Licitatiile paralele pentru vanzarea fabricii din Gherla, organizate de Directia Finantelor Publice (DGFP) Cluj si de Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS), au tensionat situatia in fabrica. Directorul a amenintat cu demisia, iar seful de sindicat cu scandalurile. Nimeni nu cunoaste cine este firma care a dat 40 000 de lei pentru birourile Somvetra.

Blocul administrativ a fost cumparat, la una dintre licitatiile cu strigare organizate de DGFP Cluj, de societatea Sambala Gherla, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul in magazine nespecializate. Precizam ca firma are, in scripte, un singur angajat si un asociat unic.

Pretul de adjudecare nu a fost dezvaluit de DGFP, insa este cel mult jumatate din pretul stabilit la licitatia initiala. Pretul de pornire a licitatiei pentru blocul administrativ a fost de 48 000 de lei, potrivit documentelor concursului. Acelasi activ a fost scos la licitatie atat de DGFP Cluj, cat si de AVAS, la distanta de o zi.

Diferenta o face faptul ca DGFP a ajuns sa vanda activele individual, desi in anuntul de licitatie se prevedea vanzarea fabricii la pachet. Urmare a datoriilor inregistrate de fabrica de sticla catre creditori, pe active a fost instituita o ipoteca, in favoarea BancPost, ca principal creditor.

Somvetra are datorii de 12 milioane de lei la bugetul asigurarilor sociale, 3,2 milioane la cel al asigurarilor de sanatate, si un milion la bugetul asigurarilor de somaj, releva documentele DGFP. Purtatorul de cuvant al DGFP Cluj, Gligor Gavris, nu stia nimic despre firma cumparatoare. “E o firma total necunoscuta.

Am inteles ca e a unui om din Gherla, care a plecat in America”, a fost de parere si directorul Somvetra, Francisc Kantor. Nici liderul de sindicat al Somvetra, Tiberiu Benta, nu stie nimic despre societatea care a cumparat blocul administrativ.

“In anuntul public de vanzare scria ca se vinde fabrica la pachet, cum poti sa vinzi blocul separat? Cum faci calculele, cat costa, daca evaluarea s-a facut pe toata fabrica? Sunt niste treburi incalcite si o sa fie un scandal de n-o sa fie piatra pe piatra in fabrica asta!”, a amenintat Benta. Situatia de la fabrica de sticla a ajuns la urechile magistratilor Consiliului Europei.

Benta a inaintat doua memorii catre institutie, la sfarsitul lunii trecute, “materiale beton”, apreciaza liderul de sindicat. Acum, acesta asteapta reactia Ministerului Afacerilor Externe.

Kantor ameninta cu demisia

Directorul fabricii de sticla se gandeste serios sa se retraga din functie. “Sunt de trei ani aici, dar in viata mea n-am vazut atata debandada”. “AVAS o vinde in bloc, Finantele o vand separat. Castiga cine se misca mai repede”, a declarat Kantor. Intre timp, AVAS a trebuit sa vanda toate activele Somvetra ca intreg, pentru o suma de 2 milioane de dolari fara TVA.

Suma este, oricum, mai mica fata de licitatia initiala, de la inceputul lunii trecute, cand combinatul valora 2,5 milioane de dolari. AVAS nu a stabilit inca o a treia licitatie pentru Somvetra.

Blocul administrativ al fabricii de sticla ramane cel mai atragator activ, restul obiectivelor scoase la licitatie fiind cateva depozite, o serie de ateliere si hale, retelele de apa si canalizare, plus un teren de 13.000 de metri patrati.