Schimbarea legislatiei nu a fost, insa, singurul motiv pentru care licitatia a fost anulata. In urma cu trei zile, ZIUA de Cluj demonstra, in premiera, ca unul dintre participantii la licitatie, Nervia Center, se afla in “off-side” total. Societatea in cauza fusese infiintata abia in acest an, la Cluj, si este patronata de o singura persoana, Adam Ambrus.

Viceprimarul Boros Janos, cel care trebuia sa prezideze comisia de licitatie (insa si-a luat, suspect, concediu) este asociat, indirect, in societatea Eureka Media SRL tocmai cu Adam Ambrus. Mai precis, Boros Janos este asociat in Group Eureka SRL si membru in Asociatia Eureka, ambele detinand parti sociale in Eureka Media SRL, unde Ambrus se numara printre actionari.

Comisia de licitatii s-a intrunit, din nou, in cursul diminetii de ieri, cu scopul de a analiza ofertele depuse de cele doua firme pentru concesionarea terenului de langa Expo Transilvania. Ofertele apartin, asa cum am mai aratat, firmelor Nervia Center din Cluj si Build Corp din Iasi.

Nervia a oferit 101 euro/mp, iar Build Corp 60 euro/mp si o oferta alternativa de asociere in participatiune, prin care garanta anual o rata minima de profit de 65.000 de euro. Certificatul de atestare fiscala al Nervia Center nu era, insa, curat, pe acesta existand inscrise restante de circa 10.000 de lei catre bugetul de stat, desi societatea fusese infiintata abia in acest an.

Pe de alta parte, Build Corp nu a prezentat in original documentul de plata a garantiei de 250.000 de euro. Comisia nici nu a mai ajuns sa discute despre aceste aspecte, deoarece unul dintre consilieri a adus in atentia colegilor faptul ca s-a modificat legea privind regimul concesionarii bunurilor publice.

Anulare acceptata de toti

“Consultand ultimele modificari legislative, am observat ca, din 30 iunie, este in vigoare o ordonanta de urgenta a Guvernului care reglementeaza regimul concesionarilor de bunuri publice. Potrivit acestei ordonante, la prima strigare trebuie sa fie cel putin trei oferte. Daca nu sunt trei, se reia toata procedura”, a declarat consilierul PNL Ovidiu Turdean.

Majoritatea membrilor comisiei a subscris propunerii sale de a tine cont de aceasta prevedere legala si de a anula licitatia. Au fost, insa, si doua abtineri, ale sefului Serviciului juridic din Primarie, Aurora Tarmure, si ale consilierului local UDMR Laszlo Attila.

Motivul invocat de acestia s-a referit la faptul ca se putea merge pe legea veche, deoarece era vorba despre o procedura in desfasurare. “Noi nu am fost de la inceput de acord cu acest proiect. Sper, din toata inima, ca, in acest fel, se va ajunge din nou in Consiliul Local sa discutam ce dorim, de fapt, pe acel teren.

Nu e neaparat nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu, dar ar fi oportun sa se faca un studiu din punct de vedere urbanistic pentru acel teren”, a declarat consilierul PSD Remus Lapusan.

Sursele ZIUA de Cluj sustin ca, de fapt, nu se mai doreste deloc realizarea unui mall acolo pentru ca, intre timp, administratia locala a pierdut cursa cu cea judeteana pentru cine construieste primul un asemenea obiectiv. In Cluj se lucreaza deja la doua complexe comerciale de tip mall.

In plus, Primaria ar fi fost instiintata de intentia unor parteneri germani ai Expo Transilvania de a include complexul expozitional clujean intr-un amplu circuit international, ceea ce ar aduce un imens castig de imagine Clujului. Conditia este, insa, ca Expo sa isi poata extinde aria de expunere.

Ca atare, se vehiculeaza ideea ca o parte din teren sa fie atribuita Expo Transilvania, iar pentru o alta parte sa se elaboreze un studiu care sa demonstreze ce utilizare s-ar putea da acelei zone.

Expo se bucura

Reprezentantii Expo Transilvania au aflat de la reporterul ZIUA de Cluj de decizia comisiei. “Era firesc sa se ajunga la aceasta decizie. Cred ca dezvoltarea acelei zone ar trebui gandita mai amplu, ca sa rezolve mai multe probleme. Cred in discernamantul Consiliului Local si al executivului Primariei si noi, Expo Transilvania, de asemenea, ne-am dovedit bunele intentii.

Cel mai bine ar fi sa ne dam mana cu totii, sa ne punem impreuna la o masa si sa discutam despre planurile de amenajare a acelui teren. Si apoi sa trecem la treaba”, a declarat directorul Expo Transilvania, Ioan Avram. Dezbaterea legata de acest proiect se va realiza intr-o sedinta viitoare a Consiliului Local.