Noile centre comerciale dinamizeaza piata subantreprenorilor din Cluj

Suprafata desfasurata: mall - 52.937 de metri patrati, office building - 8000 de metri patrati; numar de niveluri: mall cu subsol, demisol, parter si un etaj, office building pe cinci niveluri; valoarea investitiei: 48 milioane de euro; data inaugurarii: semestrul II al anului 2007.

Coordonatele care reflecta dimensiunea Iulius Mall ii fac pe antreprenorii clujeni care se pregatesc sa contracteze lucrari la acest proiect sa anticipeze cresteri ale afacerilor si chiar extinderea activitatii.

Nici pana acum Clujul nu se putea plange de lipsa de proiecte in constructii, dar, o data cu inceperea celor de anvergura viitoarelor centre comerciale (Polus Center si Iulius Mall) vor veni, intr-adevar, vremuri bune pentru multe dintre firmele clujene din domeniu.

Antreprenorul general al proiectului Iulius Mall Cluj este societatea Build Corp, acelasi antreprenor folosit si pentru proiectele similare din Iasi si Timisoara. Build Corp selecteaza subantreprenorii pe toate domeniile, pana in prezent incheindu-se 47 de contracte cu societati specializate pe diverse segmente din proiect, sustin reprezentantii Iulius Mall.

Contractele se incheie dupa analizarea ofertelor si negocieri. “Avem documentatie, cei care fac oferte sunt chemati la negocieri, dupa care urmeaza incredintarea lucrarilor”, a explicat Dan Boite, seful de santier de la Iulius Mall. Criteriile de care se tine cont sunt pretul si termenul de executie a lucrarilor.

In afara de aceste elemente, locul unde companiile isi au sediul reprezinta, de asemenea, un aspect luat in considerare. “Nu vrem sa neglijam Clujul. Deocamdata, nu avem nici o firma din afara judetului. Cu unele societati avem deja contracte, cu altii suntem in discutii, avem 500 de oameni in santier.

Pe baza experientei din Timisoara, estimez ca vom avea in jur de 700 de contracte cu sub-antreprenori”, a spus Boite. Potrivit acestuia, Iulius Mall va recurge la incheierea de contracte cu societati din afara Clujului doar in cazul in care judetul nu va oferi suficiente resurse. “Ne vom gandi sa apelam la constructori din alte zone doar daca nu gasim disponibilitate aici.

Insa, daca tinem cont de felul in care arata piata constructiilor din Cluj, nu cred ca nu vom gasi suficiente firme cu care sa lucram. A fost o mirare si pentru noi. Sunt constructori buni, se misca bine, lucreaza cu program prelungit. Nu ma asteptam sa fie chiar asa”, a declarat Boite.

Fericiti cei cu tamplaria, peretii, usile si ferestrele

Una dintre societatile clujene care se pregatesc sa contracteze lucrari la Iulius Mall este Technoplast. “Am lucrat deja la mall-ul din Timisoara, asa ca avem experienta in asemenea proiecte. Am pornit relatia acolo, unde am avut probabil cel mai mare volum de lucrari pe segmentul care ne interesa, si probabil ea va continua. Eu sper sa continuam colaborarea.

Beneficiul pentru Cluj va fi foarte mare. Aceasta va fi una dintre primele lucrari unde se va implica o buna parte dintre companiile de constructii din Cluj. Va fi necesara o colaborare intre foarte multe societati din domeniu”, crede Mihai Fratila, de la Technoplast.

Profilul de activitate permite firmei contractarea de lucrari pe partea de tamplarie, pentru pereti, cortina, usi si ferestre. “Acest proiect s-ar plasa in topul lucrarilor pe care le avem. Va fi, cu siguranta, unul dintre cele mai importante la care am lucrat”, a spus reprezentantul Technoplast.

Tinand cont de volumul de lucrari, Fratila estimeaza ca cele pentru partile de tamplarie ar putea ajunge undeva la peste un milion de euro. “Acolo vor lucra si alte firme, constructia trebuie facuta in timp foarte scurt. Lucrarile vor incepe din decembrie”, a spus acesta.

Daca se va semna contractul, din partea societatii vor fi implicati toti angajatii din sectorul de tamplarie de aluminiu, adica in jur de 40 de oameni. “Se va lucra pe mii de metri patrati si cu materiale scumpe”.

Firma este impartita in doua sectii - o parte de tamplarie PVC si una de tamplarie aluminiu, iar Fratila estimeaza ca lucrarile de la mall ar putea sa aduca aproximativ 30% din cifra de afaceri a anului viitor pe partea de tamplarie de aluminiu. Cifra de afaceri a companiei va ajunge, in 2007, la aproximativ 8 milioane de euro.

Potrivit conducerii, societatea a inregistrat, in fiecare an, cresteri ale cifrei de afaceri intre 60 si 100%.

Afaceri extinse pentru mall

ARL Cluj participa la lucrarile de terasamente si escavatii, unde lucreaza cu 30 de autobasculante. Pe santier lucreaza 40 de persoane, dar nu toti sunt angajati ai firmei, deoarece o parte dintre utilaje sunt inchiriate si operate de personalul firmei-proprietar. Aceste lucrari sunt in curs de finalizare, dar ARL se pregateste si de unele mai ample.

“La ora aceasta, lucrarile sunt de valoare mica, dar speram sa obtinem si altele, de platforma, de drumuri, specifice activitatii noastre. Putem lua lucrari de cateva milioane de euro”, a afirmat Dan Mihancea, director general al ARL Cluj. Societatea are in jur de 400 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro.

Miti Instal se ocupa de instalatii de apa si canalizare si participa deocamdata la lucrarile pentru organizarea de santier, unde, in fiecare zi, sunt intre doi si zece oameni. “Vom face oferte si pentru alte lucrari, pentru cele hidroedilitare, conducte de canalizare, de apa si instalatii de interior.

Nu putem lucra singuri la toata partea de instalatii, va trebui sa colaboram cu altii pentru executarea in termen a lucrarii. Daca vom obtine toate lucrarile pentru care vom depune oferte si pe care ne putem angaja sa le realizam, am putea avea o crestere estimata a cifrei de afaceri de 30-40% fata de anul precedent”, a spus directorul general al societatii, Mircea Rozor.

Pentru unii dintre subantreprenori, contractarea unor lucrari de aceasta anvergura ar putea duce la investitii si la extinderea afacerilor. “Ar insemna sa umblam si la structura firmei, sa ne dezvoltam, sa achizitionam utilaje, sa mai facem angajari”, a mai declarat Rozor.

Desi prioritare sunt lucrarile de aici, subcontractorii interesati de Iulius Mall nu exclud nici posibilitatea de a depune oferte pentru lucrarile de la celalalt proiect de centru comercial de anvergura din municipiu - Polus Center. Asta in cazul in care le vor permite resursele. “Aici am fost invitati.

Daca vom fi invitati si la Polus, ne gandim sa depunem oferte si acolo”, a spus Rozor. “S-ar putea sa depunem oferte si pentru Polus, dar nu stiu daca vom mai avea oameni”, a spus si Fratila, reprezentantul Technoplast.