Pe ordinea de zi a Consiliului Local Deva se afla un proiect de hotarare prin care alesii trebuie sa aprobe preluarea de catre municipalitate a firmei "Electrocentrale Deva" SA, mai precis a Termocentralei Mintia.

In expunerea de motive pe care se bazeaza proiectul de hotarare este invocat ca temei legal HG 462/2006, prin care se aproba programul "Termoficare 2006-2009 - calitate si eficienta", inaplicabil in cazul municipiului, deoarece termocentrala nu are productie principala de energie electrica, agentul termic fiind produs rezidual.

Conform actului normativ mentionat, administratiile locale pot sa preia in administrare centralele termice (CET) care au ca produs principal agentul termic.

Termocentrala Mintia este una dintre cele mai mari din tara, dar produce cea mai scumpa energie electrica. De cativa ani, agentul termic pentru sistemul centralizat de incalzire a municipiului Deva este asigurat de aceasta centrala termoelectrica.

O posibila miza - iertarea de datorii

Apa folosita pentru racirea instalatiilor de productie a energiei electrice este deversata prin conducte in punctele termice din oras, pentru a nu fi pompata in turnurile de racire. Firma care se ocupa cu administrarea retelei centralizate de incalzire si a distributiei de apa calda este SC "Calor" SA, aflata in subordinea Consiliului Local.

Aceasta societate a acumulat pana in prezent o datorie de peste 300 de miliarde lei vechi catre Termocentrala Mintia. O posibila miza a preluarii obiectivului de catre Consiliul Local si formarii unei firme unice de productie si distributie a agentului termic este si iertarea de la plata datoriei a firmei "Calor" SA.

Viceprimarul democrat al municipiului, Ioan Inisconi, este de parere ca alesii locali vor vota acceptul de preluare a Termocentralei Mintia fara sa fie in cunostinta de cauza. "Cand preluam o firma, trebuie sa stim totul despre ea. Ce patrimoniu are, ce datorii, ce costuri de productie, in general toate datele tehnico-economice. Doar asa putem vota in cunostinta de cauza.

Cred ca alesii locali nu stiu ce voteaza, daca voteaza proiectul de hotarare in aceasta formula", sustine Inisconi.

In nici unul dintre actele care fundamenteaza proiectul de hotarare nu sunt prezentate datele tehnico-economice ale afacerii.

O centrala nerentabila

Termocentrala produce cea mai scumpa energie electrica din tara. Un megawatt/ora costa 165 RON, dublu fata de centralele de la Turceni sau Rovinari. In prezent, unitatea de la Mintia functioneaza cu un singur grup de productie si livreaza curent in principal in Valea Jiului, in compensare pentru carbunele pe care il foloseste ca materie prima.

Specialistii in domeniul energetic apreciaza ca preluarea centralei electrice de catre Consiliul Local Deva ar insemna falimentul sigur al acesteia si inchiderea automata a minelor din Valea Jiului care ii furnizeaza combustibilul.

Executivul local vrea sa achizitioneze Termocentrala pentru asigurarea agentului termic necesar sistemului centralizat de incalzire si distributiei de apa calda, in conditiile in care productia de baza a centralei este energia electrica, apa fierbinte necesara incalzirii locuintelor din oras fiind produs rezidual.

Preluarea acestui obiectiv se intentioneaza in conditiile in care SC "Calor" SA,, care administreaza sistemul de incalzire centralizat si distributia apei calde menajere in Deva, este intr-o situatie financiara dezastruoasa.

Datoria firmei numai catre Termocentrala Mintia este de peste 300 de miliarde lei vechi. Conducerea firmei, aflata in patrimoniul Consiliului Local, se plange ca nu poate sa rentabilizeze "Calor" din cauza numeroaselor debransari si a faptului ca cetatenii renunta la sistemul centralizat.

In prezent, mai mult de jumatate din locuitorii municipiului resedinta a judetului Hunedoara detin centrale de apartament, iar aproape un sfert sunt debransati de la sistemul centralizat.