Nu de mult uitata de lume, celebra doar prin bivoli si "instrutatul boului", localitatea Figa a devenit in ultimii ani o zona arzatoare, de maxim interes nu doar pentru judetul Bistrita-Nasaud, ci si pentru intreaga regiune de nord-vest a tarii.

Proiectul Phare - "Cresterea potentialului balnear al lacurilor sarate din Regiunea Nord-Vest", cu o valoare cumulativa de peste 2 milioane de euro, ce se va derula la Cojocna, Dej si Figa - face ca mai toata lumea "buna" sa isi doreasca o viluta in locurile unde mai pana ieri se ajungea doar cu caruta.

Prieteni si dusmani ai proiectului au incercat, pe rand, fie sa puna mana pe o bucatica de teren in zona, fie sa "sape" norocul ce a dat peste orasul Beclean. In zona unde pana nu demult se scaldau bivolii, gratie unui program Phare se va ridica, in urmatorii ani, o frumusete de statiune balneara, care va atrage turisti de pretutindeni.

Proiectul interjudetean, cuprins in "PHARE Ð 2005", priveste dezvoltarea lacurilor si apelor sarate din aceasta regiune si vizeaza Baile Cojocna (judetul Cluj), Ocna Dej si Baile Figa din Bistrita-Nasaud. Acestea vor putea fi incluse intr-un circuit al lacurilor si bailor sarate.

Asadar, asezate strategic, cateva cabane din zona Figa vor fi adevarate mine de aur peste cativa ani, dupa ce investitiile vor deveni aici realitate.

O cerere de concesionare de teren in zona de influenta a proiectului a depus si Claudiu Pamfiloiu, fiul vicepresedintelui PRM al CJ Bistrita-Nasaud, Constantin Pamfiloiu, mare sustinator al includerii obiectivului beclenar in proiect.

Solicitarea de concesionare a unui teren la Baile Figa pentru construirea unei case de vacanta a primit aviz favorabil din partea Consiliul Local Beclean, la sfarsitul lunii februarie a anului trecut, adica pe vremea cand demersurile de finantare a proiectului de modernizare a statiunii erau in floare.

Insa, desi in presa locala se stipula ca acordul de principiu dat lui Pamfiloiu junior a ramas in vigoare, potrivit primarului din Beclean, Nicolae Moldovan, orice concesionare in zona proiectului a fost sistata de catre administratia locala, inclusiv cea catre juniorul vicepresedintelui CJ, care a primit avizul, dar acesta nu a mai fost urmat de o hotarare de CL, asa cum prevede legea.

Edilul a decis ca peste doar cativa ani sa ia nastere un cartier rezidential, cel mai modern din oras.