Guvernantii se joaca de-a baba-oarba cu banii destinati proiectelor SAPARD. Programul „Fermierul”, promovat de actualul Executiv, s-a dovedit a fi un balon de sapun pentru multi dintre cei care au vrut sa il acceseze. Dupa doar cateva luni de derulare a programului, autoritatile au anuntat ca banii destinati „Fermierului” s-au epuizat.

Fondurile destinate stimularii tinerilor agricultori s-au ridicat, initial, la 7.000 de miliarde de lei, dintre care doar 4.000 s-au consumat pana in prezent pe proiecte. Procedura pentru accesarea unui astfel de ajutor s-a dovedit a fi si ea foarte complicata, mai ales pentru faptul ca autoritatile locale nu au inteles nici ele foarte bine cum se deruleaza programul.

Daca ai bani, iei bani!

Desi programul este pe jumatate sortit esecului, o parte din bani au ajuns totusi la fermieri. Altii au fost deturnati spre alte proiecte, desi cererea este in continuare mare, iar proiectele in derulare. Ca sa poata sa puna mana pe banii europeni, agricultorul trebuie sa isi intocmeasca un proiect eligibil, impreuna cu o firma de consultanta.

Pentru inceput, cheltuiala ajunge undeva la 15.000 de euro. Pe langa un proiect foarte bine pus la punct, agricultorul trebuie sa detina si amplasamentul pe care urmeaza sa se construiasca ferma. Dupa ce conditiile au fost indeplinite, el trebuie sa isi depuna dosarele la SAPARD, care va decide daca proiectul sau este eligibil. Programul fermierul functioneaza in interdependenta cu SAPARD.

Banii alocati de Guvern inseamna, de fapt, reducerea dobanzii bancare de la 16%, la 5%. Adica statul ofera, prin una dintre bancile selectate, un credit de pana la 300.000.000 de lei, cu o dobanda de numai 5%.

Pana acum, Banca Comerciala Romana a alocat in intregime transa de 315.000.000 de lei din programul destinat cofinantarii proiectelor eligibile SAPARD, care a devenit operational la 15 iunie anul acesta. Transa a fost obtinuta in urma licitatiei organizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Prima transa a fost alocata pentru 485 de proiecte agricole provenind de la societati comerciale, societati agricole, persoane fizice autorizate, asociatii familiale din aproape toate judetele tarii.

Au deturnat 2.000 de miliarde de lei

Doar ca fondurile s-au epuizat neasteptat de repede. Iar Guvernul a hotarat sa deturneze o parte din fonduri. Initial, oficialii ministerului Agriculturii au avut intentia sa aloce o parte din banii alocati „Fermierului” victimelor inundatiilor si ale gripei aviare. Lucru laudabil de altfel, insa total neproductiv.

De-a lungul timpului, guvernantii s-au obisnuit sa lase balta diverse proiecte incepute fara sa le mai duca la bun sfarsit. Dupa aprigi contestatii, autoritatile au decis sa aloce o subventie de motorina, in valoare de 2.000 de miliarde de lei vechi. Asa ca bugetul Fermierul a fost redus inca de la inceputuri, cu promisiunea ca banii vor fi realocati dupa rectificarea bugetara.

Intre timp insa, ministrul Gheorghe Flutur si-a dat seama ca fondurile SAPARD sunt si ele pe sfarsite, iar Fermierul nu mai poate nici el continua. O parte din proiectele depuse deja, aflate intr-o faza incipienta, au ramas blocate in rafturile SAPARD.

Ca sa acopere deficientele sistemului, Gheorghe Flutur l-a demis pe primul contestatar al programului guvernamental, directorul general al Agentiei de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Samoila Szabo. Motivul invocat este incompetenta. Insa afirmatia nu se sustine atata timp cat fondurile SAPARD au fost cheltuite atat de repede, in comparatie cu alti ani.

Pe de alta parte, Szabo este convins ca demiterea sa are legatura cu fondurile alocate „Fermierului”. Se pare ca fostul sef SAPARD nu a vrut sa aloce bani diferentiat, doar ca sa aduca capital politic ministerului si lui Flutur.

Szabo a considerat eligibile si alt tip de proiecte, care nu s-au derulat neaparat prin programul Fermierul si care erau cofinantate de persoane sau societati private. Oficialii cereau insa altceva. Iar Sazbo spune ca nu intelege cum de s-au terminat banii de la Fermierul, dar foarte multe proiecte pe care s-au alocat bani nu au ajuns la SAPARD.

Fondurile europene se aloca pe proiecte eligibile, in sensul ca returneaza agricultorului 50% din investitie. Valoarea creditului acordat se stabileste in functie de obiectivul de investitii al solicitantului (conform Ordinului nr. 100/2006 al MAPDR) si se situeaza intre 5.000 si 35.000 de euro. Dobanda la creditele acordate de BCR din fondurile MAPDR este de 4,5% pe an.

S-au terminat si banii de la SAPARD

In cazul in care valoarea creditului solicitat depaseste valorile maxime stabilite de MAPDR, diferenta se poate completa din fondurile proprii ale BCR, urmand a fi acordata in conditiile bancii, cu dobanda la zi a creditului. Doar ca oficialii de la agricultura dau cu stangul in dreptul atunci cand trebuie sa explice unde s-au dus banii europeni. Nimeni nu poate sa dea o cifra exacta a proiectelor consumate.

Initial, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca, pentru derularea programului „Fermierul”, s-au propus 250 de milioane de euro, 90 la suta din aceasta suma suportata de Sapard si restul vor fi investi-tii directe.

Programul urma sa se deruleze pe trei masuri SAPARD, cea mai mare suma, de aproximativ 4.500 de miliarde de lei urma sa fie orientata catre investitii in exploatatii agricole. Pentru investitiile directe care vor fi realizate prin programul Fermierul au fost prevazute 50 de milioane de euro.

Acum, acelasi ministru spune ca banii alocati „Fermierului” s-au terminat, pentru ca s-au terminat si banii SAPARD. In total, in perioada 2000-2005 au existat cereri de finantare in valoare de 1,41 de miliarde de euro, suma care ar fi depasit cu 200.000 de euro plafonul prevazut pentru acest an.