Cainele de paza al democratiei si al legalitatii si-a facut datoria.

"Gazeta de Bucuresti” reusit sa blocheze in extremis o afacere controversata sustinuta de un grup transpartinic de interese din Parlamentul Romaniei. Afacerea ISAR a fost demascata in numarul anterior al ziarului, articolul ajungand rapid pe masa deputatilor.

SOS-ul lansat de „Gazeta” a avut un succes urias, reusind sa incline balanta de partea parlamentarilor care au refuzat sa fie partasi la o asemenea inginerie legislativa.

Legea privind recunoasterea Institutului de Stiinte Administrative „Paul Negulescu” a calitatii de institutie care asigura perfectionarea pregatirii profesionale pentru administratia publica a fost initiata in noiembrie 2005 de un grup de interese transpartinice, reprezentat de senatorii Doru Ioan Taracila (PSD), Verginia Vedinas (PRM) si Nicolae Vlad Popa (PNL).

Speriat de un iminent scandal public, senatorul liberal si-a retras semnatura de pe proiectul de lege halucinant, numele sau fiind insa mentinut in scriptele electronice ale celor doua Camere, pentru a induce in eroare probabil parlamentarii Aliantei DA.

Stupefiantul proiect de lege avea dimensiuni reduse, dar un continut cu mare impact pe piata formarii si perfectionarii profesionale pentru administratia publica.

ISAR, institutul sibian condus de Antonie Iorgovan si de Verginia Vedinas, obtinea astfel calitatea de institutie care asigura perfectionarea pregatirii profesionale pentru administratia publica, fiind asimilata ca scoala de studii academice postuniversitare.

ISAR-ul privat dobandea un regim juridic identic cu cel al Institutului National de Administratie (INA) din sectorul public, relatiile dintre cele doua institute fiind mediate de ministrul Administratiei si Internelor.

Institutul care il are drept membru de onoare pe hulitul senator si ex-ministru Octav Cozmanca putea pregati orice cetatean al Romaniei, fiind abilitat sa acorde atestate de specializare in administratie publica europeana si sa asigure formarea si perfectionarea profesionala a functionarilor publici comunitari (euro-functionarii).

Pentru a-si realiza obiectivele atat de ambitioase, ISAR primea prin lege in folosinta gratuita PAVILIONUL A din CAZARMA SIBIU, in suprafata de 1.717 mp si terenul aferent de 313 mp.

Proiectul a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, dupa ce a trecut val-vartej cu brio in aproximativ 30 de zile prin Senatul Romaniei. La 21 decembrie anul trecut, initiativa legislativa a fost adoptata de senatori cu 63 de voturi PENTRU, 9 voturi IMPOTRIVA si 7 abtineri, rezultatul final fiind salutat cu aplauze de parlamentarii prezenti, cu gandul deja la Sarbatorile de iarna.

Incepand cu 15 mai anul curent, AFACEREA ISAR astepta o ocazie favorabila pentru a obtine si binecuvantarea deputatilor, figurand permanent pe ordinea de zi, dar avand un numar de ordine care o plasa la coada listei de acte normative supuse dezbaterii finale.

Ziua Z - un dezastru pentru tovarasii lui Iorgovan

„Gazeta de Bucuresti” a publicat in numarul de luni, 26 iunie anul curent, articolul cu titlul „Afacerea ISAR si integrarea europeana”, continutul acestuia ajungand rapid in casutele postale electronice ale deputatilor, liderilor politici si formatorilor de opinie din societatea civila.

Marti, 27 iunie, sumbra proorocire din articol s-a implinit doar partial. Initiativa legislativa a prins un numar mic pe ordinea de zi, adoptarea sa parand astfel iminenta. La Senat fusese votata favorabil de circa 80% dintre senatorii prezenti, dar la Camera Deputatilor onoarea parlamentarilor romani a fost salvata.

Avizata favorabil de toate comisiile sesizate, legea a picat totusi la votul final dat de plenul Camerei. Cu toate ca insusi ministrul Apararii Nationale, un lider marcant al PNL, isi daduse binecuvantarea pentru ingineria iorgovaniana, deputatii liberali s-au dovedit de asta data parlamentari cu caracter si constiinta, dand o palma rasunatoare colegilor de partid de la Senat.

Un singur liberal a facut nota discordanta, votand halucinantul proiect: Cristian Boureanu. Junele liberal se gandea probabil la vacante exotice si reveria l-a facut sa apese gresit pe butoane. Pare incredibila asocierea domniei sale cu pesedistii lui Antonie Iorgovan si cu peremistii Verginiei Vedinas intr-o afacere urat mirositoare.

Rezultatul final al votarii legii a fost foarte strans, proiectul fiind respins la mustata. 131 de voturi PENTRU si 138 de voturi IMPOTRIVA! Doar 7 voturi i-au lipsit tovarasului Antonie Iorgovan sa-si vada visul implinit!

Nu mai surprinde deloc largul sprijin acordat demersului legislativ de catre deputatii PC, care au ignorat o data in plus pozitia exprimata de Guvernul Tariceanu. Sustinatorii conservatori ai Legii ISAR au fost condusi chiar de Bogdan Ciuca, cel care va prelua in curand functia de lider al deputatilor PC.

Lista lui Iorgovan, a defectorilor din tabara guvernantilor, este insa mult mai consistenta, fiind populata cu o multime de deputati ai Partidului Democrat, partid aflat cu aceasta ocazie brat la brat cu PSD si PRM, in-tr-un demers binecuvantat probabil din umbra chiar de secretarul sau general, ministrul Vasile Blaga.

Democratii Stelian Dutu, Valentin Iliescu, Alexandru Mocanu, Cezar Preda sunt doar cativa dintre liderii marcanti ai PD, a caror ipocrizie este deja proverbiala. Prezenta acestora pe Lista lui Iorgovan este rusinoasa.

Cozmin Gusa, liderul PIN, se afla tot in echipa iorgovaniana, demonstrand ca intre vorbele si faptele domniei sale este o distanta uriasa. Tot PENTRU au fost si reprezentantii grupului PPCD, in frunte cu deputatul Dan Mocanescu. Asa DA populari!

Merita de data aceasta mentionate numele unor parlamentari care au ignorat ordinele de partid si au votat cum le dicta constiinta: deputatii Ruxandra Jipa (PRM) si Ioan Timis (PSD) - IMPOTRIVA, deputatii Teodor Nitulescu (PRM) si Mihai Tudose (PSD) - abtineri.

Solicitarile redactiei noastre adresate Senatului Romaniei cu privire la obtinerea listei senatorilor care au votat PENTRU Afacerea ISAR nu au fost incununate cu succes, lipsa de transparenta a acestei Camere fiind notorie. Lista lui Iorgovan cuprinde insa multe nume de parlamentari ai Puterii actuale, dornici sa sprijine afacerile controversate ale Parintelui vitreg al Constitutiei romane.