„Nu mai pot sa tac, deoarece am tacut destul. Acum o spun raspicat: Mintia a vandut energie la suprapret devenilor. Va garantez ca ma voi bate cu toata lumea pentru a opri minciuna.

Daca premierul Tariceanu se va opune preluarii Termocentralei Mintia de catre Consiliul Local Deva, va spun acum raspicat ca va deveni dusmanul meu personal.

In acel moment nu voi mai tine cont de nimeni si de nimic si voi incepe razboiul cu el”- a declarat primarul Devei, Mircia Muntean, presedintele PNL Hunedoara si membru in Biroul permanent national al PNL.

Unii spun ca e o tactica de folosire a cuvintelor si ca in spate lucrurile sunt serioase, avand in vedere ca inca din 2004, primul liberal al judetului a vizat Mintia. Vorbe au mai fost, dar despre PSD. Adica daca PSD ar fi castigat alegerile ar fi pus mana pe Mintia un grup in fruntea caruia s-ar fi aflat Adrian Nastase.

Preluarea Termocentralei Mintia, “copilarie” sau abilitate politica?

In anul 2004, la un post local de televiziune, s-au confruntat direct Victor Vaida, PSD, fost director general al Termocentralei Mintia si Mircia Muntean, PNL, primarul Devei. Atunci, liderul liberal al judetului a lansat ideea preluarii la consiliul local al respectivei termocentrale sub pretextul ca ar aduce mari servicii populatiei.

Tehnic si legal, Vaida i-a demontat toate argumentele. Oricum, toate declaratiile lui Mircia Muntean trebuie luate in seama pentru ca este de multi ani prin hatisul politic, un bun jongler al vorbelor, un bun prieten cu premierul Calin Popescu Tariceanu, este membru al Biroului permanent central al PNL si s-ar putea ca proiectul de hotarare, adoptat fara probleme in consiliul local municipal, sa nu fie chiar o copilarie.

Dupa dispute aprige si declaratii scandaloase, consilierii municipali ai Devei au adoptat in ultima sedinta o hotarare, considerata copilareasca de ministrul Codrut Seres.

Proiectul supus dezbaterii in sedinta consiliului si consfintit drept hotarare cu 14 voturi pentru din 18 consilieri prezenti, se refera la preluarea de catre municipalitate a SC Electrocentrale SA Deva, respectiv a Termocentralei Mintia cu scopul de a produce si distribui agent termic la preturi mai mici.

In expunerea de motive s-a invocat Hotararea de Guvern 462/2006, care se refera la un program de eficientizare a sistemului de termoficare in anumite conditii. Studiind acest act normativ am constatat ca nici vorba ca acest colos sa poata fi preluat de administratia locala.

In plus trebuie sa ai mari carente in domeniul economic sa preiei Mintia avand in vedere complexitatea implicatiilor unui asemenea gest. De Mintia depinde Valea Jiului si extractia de huila, unul din cei doi poli importanti ai mineritului, veriga importanta din sistemul energetic.

“Ne facem de rasul lumii”

Cei cu care s-a “luptat” primarul Mircia Muntean in sedinta au fost PSD-istii Florin Ghergan si Vasile Tonea, adversari neimportanti avand in vedere numarul de voturi impotriva - doua.

“Domnule primar, nu aveti nici o baza legala pentru ce vreti sa faceti. In al doilea rand, Mintia nu este pe teritoriul municipiului Deva, asa ca nu inteleg cum vreti sa procedati. Vreti sa calcati legea in picioare? In plus, ne facem de rasul lumii, cand o sa spunem prin tara ca noi vrem sa preluam o termocentrala.

Stiti si dumneavoastra ca e imposibil sa faceti asa ceva, dar continuati sa faceti acest joc de imagine, care da bine la deveni”, a declarat Florin Ghergut. La radul sau Vasile Tonea, PSD, a afirmat ca spusele primarului sunt fabulatii.

“Acum vorbim doar ca sa ne aflam in treaba, deoarece pentru a se realiza ceea ce vrea domnul primar este nevoie de o hotarare de Guvern.

Deocamdata ceea ce constat e faptul ca domnul primar Muntean vrea sa acopere, prin aceasta preluare a Termocentralei Mintia, dezastrul financiar de la societatea Calor, care in prezent are peste 800 de miliarde de lei neacoperiti” - a declarat Tonea.

Viceprimarul Devei, Ioan Inisconi, n-a respins ideea preluarii colosului cu cifra de afaceri de circa 6000 miliarde lei, ci a precizat ca “Cred ca alesii locali nu stiu ce voteaza, daca voteaza proiectul de hotarare in aceasta formula”.

“Lasati-ma sa cred ca a fost doar un gest de imagine”

Am cerut si parerea vicepresedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, Petru Marginean, liderul judetean al PC, omul care a cerut si ajutorul presei pentru a determina deblocarea unei finantari inpotmolita pe la Ministerul de Finante, pentru inceperea lucrarilor de montare a utilajelor donate de Rusia pentru Termocentrala Mintia, pentru ca perioada de garantie expira, iar repunerea problemei pe tapet implica noi costuri. Petru Marginean a invovat aceeasi HG 462/2006 in care se spune ca pot fi transferate prin MEC cu avizul Guvernului doar unitatile care produc prioritar agent termic. Or Mintia produce 4 la suta agent termic si 96 la suta energie electrica.

“Cum poti sa treci un obiectiv din strategia energeticii nationale - pentru ca Mintia produce 10 la suta din total energie la nivel national - in care sunt cuprinsi circa 2000 de oameni si de care depind alti 12.000 de mineri din Valea Jiului? Ministrul Codrut Seres a primit telefoane pe aceasta tema si a spus ca este o copilarie.

Lasati-ma sa cred ca a fost doar un gest de imagine”- a declarat Petru Marginean.

Corb la corb nu-si scoate ochii

La randul sau, directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, presedintele PNL Petrosani, a declarat ca nu stie in ce masura se poate realiza aceasta preluare, dar nasterea unui complex energetic cu componenta Mintia ar fi un actor important care ar intregi partea lipsa din hidro.

“Daca se va lua acesta decizie, pe noi ne intereseza sa avem piata de desfacere. Nu ne-ar deranja ca Mintia sa fie sub tutela consiliului local sau a unei persoane private” - a declarat Daniel Surulescu.

Mircia Muntean isi ameninta seful de partid

Primarul Devei a fost foarte caustic, ajungand sa-si ameninte propriul sef, dar nu stim cati l-au crezut. “Este un bir pus pe spatele bietilor oameni din Deva. Nu mai pot sa tac, deoarece am tacut destul: Mintia a vandut energie la suprapret devenilor. Va garantez ca ma voi bate cu toata lumea pentru a opri minciuna. Daca premierul Tariceanu se va opune preluarii Termocentralei Mintia de catre consiliul local Deva, va spun raspicat ca va deveni dusmanul meu personal. In acel moment nu voi mai tine cont de nimeni si de nimic si voi incepe razboiul cu el. Nu este normal ceea ce se intampla in prezent cu aceasta termocentrala.

Pe ce baza in Deva pretul gigacaloriei a ajuns 2 milioane de lei?”- a declarat convingator Mircia Muntean.

Cei ce il cunosc bine pe liberalul Muntean stiu ca nu face gesturi gratuite. Nu s-a intrebat nimeni daca poate fi o directiva de la centru?