Numarul copiilor care aduc pe lume copii a crescut alarmant in ultimii ani in Romania. Conform ultimelor date ale Institutului National de Statistica, la nivel national, in anul 2005 s-au nascut peste 20.000 de bebelusi, ai caror mame erau minore. Acestea fie au ramas insarcinate accidental, fie sunt deja maritate neoficial, iar nasterea copilului este o "cerinta" a comunitatii in care traiesc.

Astfel, la varsta la care colegele lor de clasa invata despre integrale sau pregatesc comentariile pentru Bacalaureat, mamicile minore devin specialiste in schimbarea scutecului, imbaiatul papusilor cu suflet si prepararea laptelui praf.

Unul dintre judetele in care aceste cazuri se inregistreaza aproape saptamanal este Caras-Severinul. Conform datelor de la sectia de Nou-Nascuti a Spitalului Judetean Resita, majoritatea proaspetelor mamici sunt de etnie rroma sau locuiesc in zonele rurale.

Printre ultimele cazuri devenite celebre, din primavara acestui an, este cel al unei fete de numai 13 ani, de etnie rroma, din orasul Bocsa, care a adus pe lume o fetita de aproape 3 kilograme. Desi foarte tanara, aceasta a nascut fara nici o problema, pe cale naturala.

Un alt caz, mai special, este cel al unei tinere din Resita, eleva in clasa a XI-a, care a ramas intentionat insarcinata, dupa ce parintii nu au fost de acord cu prietenul ei, mai exact, i-au cerut sa renunte sa se mai intalneasca cu baiatul.

Fata are 16 ani, iar el - 19. Ea - premianta pe scoala ani de-a randul, el abia cu opt clase terminate. Adolescenta a ramas gravida, ea anuntandu-si parintii abia in luna a VI-a de sarcina. A urmat scandalul tatalui, cu replici de genul: "asa ti-ai crescut fata", episodul cu tentativa de sinucidere a mamei, iar mai apoi totul a reintrat la normal.

Cele doua familii s-au intalnit, au dat mana ca viitori cuscrii, iar acum sunt fericiti ca au o nepotica de 2,800 kg.