Aproape 60 la suta din elevii chestionati intr-un sondaj de opinie realizat recent in liceele din Zalau considera ca meditatiile particulare nu sunt necesare pentru majoritatea elevilor pentru ca scoala ar trebui sa asigure nivelul normal de cunostinte si ca ele nu ar trebui folosite de profesori ca un mijloc prin care sa isi rotunjeasca veniturile.

In cadrul conferintei de presa saptamanale desfasurate ieri la Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj, conferinta la care a participat si Andrei Barbu Todea, prefectul judetului Salaj, au fost prezentate rezultatele unui sondaj de opinie realizat in randul elevilor din liceele municipiului Zalau.

Sondajul a fost realizat de catre Institutia Prefectului in colaborare cu Consiliul Local al Tinerilor in intervalul 5-7 iunie pe un esantion de 500 de elevi cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, reprezentand aproximativ 10 la suta din totalul de 5.261 de elevi din invatamantul liceal de zi din Zalau. Marja de eroare estimata de catre realizatorii sondajului este de 2,40 la suta.

Date ingrijoratoare?

Chestionarul aplicat are sapte intrebari. La intrebarea: „Cum apreciati nivelul educatiei care vi se ofera in cadrul liceelor din Zalau?”, 279 de respondenti au spus ca e bun, 124 au spus ca e satisfacator, 55 au afirmat ca excelent si 42 au spus ca e slab.

Un procent de 48,2 la suta din elevi considera ca ceea ce invata in liceu ii va ajuta in viata iar extrem de optimisti in aceasta privinta se arata doar 14 la suta. 10,4 la suta spun ca ceea ce invata in liceu ii va ajuta in viata foarte putin.

Cifre ingrijoratoare au fost obtinute la intrebarea „Credeti ca in liceul dumneavoastra se dau note in schimbul unor avantaje materiale?”, la care 42 la suta din cei chestionati au spus „da”.

Peste 90 la suta din respondenti afirma ca au dat bani pentru fondul clasei si pentru fondul scolii, lucru care, spun realizatorii chestionarului, indica faptul ca strangerea acestor fonduri nu este privita ca un lucru negativ. Doar 183 de elevi din 500 au recunoscut ca au dat bani pentru activitati de protocol dar 101 considera ca strangerea de bani cu acest scop este necesara.

In schimb, 70 la suta din cei care au raspuns la intrebari spun ca au dat bani pentru cumpararea de „cadouri pentru profesori” in timp ce numai 24 la suta considera ca strangerea acestor fonduri este necesara sau ca ar trebui impusa.

Intr-o proportie covarsitoare (78 la suta), liceeni considera ca elevii care fac meditatii particulare cu profesorul de la clasa sunt favorizati la materia respectiva la scoala.

„Un prim pas...”

Prefectul a spus ca acest chestionar reprezinta numai primul pas dintr-un sir intreg de activitati pe baza caruia, impreuna cu ISJ va fi intocmit un plan de combatere a acestor fenomene percepute ca si coruptie la nivelul sistemului de invatamant.

Ioan Abrudan, inspector scolar general, a declarat ca o prima masura se refera la constituirea in unitatile de invatamant a unor asociatii de parinti cu statut juridic astfel incat toate fondurile care se aduna sa poata fi controlate. Prefectul a promis ca astfel de sondaje se vor extinde la nivelul intregului judet si ca nu vor viza numai invatamantul ci si alte domenii.

Abrudan a spus ca aceste rezultate nu ar trebui generalizate la nivelul intregului sistem, majoritatea profesorilor care lucreaza in invatamant fiind „oameni de buna credinta”.