Patriciu se afla in negocieri cu Ana-Maria Tinu ca sa preia pachetul majoritar de actiuni detinute de aceasta la ziarul ‘‘Adevarul’‘. Doar ca, la fel cum nici acum in spatele fostei Scanteia nu se afla cu adevarat actionarul din acte, si in cazul noii tranzactii exista suspiciuni in privinta celui care intretine negocierile.

Povestea controversei din spatele ‘‘Adevarului’‘ incepe imediat dupa moartea invaluita in mister a lui Dumitru Tinu. Ziaristul a murit in 2003, chiar de Anul Nou, dupa ce a plecat de la o petrecere organizata la hotelul Marriot.

Concluziile finale ale raportului medico-legal unde s-au recoltat probele histo-patologice si biologice au aratat ca Dumitru Tinu a murit intr-un accident de masina din cauza ca a adormit la volan.

Aceasta ipoteza a fost insa indelung contestata de concubina lui, Emilia Iucinu, care a lasat sa se inteleaga in repetate randuri ca moartea lui Tinu a fost inscenata si ca el de fapt a fost ucis cu sange rece. De atunci, Emilia Iucinu se judeca in justitie pentru a obtine certificatul de paternitate pentru fiul sau Andrei Iucinu.

Desi tanarul seamana leit cu tatal sau, nicio instanta nu a dat drept definitiva vreo decizie privind paternitatea.

Sergiu Andon - mijlocitorul tranzactiei

Avocatul familiei Iucinu a fost de-a lungul timpului parlamentarul conservator, Sergiu Andon, un bun prieten al rapostatului Dumitru Tinu. El a pledat ani intregi pentru recunoasterea lui Andrei ca mostenitor de drept.

In cazul in care vreo instanta va da vreo hotarare irevocabila si definitiva ca Andrei Iucinu este fiul lui Tinu, tanarul va imparti intreaga avere lasata mostenire cu Ana-Maria Tinu, fiica de drept a lui Dumitru Tinu. Inclusiv actiunile ‘‘Adevarul’‘ ar trebui sa fie impartite.

Ana-Maria Tinu detine 84% din pachetul de actiuni al cotidianului, iar lui Andrei i-ar reveni jumatate. Cei mai multi au mirosit inca de pe atunci oportunitatea de a pune mana pe un ziar influent si valoros prin apropierea de fiul inca ilegitim a lui Tinu.

Prima data s-a pus problema proprietatii ‘‘Adevarului’‘ anul trecut, cand Cristian Tudor Popescu a plecat cu jumatate din redactie si a infiintat un nou ziar. Motivul declarat al demisiei a fost indepartarea lor din Consiliul de Administratie, situatie in care, spuneau ei, nu isi mai puteau asuma responsabilitatea pentru politica editoriala a ziarului.

Masura a fost dictata de actionarul majoritar al editorului, Ana-Maria Tinu. Ea a decis ca profitul ziarului pe 2004 sa fie transformat in intregime in dividende si ca salariile angajatilor sa fie inghetate pe tot parcursul anului in curs.

Inainte de plecare, Cristian Tudor Popescu a declansat un atac dur impotriva deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, pe care l-a acuzat ca a incercat, in calitate de ‘‘patron’‘, sa intervina in politica editoriala.

Hrebe devine partener cu Patriciu si Voiculescu

Cum a ajuns Viorel Hrebenciuc sa coordoneze ‘‘Adevarul’‘ nu este foarte limpede. Se stie insa ca Dumitru Tinu a fost in legaturi foarte bune cu patronul Marriot, Fathi Taher, care este prieten la randul sau cu Hrebenciuc. Se presupune, de asemenea, ca o parte din banii investiti in ‘‘Adevarul’‘ veneau de la Taher.

Si ca Dumitru Tinu a ramas cu o datorie destul de mare fata de el. Dincolo de orice speculatie, acum Ana-Maria Tinu doreste sa cedeze pachetul majoritar pe care il detine la ‘‘Adevarul’‘, catre un grup de oameni de afaceri din care face parte si presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. ‘‘Grupul’‘ este insa mult mai generos.

Anul trecut, Sergiu Andon, avocaul lui Iucinu, a renuntat sa il mai reprezinte pe acesta in instanta. In schimb, el este avocatul sefului Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Goana dupa acapararea cat mai multor vehicule media a dat-o insa, in acest an, Sorin Ovidiu Vantu care a cumparat Trustul Catavencu.

Ca sa echilibreze plaja mediatica, se pare ca Voiculescu este la un pas sa isi indeplineasca un vis mai vechi, cel de a pune mana pe ziarul ‘‘Adevarul’‘. Tranzactia se va face prin intermediul avocatului sau, care stie cel mai bine bucataria interna a ziarului. La fel ca si situatia juridica.

S-ar putea ca Andrei Iucinu sa fi iesit insa, de aceasta data, din calculele negociatorilor.

Planul de dezvoltare a ziarului, invocat acum de Ana-Maria Tinu, implica, pe langa cotidianul Adevarul, si alte proiecte printre care lansarea unui post de televiziune - Adevarul TV, a inca unui canal tv si a unui tabloid. Valoarea cotidianului ‘‘Adevarul’‘ este estimata la aproximativ 1 milion de euro.

Drept urmare, Dinu Patriciu va achizitiona impreuna cu Dan Voiculescu cea mai mare parte din actiunile ziarului. Iar istoria comuna a celor doi (prin actiunile pe care le-a detinut fiica lui Dan Voiculescu la rafinaria Petromidia) certifica o buna colaborare si in ceea ce priveste cotidianul.

Indoielile raman in ceea ce priveste echilibrul editorial al ziarului, invocat in prag de vanzare de Ana-Maria Tinu.