Fie ca sunt controlate din umbra de catre persoane cu influenta la Bucuresti, fie ca beneficiaza de “ajutoare” pe plan local, firmele capusa profita din plin de pe urma calamitatilor. Dupa care fac stanga-mprejur si-si numara banii din conturi, razandu-si hoteste in barba.

In Bistrita-Nasaud a aparut peste noapte o firma din Oradea, cu aproximativ 40 de utilaje si 50 de muncitori care sa ajute la deschiderea de drumuri. Mai ciudat este ca autoritatile judetene sustin cu tarie ca nu stiu cum a ajuns societatea Trameco SA la Tarlisua si mai ales cine a trimis-o acolo.

Partea “frumoasa” a lucrurilor - pentru posibilii papusari din umbra oradenilor si pentru patronii firmei in cauza - este data de estimarea cheltuielile sanatoase pe care Trameco le-a realizat: aproximativ 35 de miliarde de lei vechi sau, spus altfel, cam un milion de euro pentru ca s-a oferit o mana de ajutor sinistratilor.

Metehne vechi

Societatea Trameco SA din Oradea, impreuna cu firma Selina SRL, sunt doi clienti fideli ai fostei guvernari PSD, perioada in care firmele au prosperat din plin de pe urma lucrarilor incredintate, mai ales in zona muntilor Apuseni. Trebuie sa spunem din capul locului ca intre cele doua societati este o increngatura suspecta peste care domneste omul de afaceri Beniamin Rus.

In Trameco SA sunt asociati Bogdan si Eugen Hudriciu, Lenuta Rotar, Tunde Vincze si societatea Selina SRL, restul partilor sociale fiind impartite intre SIF Banat Crisana Arad, SIF Orizont Vest SA Oradea si o lista lunga de 1.615 persoane fizice care detin actiuni la SIF - uri.

In Selina SRL, Beniamin Rus apare asociat cu trei reprezentante ale sexului slab (Selina Pruncut, Andreea Rus si Adriana Rus), iar in Trameco SA este mentionat drept administrator alaturi de Iosif Kispal si Eugen Hudriciu. In aceasta formula completa, cele doua firme au participat la licitatii sau, pur si simplu, au primit lucrari din banii publici prin incredintare directa.

Exista voci care spun ca oradenii de la Trameco si Selina s-au descurcat foarte bine atat pe vremea PSD, cat si in actuala guvernare, pentru ca au stiut sa se puna bine cu cine trebuie.

Picati din cer

In urma cu doua saptamani, in zona calamitata de la Tarlisua au ajuns zeci de utilaje apartinand societatii Trameco SA, insotite de oameni cu pofta de lucru. Culmea, nici primarul din Tarlisua - Stefan Perhaita - nici presedintele Consiliului Judetean - Gheorghe Marinescu - nu si-au pus banala intrebare: “cine i-a trimis pe astia aici?”.

Prefectul de Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi, ne-a declarat ca a fost contactat de catre un reprezentant al societatii Trameco SA, care s-a oferit sa mearga la Tarlisua pentru a da o mana de ajutor, dar acesta nu a pomenit nimic de bani. Reprezentantul oradenilor nu a fost refuzat, iar firma Trameco a deplasat in zona un arsenal complet.

Directorul general al Trameco SA, Calin Roman, a declarat saptamana trecuta pentru GAZETA ca la cum au stat lucrurile la Tarlisua nu prea s-a mai pus problema de voluntariat, intrucat au deplasat in zona mai multe utilaje decat au estimat. “Noi avem experienta in astfel de situatii. Am mai actionat la indundatiile din Timis si din Moldova.

Se vorbeste de sume mari, dar noi nu am facut deocamdata decat niste estimari, nicidecum facturi. Din cate am inteles, pagubele din Bistrita-Nasaud au fost estimate cam la o mie de miliarde de lei… 35 de miliarde poate fi putin sau poate fi mult.

Daca va fi sa primim bani, atunci totul se va face in baza unor situatii de lucrari dupa verificarile autoritatilor judetene”, a mai declarat Stefan Roman. Bineinteles ca nici reprezentantul Trameco nu a dezvaluit numele persoanei care i-a sfatuit sa se deplaseze in zona, sustinand ca au facut totul din proprie initiativa.

Banoasa initiativa, am putea spune! Gheorghe Marinescu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, s-a grabit din capul locului sa declare ca nu are nicio legatura cu societatea Trameco SA. “Au mai fost chemate acolo societatile LDP, Comlorela, Nordconforest, Dimex si utilaje ale Directiei Silvice. Eu cand am mers acolo, miercuri sau joi, i-am gasit la munca.

Nu este nicio legatura intre mine si firma Trameco, chiar insist pe acest aspect. Intrebati in alta parte cum au ajuns aici. Deocamdata s-au facut niste calcule estimative, nu s-a platit niciun ban”, a spus Marinescu.

Exista zvonuri potrivit carora unii functionari din Consiliul Judetean ar fi umflat “calculele estimative” despre care vorbea Marinescu in scopul de-a primi cat mai multi bani de la Guvern. Cert este ca in haosul produs la Tarlisua dupa potop este foarte greu sa ai o situatie clara asupra tuturor lucrarilor efectuate de o firma sau alta.

Si mai este un aspect: situatiile de lucrari despre care vorbea reprezentantul Trameco ar putea fi semnate si cu ochii inchisi.

Punga larga a PSD

Beniamin Rus este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Bihor, un cunoscut om de casa si protejat al PSD Bihor. Averea sa este estimata la mai bine de 10 milioane de dolari. Este patron al firmei de constructii Selina SRL, cu care a intrat in afaceri in 1991.

In prezent, este actionar majoritar si la firma Trameco si controleaza pachetul majoritar de actiuni al SC Drumuri Bihor S.A. In urma relatiilor dezvoltate cu fosta putere, Rus a obtinut cu Selina contracte cu greutate pentru lucrari finantate din bani publici.

De altfel, pana nu demult, patronul Selina era considerat strategul din umbra al filialei PSD Bihor, unde a fost chiar vicepresedinte pana in toamna lui 2004.

Sprijinul financiar acordat social-democratilor a fost recompensat cu contracte de zeci de miliarde de lei. Selina a devenit una dintre cele mai importante societati de constructii din tara din punct de vedere al cifrei de afaceri. In 2003, societatea a avut o cifra de afaceri de 183 miliarde lei si un profit de peste 7 miliarde lei.

In 2004, cifra de afaceri a Selina a fost de 334 miliarde lei, iar profitul de 13 miliarde. Beniamin Rus a inhatat contracte privind modernizarea de drumuri, constructia de sali de sport, restaurarea unor monumente istorice, constructia de blocuri ANL, renovarea unor sedii de scoli, sediul Vamii Urziceni etc. Nu a ratat aproape nimic in Bihor, dar si in alte judete din centrul si vestul tarii.

Conform revistei Capital, Rus este in topul celor mai bogati oameni din Romania, cu o avere de 12-13 milioane de dolari. Inceputurile afaceristului se leaga de perioada fostului primar al Oradiei, Mihai Sturza (1996-2000), caruia Rus i-a stat de nas la nunta unuia dintre baieti.

Selina a castigat atunci contractul pentru renovarea cladirii Primariei Oradea, care de la doua miliarde a ajuns in final la o suma exorbitanta, de sase miliarde. Selina s-a specializat in lucrari de anvergura din banii publici, cu precadere in perioada 2000-2004, cand la putere s-au aflat amicii lui Beniamin Rus din PSD, care i-au facut jocurile.

Rus a castigat o licitatie regizata pentru cumpararea unui teren de 1.210 mp in vederea construirii unui complex comercial in comuna Sanmartin, intre Oradea si Baile Felix. Primarul de atunci al Sanmartinului, Dorel Craciun, a carui prietenie cu Rus e de notorietate, a facut tot posibilul ca terenul in cauza, cu un pret de piata de peste 50 de euro/mp, sa ajunga la Rus cu doi euro/mp.

Selina a construit, in subantrepriza, sala de sport din Sanmartin. In total, incluzand si lucrarile pentru blocurile ANL, Selina a obtinut numai pe perioada mandatului lui Dorel Craciun contracte de circa 150 de miliarde de lei pentru lucrari finantate din banii publici.

Dupa terminarea mandatului, Craciun a ajuns director la Selina si apoi la Drumuri Bihor SA, alta firma controlata de Beniamin Rus.

Beniamin Rus si-a inceput afacerile in judetul Alba in anul 2001, cand a beneficiat de un sprijin puternic din partea conducerii de atunci a organizatiei PSD Alba. Constructia celor trei sali de sport din Alba nu s-a incadrat in graficul de predare, finalizarea fiind devansata cu aproape sase luni.

In cazul acestora, Rus a colaborat cu un alt baron PSD, vicepresedintele PSD Timis, Titu Bojin, si cu presedintele PSD Remetea Mare, respectiv cu directorul Companiei Apele Romane Banat-Timisoara, ultimul actionarul majoritar al SC Lugomet SA Lugoj, firma care a executat instalatiile metalice pentru cele trei sali.

La sfarsitul anului 2003, filiala Selina din Alba se afla in executare silita, ca urmare a neachitarii unor datorii la bugetul de stat. La inceputul anului 2002, Rus a infiintat firma Consselina SRL Baia de Aries, la care este detinatorul a 95% din partile sociale, firma prezenta in constructia salilor de sport ale guvernarii PSD.

Selina a incheiat, in februarie 2004, un contract pentru executarea racordurilor la retelele de apa si canalizare la sala de sport din Campeni, un contract similar fiind incheiat si in cazul investitiei din Garda de Sus. Inainte de afacerea cu salile de sport, Selina a muls o multime de bani publici si din renovarea unor scoli, tot in zona Muntilor Apuseni.

Banii cei mai multi au fost obtinuti insa din lucrarile de reparatii ale drumurilor judetene si nationale din zona, dar si ale celor forestiere. Interesele meschine au purtat firma lui Beniamin Rus si in judetul Hunedoara. Cariera din comuna Baita, din judetul amintit, are regim de arie protejata.

In 2004, Agentia SAPARD a scos la licitatie proiectul de modernizare a drumului comunal din Dealul Mare, comuna Valisoara. Termenul de finalizare al lucrarilor era septembrie 2005. Valoarea lucrarilor, stabilita prin contract, era de peste 23 de miliarde de lei.

SC Selina SRL Oradea si SC Cons Selina SRL Baia de Aries, firme apartinand fratilor Beniamin si Cezar Rus, si-au adjudecat licitatia pentru amintita lucrare. In ultima decada din luna mai a acestui an, utilajele lui Beniamin Rus concasau “pe sest” piatra din cariera de la Baita pentru firma fratelui sau, Cezar Rus.

Achizitionarea pietrei, fara bani, a adus firmei fratilor Rus o “economie” de circa cinci miliarde de lei.

Rus a reunoscut, intr-o publicatie oradeana, ca a cumpara bunavointa puterii este o practica obisnuita in afaceri. “Eu trebuie sa fiu bine cu orice administratie”, spunea mai deunazi patronul Selina si Trameco. Rus a trecut dupa ultimele alegeri in barca actualei puteri.

Fostul vicepresedinte al filialei din Bihor a PSD, care si-a adjudecat, numai in anul 2004, contracte de circa 1.300 miliarde de lei, in urma licitatiilor, se afla cu firma Selina pe lista contructorilor care repara drumurile luate de ape in urma ultimelor calamitati naturale.