Perspectiva construirii unui cartier de vile la periferia municipiului Timisoara, pe o parcela ce a apartinut Agentiei Domeniilor Statului (ADS), a starnit o lupta surda intre marii speculanti cu terenuri din orasul de pe Bega.

Fiecare incearca sa achizitioneze la preturi modice cele 22 de hectare de pamant, aflate la cativa kilometri de iesirea din oras, pe soseaua Timisoara - Sannicolau Mare, pe care ADS le-a cedat autoritatilor locale pentru punerea in posesie a anumitor detinatori de certificate de proprietate aparuti ca din senin.

Aceasta operatiune a fost posibila printr-un subtil trafic de influenta economico-politic, in care au fost implicati oameni politici si afaceristi care ruleaza pe piata imobiliara milioane de euro.

Singura problema a celor ce-si doresc terenul in discutie, pentru ca dupa parcelare si scoaterea din circuitul agricol sa-l vanda amatorilor de vile de lux, la preturi care pot merge si pana la 80 de euro/mp, este Statiunea de Insamantari Artificiale "Semtest" Timisoara.

Aceasta unitate, cu fermele de tauri, birouri si anexele salariatilor, ocupa tot frontul stradal aferent celor 22 de hectare, ceea ce scade considerabil valoarea terenului. In aceste conditii, ofertele pentru cumpararea "Semtest", in vederea demolarii si eliberarii terenului, nu au intarziat sa apara.

"Au venit la mine tot felul de intermediari ai traficantilor de teren pentru a intreba cu cat vand aceasta proprietate. Le-am spus ca niciodata nu o sa renunt la aceasta ferma, unde ne-am lasat zeci de ani din viata.

Cei veniti la tratative nu au renuntat si ne-au propus sa ne mute ferma, integral, intr-o alta locatie din apropierea Timisoarei", a dezvaluit directorul Statiunii de Insamantari Artificiale, Gheorghe Vaida.

Pentru a sublinia interesele imobiliare ce se invart din jurul "Semtest", mai trebuie spus ca baronii tranzactiilor cu teren din vestul tarii sunt gata ca, odata cu eventuala achizitionare a societatii, sa preia chiar si litigiile din instanta.

"Se incearca lichidarea "Semtest" pentru a se obtine profit din valorificarea terenului. Cine vrea acest teren, cata vreme pana acum nu a existat nici o revendicare? Aceste jocuri murdare, speculative, ale afaceristilor implicati in tranzactiile imobiliare trebuie eliminate, iar eu o sa merg pana la capat in sustinerea unitatilor agricole de importanta nationala.

Nu pot sa tolerez aceste presiuni teribile asupra unor institutii publice pentru a castiga speculantii, de aceea voi incerca sa aduc aceasta problema la cunostinta presedintelui Traian Basescu", a amenintat, nu demult, deputatul Valeriu Tabara.

Parlamentarul a fost sesizat asupra jocurilor de interese in care a fost cuprinsa unitatea timisoreana.