Tinerii care contracteaza credite ipotecare pentru constructia de locuinte vor primi o subventie de 20 la suta. Guvernul a aprobat un plan national pentru sprijinirea contruirii de locuinte. Legea nr.62/2006 va fi abrogata.

Tinerii care contracteaza credite ipotecare pentru constructia de locuinte vor primi o subventie de la bugetul de stat de 20 la suta din pretul pe mp suprafata construita, a anuntat la finalul sedintei de Guvern de miercurea trecuta, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Tot atunci a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta, programul national privind "Sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala".

Pentru cine?

Subventia se acorda, o singura data, in limita a maxim 81 mp suprafata construita, iar beneficiari pot fi tinerii casatoriti care la data contractarii locuintei nu au implinit 35 de ani.

De asemenea familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau familiile evacuate din locuinte situate in constructii expuse alunecarilor de teren, seismelor, inundatiilor ori intrate sub incidenta normelor privind retrocedarea pot solicita acelasi sprijin financiar.

Beneficiarii pot construi locuinte cu suprafete mai mari de 81 mp, insa vor primi subventia doar pentru aceasta suprafata.

Cand se primesc banii?

Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat. Subventia acordata nu va putea depasi limita de cost, ce va fi stabilita periodic, prin Hotarare de Guvern, in functie de evolutia preturilor la constructii.

Beneficiarii subventiei nu trebuie sa detina o locuinta in proprietate, sa fie la prima locuinta construita prin credit ipotecar si sa lucreze prin antreprenori specializati.

Sumele care vor fi alocate anual de la bugetul de stat se vor acorda de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin intermediul consiliilor locale ale localitatilor in care vor fi amplasate locuintele.

"Speram ca prin aceasta Ordonanta vom impulsiona constructia de locuinte si o vom scoate din zona gri", a declarat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru amenajarea teritoriului.

Subventie generalizata

Pana in luna iulie 2005, subventia de 20% era acordata numai persoanelor care isi construiau o locuinta prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Aceasta prevedere a fost caracterizata drept anticoncurentiala, intrucat ANL era avantajata fata de companiile private.

MTCT a initiat proiectul de Ordonanta de Urgenta care are in vedere trecerea treptata la generalizarea subventiilor, prin acordarea acestui sprijin persoanelor care au nevoie urgenta de ajutor pentru construirea unei locuinte.