Grupurile de interese politico-financiare din Federatia Rusa ne pregatesc o surpriza. Intrucat vremea lui Ion Iliescu a trecut in ochii electoratului, rusii au nevoie de un Ion Iliescu, cu fata mai comerciala, insa care sa raspunda intru totul exigentelor lor. Astfel, pentru viitoarele alegeri prezidentiale, “omul nou” al rusilor, ce va fi servit romanilor la urne, este Cozmin Gusa.

Asa se explica totala deschidere a unor forte politice pertinente din fosta URSS fata de un personaj care nu prezinta credibilitate nici macar in propria-i tara, ba mai mult, conduce un partid minuscul, fara sanse sa intre in Parlament la viitoarele alegeri.

Noul aliat al lui Gusa, Serghei Baburin, este un cunoscut ultranationalist si aliatul principal al Partidului Comunist condus de Ghenadi Ziuganov, dar si unul tovarasii liderului extremist Vladimir Jirinovski. Baburin s-a remarcat si pentru pozitiile sale prin care milita pentru refacerea URSS.

Nu intamplator, in urma cu cateva zile, Cozmin Gusa a avut o intrevedere cu Serghei Baburin, vicepresedintele Dumei, in acelasi timp un cunoscut aliat al Partidului Comunist, un personaj politic controversat si un cunoscut critic al NATO. Ultimele actiuni ale lui Gusa confirma faptul ca FSB (fostul KGB) nu doarme.

La fel nici Magureanu sau consilierul lui Gusa, Mircea Popa, cunoscut pentru afinitatile sale rusesti.

BZA a dezvaluit in premiera legaturile liderului PIN, Cozmin Gusa, cu oameni de afaceri si politicieni din Federatia Rusa.

Ultimele manevre politice ale lui Gusa confirma faptul ca acesta are legaturi stanse inclusiv cu serviciile secrete rusesti, interesate sa lanseze pe piata politica romaneasca un “Ion Iliescu”, cu o fata “mai umana”, in perspectiva viitoarelor alegeri prezidentiale.

Publicatiile Trustului Gazeta au dezvaluit in premiera legaturile liderului PIN, Cozmin Gusa, cu oameni de afaceri si politicieni din Federatia Rusa.

Ultimele manevre politice ale lui Gusa confirma faptul ca acesta are legaturi stanse inclusiv cu serviciile secrete rusesti, interesate sa lanseze pe piata politica romaneasca un “Ion Iliescu”, cu o fata “mai umana”, in perspectiva viitoarelor alegeri prezidentiale.

Nu intamplator, in urma cu cateva zile, Cozmin Gusa a avut o intrevedere cu Serghei Baburin, vicepresedintele Dumei, in acelasi timp un cunoscut aliat al Partidului Comunist, un personaj politic controversat si un cunoscut critic al NATO.

BZA v-a dezvaluit recent legaturile lui Gusa cu serviciile secrete din Federatia Rusa, dar si cu cercuri financiare influente din Federatia Rusa. Asa cum am aratat, potrivit unor informatii, Gusa a fost racolat de serviciile secrete rusesti.

Iar usile i-au fost deschise de un personaj obscur, Mircea Popa, considerat un fel de “creier” al tuturor actiunilor reusite ale acestuia, mentorul sau care i-a deschis usile catre putere in PSD si in acelasi timp l-a apropiat si de Federatia Rusa.

Ar mai fi de reamintit ca dupa ‘89, Popa a avut un rol important in formarea unor “grei” ai momentului. Printre acestia, si Miron Mitrea, Popa fiind de altfel promotorul miscarii sindicale din Romania postdecembrista. Mircea Popa a fost un dascal, in adevaratul sens al cuvantului, si pentru Cozmin Gusa.

Popa a fost si cel care l-a pus pe Gusa in legatura cu alte doua personaje care ii vor marca traseul politic - Iulian Vlad si Virgil Magureanu. Gusa nu a negat niciodata legatura sa cu Iulian Vlad si Virgil Magureanu. De altfel, potrivit surselor noastre, Popa a avut discutii directe cu Vlad in ce priveste “viitorul” politic al lui Gusa.

De pe pozitia de presedinte al Fundatiei “Romania-Rusia”, Popa avea usile deschise atat la Ambasada Rusiei, cat si la Moscova, univers in care a fost introdus si Gusa. Tanarul politician a intreprins alaturi de Popa mai multe vizite in Federatia Rusa, intrand in legatura cu mai multe cercuri de influenta politica si financiara.

In 2003, legaturile lui Gusa cu grupurile financiare rusesti s-au materializat in preluarea societatii Industria Sarmei Campia Turzii (ISCT) de catre o companie elvetiana cu capital rusesc - Conares Trading (ce apartine de grupul metalurgic rus Mechel).

De altfel, Gusa a fost prezent la Campia Turzii, la prima intalnire dintre conducerea societatii reprezentata de presedintele Vladimir Iorich si noii proprietari. Preluarea ISCT de catre rusi a fost un esec total, patronii nerespectandu-si angajamentele prevazute in contractul de privatizare.

Revenind la un alt episod din “experienta Rusia”, ar fi de reamintit ca pe vremea cand era in PSD, Gusa a mentinut legatura cu poli de influenta politica si economica din Federatia Rusa, mijlocit in toate actiunile de Popa, presedintele Fundatiei “Romania-Rusia”.

Gusa a fost si cel care, alaturi de Popa, a pregatit vizita premierului Nastase la Kremlin, vizita soldata cu un esec rasunator. Pentru a-si face publica marea dragoste, in cadrul unei emisiuni televizate, Gusa a facut o declaratie soc, pe care a regretat-o mai apoi: “Rusia este a doua mea patrie”.

Tot Gusa a fost cel care a “redeschis” relatiile romano-ruse, prin semnarea unui protocol de colaborare intre PSD si EDINSVO (partidul care l-a sustinut pe Vladimir Putin la Presedintie).

Problemele au inceput insa sa apara cand anumite vizite si legaturi ale lui Gusa nu au fost “raportate” la varful partidului. Nastase si Iliescu au fost informati de serviciile secrete (care incepusera deja sa-i completeze dosarul privind colaborarea cu FSB - serviciul de informatii rus) ca Gusa “lucreaza peste capul lor”.

De altfel, Gusa se confesa in cadrul unui interviu ca serviciile secrete erau cu ochii pe el, iar informatii privind legaturile sale cu un serviciu “ocult” rusesc au ajuns atat pe masa lui Nastase - pe vremea cand era premier - cat si in posesia lui Traian Basescu, odata cu castigarea alegerilor.

Gusa a avut legaturi si cu NovoCom, o organizatie non-guvernamentala, condusa de fostii colegi ai lui Vladimir Putin, din perioada in care el activa ca agent in KGB. Mai mult, Mircea Popa a recunoscut ca, in cadrul vizitei oficiale intreprinse la Moscova, in 2001, de la aeroport, el si Gusa au fost preluati de reprezentantii NovoCom.

Pe parcursul celor cateva zile cat cei doi au stat in Rusia, reprezentantii NovoCom au fost cei care le-au facut agenda si au stabilit intalnirii cu oamenii din anturajul lui Putin.

Informatiile pe care Nastase si Iliescu le primeau de la servicii in legatura cu activitatea cuplului Popa-Gusa si legaturile acestuia cu grupuri de influenta din Federatia Rusa au dus, in cele din urma, la divortul de PSD.

Un alt episod care acum ar putea sa-l coste pe Gusa in relatia sa cu rusii s-a consumat cu putina vreme inainte de a incheia episodul PSD. Pe langa dosarul stufos cu informatii care certifica legatura lui Gusa cu serviciile rusesti, in posesia caruia au intrat atat capii PSD, cat si Traian Basescu, in momentul in care acesta devenise presedinte, Gusa mai are o problema grava.

Pe care nu are cum sa o rezolve. Aceasta reprezinta si motivul pentru care nu mai poate sa se intoarca in PSD sub nicio forma. Potrivit unor surse bine informate, inainte de a fi dat afara de PSD, pentru faptul ca a facut jocurile cu Federatia Rusa, deasupra capului lui Iliescu sau al lui Nastase, Gusa a mai comis-o o data, cu mare gratie.

Astfel, in momentul in care plecarea sa din PSD era deja o certitudune, Gusa a incercat, disperat, sa-si salveze pielea. Atat de disperat incat a ajuns la Ambasada Statelor Unite, in ciuda legaturilor sale cu Federatia Rusa, si a inceput sa “povesteasca” cam tot ce stia despre colegii de partid.

Adrian Nastase, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu au fost subiectele din povestile turnate de Gusa la americani. In schimbul unei asa zise protectii. Protectie nu a vazut, evident, insa s-a ales cu niste multumiri din partea acestora.

In schimb, aventura lui Gusa la Ambasada SUA a ajuns, evident, si la urechile colegilor social-democrati, care nu-l iarta, ba mai mult, au invatat “lectia Gusa”.

Asa se explica de ce, in prezent, in ciuda incercarii acestuia de a se reintoarce in PSD si a pune mana pe sefia partidului, usile ii sunt trantite in nas. In ciuda unor declaratii razlete, cum ca PSD ar putea fi reformat cu Gusa in frunte, lansate pe piata de Daciana Sarbu, Gusa nu mai este sustinut nici de “lupii tineri” social-democrati. Dintr-un motiv simplu.

Cu putina vreme in urma, cand liderul tinerilor social-democrati se gandea serios la parasirea barcii PSD, impreuna cu un grup semnificativ de membri, a purtat discutii si cu Cozmin Gusa, in vederea intrarii in PIN. Negocierile au esuat insa, intrucat conditiile clare ale lui Ponta nu au putut fi acceptate de Gusa.

Astfel, Ponta conditiona intrarea sa in PIN, impreuna cu colegii de la TSD, de preluarea presedintiei partidului.

Zilele trecute, Cozmin Gusa anunta cu surle si trambite o alianta cu partidul rus Puterea Poporului, condus de Serghei Baburin. De fapt, fostul prieten politic al lui Adrian Nastase si Traian Basescu s-a aliat cu un cunoscut ultranationalist si aliatul principal al Partidului Comunist condus de Ghenadi Ziuganov, dar si cu unul dintre tovarasii liderului extremist Vladimir Jirinovski.

Transnistria a ajuns sa fie “mandria intregului popor din fosta Uniune Sovietica, mandria Rusiei,” declara vicepresedintele Dumei de Stat rusesti, Serghei Baburin, intr-una din multele vizite pe care le-a facut la Tiraspol la bunul sau tovaras, Igor Smirnov, liderul autoproclamat al Transnistriei, care nu este recunoscut decat la Moscova.

“Transnistria a devenit o realitate geopolitica, iar cei care incearca sa nu observe acest lucru isi fac iluzii”, mai spunea Baburin intr-un interviu acordat agentiei de presa transnistrene Olvia-press.

Aliatul lui Gusa, militant pentru refacerea URSS

Serghei Baburin este cunoscut in Rusia ca un personaj apropiat structurilor fostei Uniuni Sovietice, el militand, de fapt, pentru refacerea URSS. Fost membru al partidului Rodina, Baburin a militat intotdeauna pentru protejarea intereselor sovietice si este unul dintre cei mai inversunati adversari ai NATO. De altfel, Baburin a fost liderul grupului anti-NATO din Duma de Stat de la Moscova.

Printre propunerile lui Baburin, una dintre cele mai importante este “chestiunea cooperarii cu tarile musulmane, cunoscute pentru sentimentele lor antioccidentale”. Vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Baburin, este si sustinatorul unei Uniuni formate din Iugoslavia-Rusia-Belarus.

De asemenea, el a mai cerut judecarea lui Javier Solana, pe cand acesta era secretarul general al NATO, pentru “crime impotriva umanitatii”. Baburin a facut aceasta cerere la ideea sefului diplomatiei cubaneze, Felipe Perez Roque.

Presedintele Vladimir Putin i-a decorat in urma cu cativa ani pe vicepresedintii Dumei de Stat: liderul LDPR, Vladimir Jirinovski, si liderul “Narodnaya Volea”, Serghei Baburin, cu cele mai inalte distinctii de stat: “Pentru Merite fata de Patrie”, respectiv “Ordinul Prieteniei”.

La acea vreme, comentatorii politici de la Moscova spuneau ca ar fi vorba de niste semnale cat se poate de elocvente despre faptul ca cei doi ar fi, de fapt, niste persoane apropiate liderului de la Kremlin.