Build Corp, firma de casa a lui Iulian Dascalu, a inaintat autoritatilor locale si posibilitatea unei asocieri in participatiune, de pe urma careia CL Cluj sa incaseze anual 65.000 euro, adica o ‘‘chirie’‘ de 0,7 euro/mp pe an. In acest fel, Build Corp ar reusi sa plateasca 5 milioane de euro (suma oferita de Nervia Center) abia in 80 de ani.

Cu toate acestea, deja se aud voci in CL care ar prefera o astfel de asociere, desi caietul de sarcini era intocmit doar pe varianta concesiunii.

In cazul in care firma directorului executiv Iulius Group ar fi desemnata castigatoarea licitatiei pentru terenul din zona Expo Transilvania, clujenii se vor trezi cu un Iulius Mall aparut pe neasteptate.

Miscarea orchestrata de Iulian Dascalu a avut drept scop ascunderea interesului pe care il are pentru zona mentionata in contextul scandalului public legat de celalalt mall pe care il construieste in Gheorgheni prin sfidarea unei sentinte juridice.

Tentaculele Iulius Group Iasi incearca sa-si faca loc in Cluj pe cai subtile, care scapa chiar si autoritatilor locale. BZA a descoperit ca sub firma care se lupta pentru construirea celui de-al treilea mall in Cluj-Napoca se ascunde mana dreapta a lui Iulian Dascalu.

Build Corp, societatea comerciala ieseana care a participat in urma cu doua zile la licitatia pentru concesionarea terenului din zona Expo Transilvania, o are ca asociat pe Stela Fodor, director executiv al Iulius Group. Stela Fodor este asociata cu Iulian Dascalu si parintii acestuia in Cooperativa mestesugareasca Mica Trei -D, la Iasi.

Mentionam ca Build Corp este o firma de constructii, fara a avea tangenta cu activitatile comerciale. Build Corp a construit la Iasi mall-ul lui Dascalu si urmareste la Cluj acelasi tipar.

Blocat in instanta pe doua proiecte majore, mall-ul de la Cluj si proiectul Palas din Iasi, Iulius Group, controlat de tanarul om de afaceri Iulian Dascalu, incearca sa-si faca intrarea pentru un al doilea mall la Cluj.

La licitatia organizata de Primaria Cluj-Napoca in urma cu doua zile pentru concesionarea a 5 hectare de teren in zona Expo Transilvania au participat doua societati comerciale: Nervia Center Cluj si Build Corp Iasi. Surpriza a fost regasirea directorului executiv Iulius Group, Stela Fodor, in postura de asociat cu 5% in Build Corp. Actionarul majoritar al Build Corp este George Ivanescu.

Firma Build Corp a fost infiintata in anul 2001 si are sediul social la aceeasi adresa cu Iulius Group - strada Sararie nr. 6, Iasi.

De altfel, Build Corp a fost constructorul mall-ului din Iasi, iar situatia se poate repeta si la Cluj. Build Corp, firma de casa a lui Dascalu, a participat la licitatia organizata de Primaria Cluj-Napoca in vederea concesionarii terenului pentru un nou mall cu spatiu de agrement.

Pretul de pornire a licitatiei a fost de 50 de euro/mp, iar Build Corp a oferit 60 de euro sau o asociere in participatiune cu Consiliul Local Cluj, dupa modelul Palas Iasi, adica 90% pentru firma si 10% pentru municipalitate.

Cu toate ca oferta competitorului Build Corp, firma clujeana Nervia Center, a fost de 101 euro/mp, s-au ridicat obiectii privind o restanta de 10.000 lei (100.000.000 lei vechi). Insa, obiectia nu are un fundament real, fiind vorba de o problema de birocratie, intrucat banii au fost virati la Trezoreria Bucuresti, nu la Cluj, iar administratia financiara nu a actualizat inca datele.

Pe de alta parte, Build Corp a inaintat autoritatilor locale posibilitatea unei asocieri in participatiune, de pe urma careia CL Cluj sa incaseze anual 65.000 euro, adica o ‘‘chirie’‘ de 0,7 euro/mp pe an.

In acest fel, Build Corp ar reusi sa plateasca 5 milioane de euro (suma oferita de Nervia Center) abia in 80 de ani. Cu toate acestea, deja se aud voci in CL care ar prefera o astfel de asociere, desi caietul de sarcini a inclus doar varianta concesionarii, iar licitatia a fost organizata in acest scop.

Surse din CL ne-au informat ca Build Corp a promis 10 apartamente sociale pentru CL si 200 mp pentru construirea unui sediu de primarie de cartier. Aceasta metoda este identica celei de la Iasi, unde Iulius Group ar fi oferit, in mod generos, o parte din terenul concesionat de la primarie pentru construirea sediului Curtii de Apel.

In cazul in care firma directorului executiv Iulius Group ar fi desemnata castigatoarea licitatiei pentru terenul din zona Expo Transilvania, clujenii se vor trezi cu un Iulius Mall aparut pe neasteptate.

Miscarea orchestrata de Iulian Dascalu a avut drept scop ascunderea interesului pe care il are pentru zona mentionata in contextul scandalului public legat de celalalt mall pe care il construieste in Gheorgheni prin sfidarea unei sentinte juridice.

Iulius Group continua in graba lucrarile la mall-ul din cartierul Gheorgheni, cu toate ca, in mod legal, proiectul se afla in stand-by pana la solutionarea procesului initiat de South East Euromentor.

Cu toate ca Tribunalul Mures a admis la inceputul lunii iunie cererea South East Euromentor de suspendare a punerii in practica a Hotararii Consiliului Judetean privind construirea mall-ului din Gheorgheni, Iulian Dascalu, patronul Iulius Group mizeaza pe faptul ca va finaliza lucrarile pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va da sentinta finala.

De regula, parcursul unui caz de la instantele inferioare pana la ICCJ dureaza luni de zile, chiar un an, timp in care mall-ul lui Dascalu poate fi terminat, cel putin partial. Chiar daca sentinta irevocabila va fi in defavoarea Iulius Group, presiunea la care vor fi supusi judecatorii este imensa in cazul in care complexul comercial este deja ridicat.

In ciuda insistentelor noastre, la sediul Build Corp nu a fost nimeni de gasit. In schimb, Adam Ambrus, directorul Nervia Center, a declarat pentru BZA: ‘‘Caietul de sarcini e transant si prevede doar varianta concesiunii, singurul criteriu fiind suma. Noi am oferit aproape dublu fata de Build Corp. In ceea ce priveste obiectiunea ca am avea restante la stat, am facut dovada platii.

Acei bani au fost trimisi la Bucuresti inca din luna martie. Nu avem nici o datorie la stat.’‘

Vom reveni.