O racheta "scapata" de la un punct de lansare din judetul Prahova i-a speriat pe localnicii din comuna Breaza din Buzau. Proiectilul a fost gasit pe un cimp din apropierea curtii unui satean, iar oamenii care se aflau la munca cimpului s-au alarmat, pentru ca n-au stiut de unde provine si daca este sau nu periculoasa pentru ei.

In scurt timp ei au chemat politia si echipele de pirotehnisti, acestia constatind ca era vorba de ramasitele unei rachete antigrindina, de felul celor produse la Electromecanica Ploiesti si folosite in programul antigrindina aprobat de ministerul Agriculturii. Resturile rachetei nu prezentau nici un pericol pentru populatia din zona.

Potrivit oficialilor prahoveni, racheta a functionat normal, numai ca, dupa eliberarea in atmosfera a compusilor chimici, s-a descompus in bucati mai mari decit ar fi trebuit.

Dupa toate probabilitatile, racheta ar fi fost lansata de la punctul de lansare Gura Vadului din judetul Prahova si, dupa ce si-a facut treaba printre norii aducatori de ploaie cu piatra s-a prabusit pe teren buzoian si a provocat panica printre localnicii din Breaza.

Rachetele antigrindina produse la Ploiesti sint contruite pentru introducerea in nori a unor substante active speciale in scopul producerii artificiale de nuclee active, prin arderea unei compozitii pirotehnice speciale ce contine compusi iodati, respectiv iodura de argint si de potasiu.

In urma acestei reactii se genereaza aerosoli care sint ejectati prin orificiile prevazute in carcasa componentei utile, iar acestia, actionind in interiorul norilor, previn formarea grindinei.