Anuntarea marsului CNM la Petrosani a strarnit controverse in randul minerilor din Valea Jiului. Printr-un comunicat remis presei, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, ca cuprinde 80% din numarul total al angajatilor CNH, a anuntat ca nu va participa la acest mars de protest, pe care-l considera drept un act destabilizator, menit a arunca o noua pata pe obrazul minerilor din Valea Jiului.

Minerii din Oltenia protesteaza la… Petrosani

Anuntul facut de Marin Condescu referitor la organizarea unor proteste de strada ale minerilor din cadrul Centralei Nationale Miniere a creat confuzie si panica in randul autoritatilor locale, centrale si chiar in randul populatiei Vaii Jiului. Oamenii nu inteleg de ce un miting de protest organizat de o organizatie sindicala cu sediul la Tg. Jiu trebuie sa se desfasoara la Petrosani.

Raspunsul la aceasta intrebare a venit din partea liderului de la Sindicatul liber EM Livezeni, Adrian Jurca.

Acesta spune ca 3 sindicate de la minele Livezeni, Petrila si Lonea, neafiliate Ligii Sindciatelor Miniere Valea Jiului, au aderat la Centrala Sindicatelor Miniere si, in cadrul intrunirii conducerii acesteia, care a avut loc saptamana trecuta la Motru, au propus ca mitingul organizat de CNM sa se desfasoare in Valea Jiului.

De altfel, spune Adrian Jurca, mai mult de jumatate din minerii care vor participa la acest miting, respectiv 3700, sunt de la cele 3 exploatari miniere.

Scopul mitingului, la care potrivit organizatorilor sunt asteptati sa participe circa 5000 de mineri din intreaga tara, este potrivit declaratiilor liderilor sindicali, lipsa de interes a Guvernului fata de rezolvarea problemelor financiare din industria miniera. Revendicarile minerilor sunt insa mai multe, nota de protest intocmita pentru acest eveniment numarand 8 puncte.

LSMVJ se dezice de actiunea minerilor

Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, cea mai importanta organizatie a minerilor din Valea Jiului, a primit cu stupoare decizia colegilor din Oltenia de a organiza un miting in Valea Jiului. Presedintele Ligii, Zoltan Lacatas spune ca, „in spatele acestei actiuni haiducesti, care poate provoca mult rau imaginii Vaii Jiului, stau interese de grup ale unor lideri de sindicat”.

LSMVJ a anuntat ca nu va participa sub nici o forma la acest mars de protest, cu atat mai mult cu cat zilele trecute, in cadrul unei intrevederi a Biroului Executiv al Ligii cu ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres, o buna parte din problemele ridicate de minerii Vaii Jiului au fost rezolvate.

Presedintele LSMVJ crede ca autorizarea acestui mars este o grava eroare, existand pericolul ca imaginea Vaii Jiului, atat de puternic afectata de mineriade, sa fie puternic afectata, iar rezultatul actiunii sa fie exact opus celui despre care vorbesc organizatorii.

La randul sau, Confederatia Sindicala Nationala Meridian a informat ca „am luat la cunostinta cu surprindere despre decizia colegilor din Oltenia de a organiza un miting de protest la Petrosani.” Cu toate ca in opinia liderilor de la Meridian, situatia actuala a mineritului romanesc ar putea impune si astfel de abordare a luptei sindicate, acestia se arata surprinsi de locatia si actorii acestei actiuni.

Avand in vedere faptul ca atat Centrala Miniera, cat si LSMVJ sunt membre ale Confederatiei Meridian, reprezentantii acestei confederatii sustin ca un eventual protest al minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit sa fie atributul LSMVJ, reprezentant legitim majoritar al minerilor din regiune, si nicidecum al colegilor din Oltenia.

Prologul unei mineriade pasnice

Mitingul minerilor ar fi trebuit sa se desfasoare vineri 7 iulie, la Bucuresti. Cum insa liderii minerilor nu au primit aprobare pentru a marsalui prin Capitala, a fost aleasa o alta destinatie cu semnificatie in acest domeniu.

Desi au existat destule voci care au cerut autoritatilor din Petrosani sa nu aprobe desfasurarea marsului, primarul Carol Schreter spune ca, dupa discutiile pe care le-a avut cu organizatorii, a acceptat sa autorizeze actiunea minerilor.

„Parerea mea este ca nu e normal ca acest miting sa se desfasoare la noi, avand in vedere antecedentele si mai ales faptul ca majoritatea participantilor sunt din Oltenia, dar am autorizat acest miting, pentru ca am incredere ca nu vor fi evenimente neplacute si, in plus, consider ca acesta este un drept democratic pe care nu se cuvine sa-l incalcam”.

Organizatorii au dat, la randul lor asigurari ca marsul de vineri va fi unul pasnic, avand scopul de a atrage atentia Guvernului asupra problemelor din minerit. Marsul va avea loc vineri, 7 iulie 2006, intre orele 10,00 si 13,00. Traseul pe care-l vor strabate minerii este din cartierul Aeroport (intrarea in Petrosani dinspre Tg.Jiu), locul in care se va forma coloana de manifestanti pana in Piata Victoriei, la iesirea din Petrosani inspre Deva, cu o oprire in fata sediului Companiei Nationale a Huilei.

In ciuda asigurarilor date de organizatori, pentru a asigura ordinea publica si a preintampina anumite evenimente neplacute, coloana de manifestanti va fi insotita pe tot traseul de cordoane de jandarmi si de politisti.