prin care a solicitat instantei sa oblige CRMI sa-i elibereze aviz, in conditiile legii privind aprobarea tacita, pentru firma de pe 21 Decembrie, omitand-o pe cea de pe Eroilor.

Avocatul Euro GSM nu a putut arata instantei cererile depuse la CRMI, din cauza ca acestea au fost intocmite la fata locului (biroul CRMI - n. red), de mana si intr-un singur exemplar, mentionand doar ca are numere de inregistrare pentru fiecare. Reprezentantii CRMI au replicat: “Mentionam ca dosarele cu documentatiile tehnice ale Euro GSM au fost depuse fara cerere de inaintare.

Acestora li s-a raspuns prin adresele din 26 ianuarie. Cererile au fost respinse de Comisie, intrucat se refereau la lucrari incompatibile cu normele de protectie a zonei istorice si, pe deasupra, lucrarile erau deja executate in urma cu cativa ani, iar executarea lucrarilor fara avize constituie infractiune in conformitate cu Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice”.

CRMI se intruneste lunar, in conformitate cu regulamentul de functionare transmis de Ministerul Culturii, de aceea rezulta intervale de trei-cinci saptamani intre deciziile privind cererile de avizare. Reprezentantii CRMI sustin ca adresele emise catre Euro GSM nu au fost ridicate de catre solicitant.

In luna martie a acestui an, Directia Politia Comunitara a Primariei a constatat, in cele din urma, ca la imobilul-monument istoric de la numarul 21 de pe Bulevardul Eroilor s-au amplasat firme Euro GSM si Orange fara autorizatie si fara aviz de la CRMI si a solicitat ca, in termen de 24 de ore, firmele sa fie desfiintate. Ceea ce nu s-a intamplat.

O sentinta ciudata

Mai mult, in luna mai, judecatorul Emil Belean de la Tribunalul Cluj a dat castig de cauza societatii Euro GSM, obligand CRMI sa elibereze aviz, prin care sa permita amplasarea firmei luminoase de pe 21 Decembrie. Firma este acolo de cel putin trei ani.

Judecatorul a considerat ca sunt indeplinite conditiile privind procedura apararii tacite, in timp ce avocatul Euro GSM a facut referire la aprobarea tacita a CRMI cu privire la amplasarea firmelor.

CRMI a fost reprezentata la Tribunal de secretarul sau, arhitectul Virgil Pop, care - nefiind consilier juridic - nu avea voie sa puna concluzii la dosar, astfel ca CRMI a putut fi “agatata”. Insa institutia a depus, in 13 iunie, o contestatie in anulare impotriva sentintei, cerand rejudecarea cazului.

De cealalta parte, Euro GSM a deschis un proces de investire, adica de parafare si punere in aplicare a sentintei din luna mai. Contactat de ZIUA de Cluj, directorul de marketing al Euro GSM, Dan Dobrota, a spus, utilizand si cuvinte greu de reprodus in paginile unui ziar, ca reprezentantii societatii nu doresc sa faca alte comentarii.

Dobrota s-a aratat indignat de faptul ca ZIUA de Cluj a relatat, la inceputul acestui an, si cazul centrului “Mobile Distribution” al Euro GSM (construit prin reamenajarea laboratorului metrologic din incinta CUG), la care s-au efectuat lucrari cu mult timp inainte de obtinerea actelor necesare inceperii acestora.

Inspectorii Serviciului Control Urbanism al Primariei au propus atunci o sanctiune intre 1.000 si 10.000 de lei pentru modificari interioare aduse halei existente.

Raspuns CRMI: Se degradeaza tinuta urbana a zonei cu astfel de prezente. Pentru ca lucrarile sunt deja executate, se va restudia cazul, astfel incat firmele sa nu devina o concurenta pentru cladire. Firmele vor fi decente si prezentate pe aceeasi plansa. Se va prezenta si un martor fotografic privind eliminarea firmelor montate ilegal

Raspuns CRMI: Firma acopera detaliile de arhitectura. Acopera chiar si cu reprezentari antropomorfe. Este prea mare, impartind prea ferm fatada in doua registre distincte. Se va propune o firma care sa anunte activitatea si care sa aiba dimensiuni potrivite cu arhitectura fatadei