Dupa cum scrie in lege, pe viceprimarita Oradiei o paste o ancheta penala. Biro Rozalia a declarat in fals ce are. Mai bine spus, a declarat ca n-are ce are.

GAZETA a descoperit, insa, ca femeia aduna o avere colosala si ca a reusit, in decurs de mai putin de doi ani, sa cumpere pe bani de nimica mai toata padurea Haieului, localitate situata in imediata apropiere a Bailor 1 Mai, dispunand de un potential turistic de invidiat si care acum este in plina dezvoltare, odata cu expansiunea fara precedent a statiunii.

Mosierii Biro

GAZETA a intrat in posesia unor documente care dovedesc fara tagada ca sotii Biro Barna si Rozalia au devenit mari mosieri. Este vorba despre un numar de 17 extrase de Carte Funciara din domeniul administrativ al satului Haieu, apartinator comunei Sanmartin, in care numele celor doi apare la rubrica proprietarilor.

Actele arata ca Biro Rozalia a cumparat, in total, 7,8 hectare de padure in Haieu. Parcelele au fost achizitionate in perioada 2001-2002, iar acum valoreaza aproape 800.000 de euro.

Luand in calcul expansiunea preturilor in ultimii doi ani la metru patrat de teren din zona, este foarte probabil ca, in viitorul apropiat, valoarea celor aproape 8 hectare de padure descoperite de GAZETA ar putea fi cifrata la aproximativ 2-2,5 milioane de euro.

Problema nu este, insa, aici. Pentru ca avere poate sa adune oricine, daca o face legal. Chestiunea se schimba atunci cand este vorba despre functionari publici, carora le revine obligatia sa declare ce avere au. Viceprimarita Oradiei, a facut-o, pe cinci pagini ale declaratiei sale de avere semnata in mai 2005. Numai ca a calcat pe bec.

Pentru ca, la rubrica “Bunuri Imobile”, unde trebuie declarate toate cladirile si terenurile aflate in proprietate, indiferent de categoria lor, Biro Rozalia nu a mentionat paderea din Haieu.

Apare, in schimb, o suprafata de 13,91 hectare de teren agricol in perimetrul satului, pamant cumparat impreuna cu sotul sau in cote de ½, lucru stiut, de altfel fiind de notorietate faptul ca sotii Biro detin in Haieu si tarlale agricole.

Cu toate ca rubrica din declaratia de avere mentioneaza clar ca terenul agricol este categorisit separat de terenul forestier, viceprimarita udemerista a Oradiei a “uitat” sa declare si padurea pe care o are in proprietate.

Tactica dictata

Fals in declaratii, asa se numeste infractiunea de a completa declaratii de avere care nu corespund adevarului. Fapta sanctionata de lege.

Conform Codului Penal, (art.292), “declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau unei institutii de stat (...), in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

De flagrantul acestei infractiuni, usor demonstrabil prin documentele intrate in posesia GAZETEI, ar trebui sa se autosesizeze organele abilitate sa deschida un dosar de cercetare penala. Daca o vor face sau nu, vom afla curand.

Problema falsului in declaratii este o chestiune distincta si care implica raspunderea individuala a viceprimaritei Oradiei. Un alt aspect al problemei cumpararii in bloc de terenuri in zone dinainte vizate, aspect mult mai grav si care vizeaza interese de stat si chiar de siguranta nationala, nu este discutat deschis de institutiile statului si poate fi foarte greu de demonstrat.

Surse apropiate serviciilor secrete confirma faptul ca sotii Biro nu sunt singurii potentati financiari de etnie maghiara care cumpara pe banda rulanta terenuri in Romania, acreditand ideea ca aceasta ar fi o tactica dictata de anumite cercuri satelit ale guvernului de la Budapesta.

Care au pus la cale un plan de a compila in blocuri compacte suprafete mari de teren din Ardeal, in puncte turistice cheie. Banii veniti dinspre aceste puternice cercuri financiare se spala prin firme locale, conduse de aserviti intereselor budapestane. Ca atare, nu este exclus ca si afacerile funciare derulate de sotii Biro sa nu fie straine de acest aspect...

Zice ca nu-i asa

Contactata de GAZETA, Biro Rozalia a negat ca ar avea in proprietate padure in Haieu. “Nu am informatii ca eu si sotul meu avem in proprietate padure“, a declarat viceprimarita. “Stiu ca avem mai multe terenuri in zona, insa nu este vorba despre padure. Stiu ca sunt terenuri arabile”.

Dupa ce a solicitat o pasuire de o ora sa se documenteze despre ce e vorba si sa se orienteze in noianul de acte de proprietate a terenurilor pe care le detine, Biro a revenit cu informatii mai clare. “Am gasit 11 coli CF din Haieu unde terenul pe care suntem proprietari eu si sotul meu figureaza, intr-adevar, ca si padure”, a sustinut Biro.

“Insa, realitatea faptica nu corespunde cu cea din acte. Pentru ca, in realitate, pe terenurile respective nu mai este padure, iar acum are alt regim juridic, asa cum apare mentionat si in Registrul Agricol al Primariei Sanmartin. Se poate verifica, padurea din acte nu mai este, a disparut.

Din cate stiu eu, avem un singur teren langa padure, care si acela este considerat teren arabil situat in extravilanul comunei”, a adaugat Biro, care a mai specificat ca actualul regim al terenurilor il poate dovedi si chitanta cu care a platit impozitul la primarie.

Intr-o incercare nefireasca de a glumi pe seama unei posibile fapte penale ce i s-ar putea pune in carca, viceprimarita a tinut sa revina cu inca un apel justificativ: “Daca imi dati o cota parte din banii pe care ii primiti ca sa scrieti acest articol, va mai dau o informatie buna”.

Informatia a fost buna, mai ales pusa in coada insipidei glume, dar fara sa aduca nicio nota de noutate.

Biro Rozalia a tinut sa specifice ca, dupa ce a fost interpelata de GAZETA, s-a interesat telefonic personal la Primaria Sanmartin de ce terenurile despre care ea stie ca sunt tarlale de cultivat porumb mai apar in acte ca si padure: “Aceasta transcriere a regimului juridic al terenurilor o poate face doar primaria, daca ea este proprietar, ori proprietarul de drept daca terenul a trecut in proprietate privata.

In aceasta din urma situatie, procedura spune ca nu se poate schimba regimul terenului decat daca proprietarul solicita prin instanta iesirea din indiviziune si noul regim al terenului este certificat de expertul topograf”.

Oricare ar fi explicatiile, puse in oglinda, declaratia de avere a lui Biro Rozalia si colile de Carte Funciara pe terenurile din Haieu cumparate de ea sunt in totala discrepanta, iar realitatea o pot constata cei care vor prelua elucidarea acestui caz.

Padurea nestiuta

Proprietatile forestiere descoperite de GAZETA, pe care viceprimarita Oradiei nu le recunoaste in declaratia de avere sunt toate din satul Haieu, comuna Sanmartin. Toate au fost cumparate in perioada 2001-2002 si nu sunt mentionate in declaratia de avere completata de Biro in mai 2005.

Este vorba despre 14 parcele de padure, in suprafata totala de 7,8 hectare, toate cumparate de sotii Biro Barna si Rozalia si inscrise in Coli Funciare (CF) ale satului Haieu sub numerele CF 229 (4.316 mp), CF 232 (5.754 mp), CF 236 (5.755 mp), CF 244 (5.755 mp), CF 246 (5.775 mp), CF 248 (4.500 mp), CF 249 (6.115 mp), CF 250 (3.956 mp), CF 251 (5.755 mp), CF 252 (2.877 mp), CF 256 (3.836 mp), CF 260 (5.734 mp), CF 263 (7.551 mp) si CF 801 (10.435 mp).

Sotii Biro au mai cumparat, in 6 iunie 2002, o tarla de padure in acelasi amplasament, in suprafata de 3.596 mp, subscris CF 243 - Haieu. Insa terenul a devenit ulterior subiectul unui litigiu in instanta, iar printr-o sentinta din februarie 2003, Justitia decide radierea dreptului de proprietate a celor care au vandut.

Nu se cunosc detalii despre modul in care a evoluat cazul, ori daca Biro si-au recuperat sau nu banii.

In familia viceprimaritei intra bani seriosi si din firma Tip Invest, specializata pe activitati de consultanta in afaceri si management si activitati imobiliare cu bunuri proprii, inregistrata pe Biro Barna, sotul Rozaliei. Top Invest a inregistrat, conform indicatorilor financiar-contabili postati pe site-ul Ministerului Finantelor, o cifra de afaceri in 2004 de 993.402.000 lei vechi.

Firma figureaza ca si proprietar al unei alte suprafete de padure in Haieu, in suprafata totala de 17,5 hectare, subscrisa CF 229 (2.158 mp), CF 263 (5.754 mp), CF 256 (7.672 mp) si CF 251 (1.918 mp). Toate aceste suprafete au fost cumparate in perioada 2003-2004, in care firma inregistrase un profit declarat de 632.436.000 ROL.

Conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala, cursul mediu al euro a fost in 2003 si 2004 de 38.500 ROL. Un simplu calcul aritmetic ne arata ca profitul net realizat de firma Top Invest in cei doi ani este de 16.416 euro.

Daca acesta ar fi fost investit in totalitate in cumpararea de teren forestier, ceea ce pare putin probabil, rezulta ca firma sotilor Biro a cumparat hectarul de padure cu mai putin de 950 de euro hectarul.

La o evaluare sumara, fara a tine cont de pozitionarea padurii si doar luind in calcul oferta medie, la prima strigare, a catorva dintre firmele de tranzactii imobiliare din Oradea, GAZETA a aflat ca valoarea de piata a hectarului de padure in Haieu s-a marit de patru ori in mai putin de doi ani, fiind acum de 3.500-4.000 de euro.

Deci, prin Top Invest, sotii Biro ar obtine acum un profit de aproape 50.000 de euro fara sa miste un deget.

Legea este explicita

Actul normativ care reglementeaza si sanctioneaza declararea averii este Legea 115/1996, “privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere”. Conform acestuia, “fapta persoanelor prevazute la art.2, de a face declaratii de avere care nu corespund adevarului, constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului Penal”.

Articolul sus amintit specifica foarte clar categoriile sociale care intra sub incidenta legii: “Presedintele Romaniei, deputatii, senatorii, membrii Guvernului, secretarii si subsecretarii de stat, precum si cei asimilati acestora, magistratii, consilierii judeteni si locali, primarii, functionarii publici care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor publice centrale ori locale, membrii consiliilor de administratie si persoanele care detin functii de conducere, de la directori, inclusiv, in sus, in cadrul regiilor autonome de interes national sau local, societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, Fondului Proprietatii de Stat, Bancii Nationale a Romaniei, bancilor cu capital de stat, total sau majoritar”.

Satul Haieu este situat la 4 km sud de Oradea si a fost documentar pentru prima data in anul 1.249 ca una din cele mai vechi localitati de la inceputul evului mediu din judetul Bihor. Atunci purta denumirea de “Terra Hewyo”, in traducere “ape calde”.

Dupa terminarea razboiului, cele 2 statiuni Baile Felix si Baile 1 Mai au inceput sa se dezvolte datorita fluxului tot mai mare de turisti care veneau la bai termale. Primele baze de tratament au fost construite aproximativ prin anii 1950-1960, lucru care a dus la dezvoltarea rapida a statiunilor.

Fiind situate la soseaua de legatura cu judetul, Baile Felix au suferit modificari benefice mult mai rapid decat Baile 1 Mai, care au inceput sa se dezvolte abia in 1978, odata cu construirea strandului termal Venus. De atunci, statiunea a cunoscut o dezvoltare continua, care a expandat in ultimii zece ani.