Justitia bihoreana si-a facut “Mea culpa”. Dupa ce a lasat in strada timp de trei ani de zile un pensionar impreuna cu fiica sa minora, pentru o datorie de trei milioane de lei vechi, magistratii romani si-au dat seama ca au facut o greseala ingrozitoare si l-au repus pe batran in drepturi. In 12 ianuarie 2006, Ungvari Tamas a reintrat in apartamentul de doua camere din Velenta.

Pe care-l pierduse pentru ca avea restante la cheltuielile comune. Au fost trei ani in care omul s-a imbolnavit si mai tare, fizic si de inima rea.

Cu alte cuvinte, dupa ce i-au scos un ochi si i-au rupt o mana, justitiarii si-au cerut public scuze… De ochii lumii, de vreme ce vinovatii care au comis manariile sunt liberi ca pasarea cerului sa dea alte tunuri.

In strada

Pana sa ajunga sa fie “taiat” felii pe masa Justitiei, Ungvari s-a lovit de primul nivel al mafiei apartamentelor din Oradea. Reprezentat prin Bujor Hasas (fost presedinte al Asociatiei “Gradinarilor”, de care apartine pensionarul), jurista Monica Buzatu, executorul judecatoresc Mihai Negrau si expertul tehnic Ioan Horhat.

Hasas era responsabil sa caute fraieri, jurista se pricepea de minune sa puna ipoteca in CF fara sa aiba hotarare judecatoreasca, Negrau era singurul executor judecatoresc capabil sa scoata afara un proprietar pentru o datorie de trei cepe, iar expertul Horhat stia cel mai bine sa sub-evalueze o locuinta, chiar daca de meserie era inspector vamal.

Cu “ajutorul” acestei echipe indestructibile, Ungvari Tamas a ajuns in strada, de mana cu fiica sa care atunci avea opt ani. Degeaba au facut greva foamei in fata Prefecturii Bihor, sau chiar la Cotroceni.

“Acumulasem datorii la asociatie dupa 1996”, recunoaste Ungvari. Totusi, la un moment dat a vrut sa le plateasca. “In 1998, am avut ceva bani sa platesc o parte din datorii. Numai ca Bujor nu a acceptat sa primeasca banii. Spunea ca nu pot plati partial, doar tot.

Nu a vrut deoarece, impreuna cu ceilalti mafioti, urma sa puna la cale scoaterea mea afara din apartament”, sustine batranul.

Judecatoria Oradea a scos apartamentul batranului la licitatie publica printr-o sentinta data in 7 noiembrie 2000. Locuinta a fost vanduta in 17 septembrie 2001, fiind cumparat de fiica Floricai Ban, administratorul unei alte asociatii de locatari. “Am ramas stupefiat pentru ca cineva mi-a spus ca a vazut anuntul in ziar. Eu eram atunci la spital fiindca eram bolnav de astm.

Nici macar nu au avut decenta sa ma anunte ca imi scot la licitatie locuinta”, zice batranul.

Dat afara

Desi scriptic apartamentul ii era vandut, a fost scos in strada abia in iunie 2003, moment in care a intrat in actiune executorul judecatoresc Mihai Negrau. “Executarea silita a avut loc pe 17 iunie 2003, dimineata, cand au venit la mine, fara sa se prezinte, doi politisti, care m-au dus la parterul casei scarii din blocul in care locuiam”, povesteste Ungvari.

“Nici pana acum nu am reusit sa aflu identitatea lor. Pe toata perioada executarii silite am fost tinut sechestrat de catre acesti asa zisi politisti. Pe urma a aparut executorul judecatoresc insotit de niste tigani, care s-au deplasat la apartamentul meu. Ajunsi acolo, executorul mi-a spart cu mana lui usa apartamentului si a aruncat in strada toate lucrurile mele si ale fiicei mele”.

Subevaluat

Pare incredibil, dar e adevarat, cum pentru o datorie de 3 milioane de lei s-a vandut un apartament care acum valoreaza 700 milioane de lei, iar dupa vanzare, proprietarul nu a vazut nici un sfant. “Nu am primit niciun ban si nici un act justificativ din partea instantei judecatoresti cu privire la efectuarea licitatiei”, sustine bolnavul pensionar.

Aici si-a intrat in rol expertul Ioan Horhat, care a subevaluat apartamentul. Si cu ajutorul caruia licitatia s-a facut in familie. “Valoarea de circulatie a apartamentului (...), la data de 15 iulie 2001, se estimeaza la 90 de milioane de lei”, suna “sentinta” data de Horhat. Cam jumatate din suma reala.

“In conformitate cu cele descrise si calculate in raportul de expertiza tehnica solicitat de Ungvari Tamas, valoarea de circulatie la zi la 15 iulie 2001 a apartamentului sau era de 180 milioane lei”, spune expertul tehnic Corneliu Huplea.

“De la aceasta valoare trebuia pornita licitatia acestui imobil, licitatie ce trebuia sa se efectueze conform legislatiei in vigoare, cu respectarea cu strictete a tuturor legilor”, acuza Huplea.

Lantul mafiot

Dupa scenariul caruia i-a cazut victima Ungvari, s-a intamplat si cu locuinta oradeanului Marius Cazacu, o alta tinta a grupului mafiot. Dar Cazacu nu numai ca nu s-a lasat trimis in strada, ci a si cautat dovezi impotriva membrilor clanului. Povestea e aproape identica. Doar ca Marius Cazacu a fost ochit de grup pentru ca era mai tot timpul prin strainatate.

“Mergeam des in tarile europene la munca”, povesteste Cazacu. “Veneam, stateam un pic, apoi iar plecam. S-au acumulat datorii la asociatia de locatari, dar nu s-a pus niciodata problema sa nu le platesc. Doar ca Ioan Coneac, presedintele Asociatiei de Locatari Seleusului 21, mi-a umflat de cateva ori facturile. M-am simtit furat si l-am plesnit de cateva ori”, recunoaste Cazacu.

Datoria lui Cazacu, cu penalitati cu tot, era de aproximativ 3,5 milioane de lei. Cu exceptia lui Bujor Hasas, actorii au fost aceiasi. Monica Buzatu era din nou jurista, Mihai Negrau juca rolul calaului, iar Ioan Horhat pe cel al “subevaluatorului”. Asemeni lui Ungvari, lui Cazacu i s-a scos la licitatie locuinta, evaluata tot ca si in cazul Ungvari, la 90 de milioane.

Beneficiind de un suport financiar mult mai puternic decat al pensionarului Ungvari Tamas, Cazacu s-a luat in piept cu mafia. “Nu au reusit sa ma dea afara din casa pentru ca am stiut sa vin cu argumente in favoarea mea fara sa am nevoie de niciun avocat”, spune Cazacu. “Am reusit cu aceasta ocazie sa strang suficiente dovezi care ii incrimineaza pe toti cei aflati in cauza.

Jurista Monica Buzatu a pus ipoteca in CF, desi nu avea hotarare judecatoreasca, iar Mihai Negrau a falsificat niste acte pentru a scapa basma curata”, sustine barbatul.

Chiar daca a scapat ca prin urechile acului sa nu fie aruncat in strada ca o masea stricata, Marius Cazacu se simte izolat social si economic. “In acesti ani, am pierdut timp, nervi, si multi bani. M-au izolat social si economic si nu am putut sa imi gasesc un loc de munca. In plus, nu am reusit sa-mi vand garsoniera.

Pentru ca cineva trebuie sa plateasca pentru aceste nedreptati, am facut o plangere la Curtea Europeana”, mai spune Cazacu. Care, indiferent de verdict, nu va putea trece cu buretele chinul psihic prin care a trecut. Intr-o situatie si mai grava este Ungvari Tamas, care a “boschetat” trei ani de zile din cauza unor nemernici.

Pentru ei, pana si incatusarea netrebnicilor ar fi o palida consolare. Dar necesara…

Muma si ciuma

Puternic si influent, executorul judecatoresc Mihai Negrau se dovedeste a fi, pentru unii muma, pentru altii ciuma. Daca pe neajutoratul Ungvari l-a scos in strada, nu la fel s-a purtat cu Szomolanyi Iosif Alexandru. Caruia, pentru o datorie de 450 de milioane de lei, nu i-a vandut casa, ci doar frigiderul, mobila de sufragerie si televizorul color.