Firmele care actioneza in sfera inchirierilor de masini sunt intr-un numar foarte mare in toate orasele importante din tarile occidentale. Acestea au devenit o obisnuinta in tarile europene si nu numai si in acelasi timp o afacere foarte profitabila.

In ceea ce priveste orasul Constanta, aceste firme sunt insa foarte putine, desi urbea noastra este unul din principalele puncte turistice estivale din tara.

Firmele care isi desfasoara activitatea aici au, in special in perioada verii, foarte multe comenzi, in unele cazuri reprezentantii acestora fiind nevoiti sa-i puna in asteptare pe unii clienti din cauza faptului ca toate masinile erau inchiriate.

Anul acesta insa, odata cu lipsa de turisti in statiunile de pe tarmul Marii Negre, a scazut si profitul firmelor care inchiriaza masini, reprezentantii acestora fiind nemultumiti de scaderea clientilor in aceste luni care ar fi trebuit sa reprezinte perioada de varf.

„Nu vedeti ca vara aceasta toate statiunile sunt goale? Pai anul trecut nu mai faceam fata cererilor, acum stam si asteptam o comanda”, afirma reprezentanta unei firme rent-a-car. Din cauza tarifelor si a modalitatii de plata pentru a inchiria o masina la aceste firme, cei mai multi clienti sunt din randul strainilor.

„In general, clientii sunt din randul oamenilor cu o situatie financiara mai buna”, a mai afirmat responsabila de inchirieri a unei firme de inchirieri. Oamenii de afaceri si turistii straini sunt clientii obisnuiti pentru aceste firme, ei trebuind sa fie insa posesorii unui card de credit pentru a inchiria o masina, ca singura posibilitate pentru a se efectua inchirierea.

Oferta acestor firme in ceea ce priveste masinile este una extrem de bogata, lipsind insa la multe firme locale din gama „rent-a-car” marca autohtona de autoturisme.

Aceste firme doresc sa achizitioneze si autoturisme de marca autohtona, ale caror tarife vor fi vizibil mai mici, pentru a extinde sfera clientilor si in randul romanilor cu o situatie materiala care nu le permite inchirierea unei masini straine scumpe.

Se pot totusi inchiria de la masini de teren si de tip limuzina, preferate in special de oamenii de afaceri, pana la masini mai sportive si in acelasi timp mai ieftine, acestea din urma fiind preferate de turisti, in general de cei tineri.

Tarife intre 50 si 150 euro pe zi

Tarifele pentru inchirierea unui autovehicul variaza in functie de durata de timp pentru care clientul vrea sa o inchirieze si de tipul masinii in cauza. In general, acestea pornesc de la 50-60 de euro pe zi, pentru o masina mai putin puternica, si ajung pana la 120-150 de euro pe zi pentru masinile de tip SUV.

Dupa cum afirma unii reprezentanti ai firmelor, nu exista o perioada de timp anume pentru care clientii inchiriaza o masina, aceasta putand ajunge la peste o saptamana. Clientela firmei Mondorent, care ofera serviciul rent-a-car la Aeroportul Mihail Kogalniceanu, este formata in proportie de 90 % din oameni de afaceri straini, dupa cum afirma reprezentantul acesteia, Puscas Daniel.

Tarifele se incadreaza intre 60 si 150 de euro pe zi. Spre deosebire de firmele rent-a-car care isi desfasoara activitatea in afara granitelor tarii, care asigura si cazare pentru clienti, in cazul in care masina se strica pe drum, firmele din judet nu au o astfel de facilitate.

Reprezentantul Mondorent a mai precizat ca in cazul autovehiculului care se strica in drum din vina firmei, aceasta va trimite imediat o alta masina sa o inlocuiasca, nefiind nevoie sa plateasca clientului cazare, spre deosebire de strainatate.