Un baiat de patru ani a decedat sambata, dupa ce a cazut de la etajul doi al Spitalului Municipal Ludus * Emanuel a fost internat din luna martie in spital, fara vreun insotitor, si urma sa fie trimis acasa astazi * Parintii mai au trei copii acasa si nu au declarat un domiciliu stabil * Deci nu beneficiaza de ajutor social * O tragedie in care autoritatile si parintii isi asuma, pe rand, rolul de vinovat. Prea tarziu, pentru ca sambata un ingeras a incetat sa mai zambeasca.

Emanuel Lidian, in varsta de patru ani, a fost internat de mai multe ori la Spitalul din Ludus. Ultima oara, in octombrie, copilul a fost acasa, dupa ce asistentii maternali i-au amenintat pe parinti ca il vor declara abandonat.

In luna februarie, secretarul primariei din Taureni, Maria Oltean, a inaintat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului o adresa in care semnala starea precara in care se gaseste familia lui Emanuel. Tatal, Vasile Raza, de 32 de ani, nu avea un loc de munca stabil, iar mama, Daniela Lidian, de 25 de ani, era gravida pentru a patra oara.

Emanuel avea doi frati, Larisa, de 7 ani, si Vasile, de cinci ani. Marcel s-a nascut in luna mai, dar Emanuel nu a mai apucat sa isi vada fratiorul.

Secretarul primariei din Taureni a incercat sa realizeze pentru Directie un plan personalizat, dar nu a reusit, deoarece familia s-a mutat din sat si nimeni nu a mai stiut de ei.

In luna martie, Emanuel a fost internat cu pneumonie la sectia de pediatrie a Spitalului Municipal din Ludus, iar data externarii a fost amanata, la rugamintea mamei, care a motivat greutatile de dupa nastere.

Sfarsitul

Conform directorul Autoritatii de Sanatate Publica Mures, Silviu Morariu, copilul urma sa fie declarat abandonat daca astazi parintii nu si-ar fi primit copilul ce urma sa fie transportat acasa, cu o ambulanta. Emanuel nu a mai ajuns astazi acasa.

Pentru ca primaria a alocat bani pentru vopsirea fatadei cladirii, s-a luat decizia ca gratiile de la saloanele cu vedere spre strada sa fie inlaturate, pentru ca, in cateva zile, sa fie inlocuite.

Asa ca, pacientii minori internati pe sectie au fost mutati in saloanele cu vedere in spate, care aveau inca gratii, iar cei cu varsta cuprinsa intre 0 si 1 an, impreuna cu insotitorii, in saloanele cu vedere la strada.

Una dintre mamicile internate intr-un astfel de salon a deschis geamul pentru a admira alaiul nuptial care trecea prin fata spitalului, unde femeia si-a recunoscut o prietena. A lasat geamul si usa salonului deschisa si a fugit pe scari, pentru a-si saluta cunoscutii. Emanuel, atras de zgomotul de afara, a intrat in salon, s-a urcat pe geam si a cazut de la etajul doi al cladirii. Nici SMURD-ul nu l-a mai putut salva.

Vinovatii

Directorul spitalului din Ludus, Iov Chisu, este de ieri in concediu, conform programarii pe care a realizat-o acum doua satamani la CJAS Mures. In locul sau a ramas dr. Nagy Barna. Acesta a declarat ca "s-a constituit o comisie de disciplina, insarcinata sa ia declaratii de la angajati si sa faca o verificare a fiselor postului". Dr.

Nagy spune ca sambata era de garda, asa ca a fost martor accidental al tragediei. Acum, loctiitorul directorului spune ca ferestrele au fost izolate si blocate, iar saloane au aceeasi destinatie, pentru mame cu sugari.

Directorul ASP Mures, Silviu Morariu descrie situatia ca fiind "un complex de factori nefericiti" si promite ca cel tarziu astazi concluziile anchetei vor fi facute publice.

Fiecare unitate sanitara beneficiaza de serviciile unui asistent social, care are obligatia ca, daca un minor este lasat de parinti singur in spital, sa anunte in termen de 24 de ore Inspectoratul Judetean de Politie si Directia pentru Protectia Copilului. Dupa primirea sesizarii, se realizeaza un proces de constatare, iar IPJ demareaza o actiune de identificare a mamei.

Timp de 30 de zile, cat timp politia efectueaza cercetari, daca mama revine, asistentul social analizeaza situatia. In cazul in care copilul este declarat abandonat, este plasat in regim de urgenta asistentilor maternali. In acest moment, in judet sunt inregistrati 10 copii parasiti, in timp ce anul trecut numarul lor a fost de 125.