Patronul companiei "Transavia" SA Oiejdea (judetul Alba), Ioan Popa, a anuntat, ieri, ca in Romania nu a existat gripa aviara. In calitate de vicepresedinte al Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari (UNCPR), detinand al doilea mare producator de carne de pasare din Romania, el a lasat sa se inteleaga ca scandalul virusului N1H5 ar putea avea legatura cu importurile din domeniu.

"Cred ca Romania nu a avut si nu are gripa aviara. Are, in schimb, alte probleme care ar trebui rezolvate, lucru pe care i l-am spus si primului ministru Calin Popescu-Tariceanu. Nu cred ca a fost intamplatoare coincidenta dintre anuntul Uniunii Europene de a permite tarii noatre sa reia exportul de carne de pasare, cu cazul de gripa aviara dintr-o ferma de pasari din Brasov.

Interesele sunt foarte multe. Cel mai mare producator de carne de pasare din lume este SUA. De asemenea, cel mai mare producator de Tamiflu (vacin utilizat in profilaxia gripei aviare la om - n.r.) este tot SUA. Europa are un singur laborator pentru diagnosticarea virusului gripei aviare la pa-sari in Anglia, tara care este cel mai mare aliat al SUA.

Din aceasta tara provin 85 la suta din importurile de carne de pasare de pe piata romaneasca. Cei care cred in ipoteza ca virusul gripei aviare ar fi fost adus in tara noastra din Asia de pasarile migratoare sunt la fel de naivi ca cei care cred ca bebelusii sunt adusi de berze", a afirmat Ioan Popa.

In ceea ce priveste compania pe care o conduce, Popa a declarat ca a fost nevoit sa apeleze la numeroase promotii si la fel si fel de artificii pentru ca produsele sa aiba vanzare, dar, in final, cu un efort mare, a reusit sa mentina ritmul vanzarilor.

"Transavia" a demarat recent o investitie in valoare de peste 10 milioane de euro, reprezentand o fabrica de produse semipreparate si preparate finite din carne de pasare. Ioan Popa a precizat ca noile produse vor reprezenta o premiera pe piata romaneasca.

In luna mai 2006, compania din judetul Alba a pus in functiune cel mai performant complex avicol de crestere din Transilvania, investitie evaluata la peste 3 milioane de euro, si a demarat procesul de modernizare al fermei nou-achizitionate de la Miercurea Sibiului.

Patronul "Transavia" a mai spus ca preconizeaza pentru anul 2007 o capacitate de productie de 30.000 de tone de carne, ceea ce ar face din societate cea mai importanta companie de profil din Romania.